Κάθε χρόνο, στις 2 Απριλίου, η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου μας θυμίζει ότι τα βιβλία εκτός από ιστορίες, είναι τρόποι να κατανοούμε τον κόσμο και να τον φανταζόμαστε αλλιώς. Το 2026, το Μήνυμα μας προτρέπει: «Φυτέψτε ιστορίες και ο κόσμος Θα ανΘίσει». Μια πρόταση για το πώς η αφήγηση, η ανάγνωση και η δημιουργία μπορούν να λειτουργήσουν ως πράξεις καλλιέργειας, τόσο προσωπικής όσο και συλλογικής.
Το φετινό Μήνυμα, που υπογράφει η συγγραφέας Έλενα Περικλέους, ακολουθεί την πορεία ενός παιδιού που μεγαλώνει διαβάζοντας και μεταμορφώνεται μέσα από τους ήρωες των βιβλίων. Γίνεται Δον Κιχώτης, Αλίκη, Ρομπέν, λύκος. Δοκιμάζει ρόλους, φαντασίες, κόσμους. Και τελικά καταλήγει σε μια συνειδητοποίηση: ο κόσμος δεν αλλάζει μόνος του, αλλά μπορεί να αλλάξει μέσα από τις ιστορίες που επιλέγουμε να πούμε και να μοιραστούμε.
Για πρώτη φορά, η διαδικασία διαμόρφωσής του έγινε με τη συμμετοχή των ίδιων των παιδιών, τα οποία μαζί με μαθητές από 19 σχολεία συνέβαλαν στην ανάδειξη τόσο του κειμένου όσο και της εικονογράφησης . Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά εκτός από αποδέκτες της λογοτεχνίας, έγιναν ενεργοί συνδιαμορφωτές της.
Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, που καθιερώθηκε το 1967 από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για Νέους (IBBY) και γιορτάζεται στα γενέθλια του Hans Christian Andersen, λειτουργεί ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση: να φέρει τα παιδιά σε επαφή με ποιοτικά βιβλία και να αναδείξει τη δύναμη της ανάγνωσης ως γέφυρας ανάμεσα σε ανθρώπους και πολιτισμούς .
Πέρα όμως από τον εορταστικό χαρακτήρα, το 2026 δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη δράση. Από σχολικές αυλές που μετατρέπονται σε «Κήπους Ιστοριών» μέχρι εργαστήρια δημιουργικής γραφής και συλλογικά δρώμενα, οι ιστορίες αποκτούν υλική υπόσταση: γράφονται, «φυτεύονται», μοιράζονται, μεγαλώνουν. Η διαδικασία γίνεται εμπειρία, και η εμπειρία γίνεται μνήμη.
Σε έναν κόσμο όπου η πληροφορία είναι άμεση αλλά η κατανόηση συχνά επιφανειακή, το παιδικό βιβλίο παραμένει ένας από τους λίγους χώρους όπου ο χρόνος επιβραδύνεται. Εκεί όπου η φαντασία δεν είναι διαφυγή αλλά εργαλείο κατανόησης. Εκεί όπου η ενσυναίσθηση καλλιεργείται όχι ως έννοια, αλλά ως βίωμα. Αυτό άλλωστε είναι και το πιο ουσιαστικό μήνυμα της φετινής ημέρας: πως οι ιστορίες δεν αλλάζουν τον κόσμο με θεαματικό τρόπο, αλλά με έναν αθόρυβο, επίμονο ρυθμό. Όπως οι σπόροι. Και ότι κάθε παιδί που διαβάζει, κάθε ενήλικας που συνεχίζει να διαβάζει, γίνεται λίγο-λίγο ένας «φυτευτής» ιστοριών.
«Φυτέψτε ιστορίες και ο κόσμος Θα ανΘίσει»
Μια φορά και έναν καιρό, γεννήθηκε ένα παιδί το οποίο ήθελε να ζήσει καλύτερα από τους ήρωες των παραμυθιών που ζούσανε απλώς καλά.
Μεγάλωνε και άλλαζε. Διάβαζε και μεταμορφωνόταν. Γινόταν Δον Κιχώτης και πολεμούσε τους ανεμόμυλους. Γινόταν Αλίκη και ζωντάνευε τα θαύματα.
Γινόταν Ρομπέν και έσωζε τα δάση.
Γινόταν λύκος και έφτιαχνε αγέλες που τραγουδούσαν στο φεγγάρι.
Περνούσαν τα χρόνια, μα ο κόσμος δεν άλλαζε όπως ποθούσε. Κατάφερε όμως να φτιάξει έναν δικό του κόσμο.
Σε μια αυλή με κήπο. Έβαλε μέσα ό,τι αγαπούσε. Πέρασαν κι άλλα χρόνια, και αφού γινόταν ολοένα και σοφότερος με τα διαβάσματά του, βρήκε τη λύση.
Ήρθε φθινόπωρο. Όργωσε καλά τη γη και φύτεψε. Χειμώνιασε. Περίμενε να λιώσει το λευκό χαλί. Βιβλιοπαρέα είχε εκλεκτή και έκανε υπομονή. Την άνοιξη πετάχτηκαν τα πρώτα φυλλαράκια. Μεγάλωσαν κορμοί, κλαδιά, ξεπρόβαλαν μπουμπούκια. Γέμισε η ψυχή με χρώματα και αρώματα. Το καλοκαίρι; Βάρκες, ιστιοφόρα, αερόστατα, ποδήλατα… Ταξίδευε παντού!
Ήξερε πια με βεβαιότητα πως μόνο έτσι θα τον άλλαζε τον κόσμο. Έγινε φυτευτής. Φυτευτής ιστοριών μαγικών. Έσπερνε λέξεις, λίπαινε εικόνες, σκάλιζε μαγεία, πότιζε φαντασία και φύτρωναν ιστορίες. Μετά;
Κλάδευε αγάπη και χάριζε μπουκέτα στους περαστικούς. Μπουκέτα ειρήνης, ελπίδας, δύναμης, πίστης στο αδύνατο. Μπουκέτα μικρών θαυμάτων για τον καθένα.
Κάθε άνοιξη, στις 2 του Απρίλη, οι ιστορίες που φύτευε άνθιζαν τον κόσμο. Α, και με τα εργαστήρια κηπουρικής μοιραζόταν τη γνώση του φυτέματος με μεγάλους και μικρούς. Και έγινε ο κήπος του ο Κήπος της Ελπίδας και η αυλή του η Αυλή των Θαυμάτων, με τον θαυματοποιό πάντα εκεί, να ξετυλίγει κόκκινες κλωστές ιστοριών. Έλενα Περικλέους
Μπορείτε να δείτε το Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2026 και τις συνολικές δράσεις εδώThe post Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2026: «Φυτέψτε ιστορίες και ο κόσμος Θα ανΘίσει» appeared first on ελculture – Θέατρο, Μουσική, Τέχνη & Πολιτισμός.
Διαβάστε περισσότερα
