Τελευταία νέα
Δεκάδες αποχωρήσεις από την Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών Συλλυπητήριο μήνυμα του Τομέα Πολιτισμού της ΕΛ.Α.Σ. για την απώλεια του Νίκου Καλογερόπουλου Patriot: Με τον μήνα η παραμονή στη Σαουδική Αραβία – Αντίμετρο για τη συμφωνία της Μέκκας; Δεν προσέγγισε τα Ψαρά το πλοίο «ΝΗΣΟΣ ΣΑΜΟΣ» λόγω καιρού Μήλος: Επιχείρηση διάσωσης 33χρονου που ανέβηκε σε βράχο 20 μέτρων και δεν μπορούσε να κατέβει Φωτιά στον Κουβαρά: Ζημιές σε εργοστάσιο και κτηνοτροφικές μονάδες – Ισχυροί οι άνεμοι [βίντεο] Τσίπρας: Η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται με pass και επιδοτήσεις αλλά με πολιτική σύγκρουσης με τα μεγάλα συμφέροντα “Βόμβα μεγατόνων”: Δίνουν εκατομμύρια στην επιχείρηση της οικογένειας του Μανώλη Χριστοδουλάκη Αλέξης Τσίπρας- Συνέντευξη: Μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την τρομακτική αισχροκέρδεια, τη συσσώρευση πλούτου στο 1% της ελληνικής κοινωνίας Δόμνα Μιχαηλίδου: Από την «πυρηνική» οικογένεια στην «κοινωνική» Ριβιέρα Φωτιά σε δασική έκταση στην Κόνιτσα – Σηκώθηκε ελικόπτερο Ολυμπιακός: «Επικίνδυνες αποστολές» σε δύο μέτωπα
Libre.gr

Πακέτο ΔΕΘ: Ο πολιτικός σχεδιασμός πίσω από τα μέτρα– Ποιοι κερδίζουν από φοροελαφρύνσεις και αυξήσεις

Ενόψει ΔΕΘ κυβερνητικός στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα πακέτο που θα απευθύνεται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, από τη μεσαία τάξη και τους ελεύθερους επαγγελματίες έως τους συνταξιούχους, τους μισθωτούς και τους αγρότες. Πίσω από τις παρεμβάσεις που θα αποτυπώνουν τον οδικό χάρτη έως το 2030, βρίσκεται ένας σαφής εκλογικός σχεδιασμός: η συσπείρωση της εκλογικής βάσης της ΝΔ και η επανασύνδεση με κοινωνικές ομάδες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών του 2027.

Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει, παράλληλα, να παρουσιάσει τη διαφορά μεταξύ μιας πολιτικής που στηρίζεται σε κοστολογημένες παρεμβάσεις και μιας αντιπολίτευσης που, κατά την κυβερνητική επιχειρηματολογία, προχωρά σε υποσχέσεις χωρίς αντίστοιχη δημοσιονομική κάλυψη.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να μετατρέψει την υπεραπόδοση της οικονομίας σε απτό όφελος για διαφορετικές κοινωνικές ομάδες και ταυτόχρονα να παρουσιάσει ένα συνεκτικό σχέδιο για την επόμενη τετραετία με κεντρικό αφήγημα ότι η οικονομική ανάπτυξη μεταφράζεται πλέον σε μόνιμο και μετρήσιμο όφελος για την κοινωνία.

Η «Ατζέντα 2030» αναμένεται να αποτελέσει το πολιτικό περίγραμμα αυτού του σχεδιασμού, με κεντρικούς άξονες την αύξηση των μισθών, τη μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, την ενίσχυση των επιχειρήσεων και του πρωτογενούς τομέα και την αντιμετώπιση της στεγαστικής πίεσης.

Ο λογαριασμός των μέτρων και ο δημοσιονομικός χώρος

Ο σχεδιασμός βασίζεται σε δημοσιονομικό χώρο περίπου 1,4 δισ. ευρώ, που προκύπτει από τη μόνιμη υπεραπόδοση της οικονομίας και εξοικονομήσεις. Σε αυτόν προστίθενται περίπου 400 εκατ. ευρώ μέσω της ρήτρας διαφυγής για ενεργειακές επενδύσεις. Συνολικά, το κόστος των παρεμβάσεων για το 2027 μπορεί να φτάσει τα 1,8-1,9 δισ. ευρώ, έναντι περίπου 1,7 δισ. ευρώ των περυσινών εξαγγελιών.

Το κυβερνητικό σχέδιο θα παρουσιαστεί ως ένα πρόγραμμα μόνιμων φορολογικών ελαφρύνσεων, αυξήσεων εισοδημάτων και ενίσχυσης της παραγωγής. Οι παρεμβάσεις θα συνοδεύονται από χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, με το Μέγαρο Μαξίμου να επιδιώκει να ενισχύσει το αφήγημα της «συνέπειας λόγων και έργων».

Συνταξιούχοι: αυξήσεις και αλλαγή στην εισφορά αλληλεγγύης

Στους συνταξιούχους προβλέπονται αυξήσεις στις συντάξεις κάθε χρόνο, εφόσον διατηρούνται οι ρυθμοί ανάπτυξης. Η κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται σε επιστροφή της 13ης σύνταξης, ενώ στο τραπέζι παραμένει ενδεχόμενη νέα αύξηση της ετήσιας παροχής των 300 ευρώ.

Το σημαντικότερο όμως στοιχείο αφορά την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Ο σχεδιασμός προβλέπει αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της, ώστε η εισφορά να εφαρμόζεται κλιμακωτά και όχι στο σύνολο της σύνταξης όταν ξεπερνιέται το σχετικό όριο. Παράλληλα, η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς αναμένεται να ενισχύσει τις αυξήσεις που θα βλέπουν οι συνταξιούχοι.

Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις στο επίκεντρο

Μεγάλο μέρος του πακέτου αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις. Από το 2027 εξετάζονται αλλαγές στα τεκμήρια, με στόχο να περιοριστούν οι υπέρμετρες επιβαρύνσεις για όσους εμφανίζουν υψηλή φορολογική συμμόρφωση, χρησιμοποιούν myData και POS, τηρούν τις ψηφιακές υποχρεώσεις και δηλώνουν τα πραγματικά τους έσοδα.

Για τις επιχειρήσεις, μεταξύ των βασικών παρεμβάσεων είναι η οριστική κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος, η σημαντική μείωση της προκαταβολής φόρου από το σημερινό 80% προς την περιοχή του 55%-60%, καθώς και η δυνατότητα μεταφοράς φορολογικών ζημιών για δέκα χρόνια αντί πέντε.

Παράλληλα, προβλέπονται φθηνότερα χρηματοδοτικά εργαλεία για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με δάνεια που μπορεί να φτάσουν συνολικά τα 5 δισ. ευρώ, ενώ κεντρική θέση έχει και η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Η μείωση κατά 0,5 μονάδα θεωρείται δεδομένη, ενώ εξετάζεται επιπλέον μείωση.

Μισθοί: από τα 950 ευρώ το 2027 στον στόχο του 2030

Στο μέτωπο των μισθών, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αναδείξει τη συνέχιση των αυξήσεων ως βασικό αποτέλεσμα της οικονομικής ανάπτυξης. Ο κατώτατος μισθός αναμένεται να φτάσει τα 950 ευρώ το 2027, ενώ ο επόμενος στόχος που εξετάζεται για το 2030 κινείται στα 1.350-1.400 ευρώ. Για τον μέσο μισθό ο στόχος τοποθετείται κοντά στα 2.000 ευρώ.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων, αλλά και η πιθανή αύξηση της αξίας των διατακτικών και καρτών σίτισης από τα 6 στα 10 ευρώ ημερησίως, μέτρο που θα ενίσχυε άμεσα το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων.

Αγρότες: νέες χρηματοδοτήσεις και ταχύτερες πληρωμές

Σημαντικό τμήμα των εξαγγελιών θα αφορά τους αγρότες και τον πρωτογενή τομέα. Στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται ταχύτερες πληρωμές επιδοτήσεων, νέο σύστημα καταβολών, μέτρα για το κόστος παραγωγής και παρεμβάσεις για τα δανειακά βάρη αγροτών και κτηνοτρόφων.

Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, με χρηματοδότηση αγροτών και δυνατότητα επιχορήγησης όσων καταρτίζουν επιχειρηματικά σχέδια.

Στεγαστικό και «Σπίτι μου 3»

Στο πακέτο αναμένεται να περιλαμβάνονται και παρεμβάσεις για τη στεγαστική κρίση, με βασικό σενάριο ένα νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου 3». Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα μπορούσε να αποκτήσει ευρύτερο ρόλο, παρέχοντας φθηνή χρηματοδότηση όχι μόνο σε επιχειρήσεις και αγρότες αλλά και σε νοικοκυριά.

Οι τελικές αποφάσεις για πιθανές νέες ελαφρύνσεις στη φορολογία των ενοικίων θα εξαρτηθούν από τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων και την πορεία ενεργοποίησης του Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...