Μια ένεση αδρεναλίνης και η άμεση παρουσία της εφημερεύουσας γιατρού φαίνεται ότι γλίτωσαν μια νοσηλεύτρια του «Ευαγγελισμού» από τα χειρότερα τα ξημερώματα της 9ης Αυγούστου.
Η νοσηλεύτρια, σύμφωνα με καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, εργαζόταν στο Α΄ Παθολογικό Τμήμα όταν υπέστη αναφυλακτικό σοκ κατά τη διάρκεια της νυχτερινής βάρδιας, έπειτα από έκθεση σε αντιβιοτικά κατά τη διάλυση και χορήγησή τους. Η εφημερεύουσα παθολόγος τής χορήγησε ενδομυϊκά αδρεναλίνη και αποφεύχθηκε η ολέθρια εξέλιξη. Αν η γιατρός βρισκόταν εκείνη τη στιγμή σε άλλο επείγον περιστατικό, η κατάληξη θα μπορούσε να είναι μοιραία.
Το αναφυλακτικό σοκ όμως, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Η νοσηλεύτρια εμφάνιζε εδώ και τουλάχιστον τέσσερις μήνες έντονα αλλεργικά εξανθήματα κατά τη διάρκεια των βαρδιών της. Είχαν προηγηθεί ηπιότερα επεισόδια, κυρίως με δερματικές εκδηλώσεις, ενώ είχε χρειαστεί ακόμη και ενδοφλέβια χορήγηση κορτικοειδών και αντιισταμινικών.
Το τελευταίο διάστημα μάλιστα συνέχιζε τις βάρδιες λαμβάνοντας αντιισταμινική αγωγή από το στόμα. Στοιχεία που, όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, θα έπρεπε να έχουν σημάνει συναγερμό: να διερευνηθεί άμεσα ποιος παράγοντας του εργασιακού περιβάλλοντος την επιβαρύνει και να απομακρυνθεί από αυτόν ώστε να είναι ασφαλής.
Κι όμως, σύμφωνα με την καταγγελία, επί μήνες δεν διερευνήθηκε από την υπηρεσία η αιτία των συμπτωμάτων ούτε ελήφθησαν μέτρα ώστε να απομακρυνθεί από τον παράγοντα που πιθανώς τα προκαλούσε. «Τέσσερις μήνες εμφάνιζε συμπτώματα μέσα στον χώρο εργασίας, χωρίς η υπηρεσία να κινήσει τη διαδικασία για να διερευνηθεί τι ακριβώς την προκαλούσε και πώς θα προστατευόταν η εργαζόμενη», λέει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η Τατιάνα Ευαγγελοπούλου, γενική γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ) και μέλος του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).
Τον Ιούλιο, η ίδια η εργαζόμενη αναζήτησε αλλεργιολόγο. Η εξέταση τεκμηρίωσε αλλεργία σε ευρέως χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά, μεταξύ των οποίων πενικιλινούχα σκευάσματα, και της συστήθηκε απομάκρυνση από τη σχετική έκθεση. Η νοσηλεύτρια προσκόμισε τη γνωμάτευση στην υπηρεσία της. Σύμφωνα με το Σωματείο, όμως, ούτε τότε παραπέμφθηκε σε Ιατρό Εργασίας ή στην αρμόδια υγειονομική επιτροπή, ούτε μετακινήθηκε σε τμήμα όπου δεν θα ερχόταν σε επαφή με τα συγκεκριμένα φάρμακα. Και έτσι, παρά τη διάγνωση και τη σύσταση του ειδικού για απομάκρυνση από την έκθεση, συνέχισε να εργάζεται σε συνθήκες όπου μπορούσε να έρθει ξανά σε επαφή με τα συγκεκριμένα αντιβιοτικά.
Μέχρι που, τα ξημερώματα της 9ης Αυγούστου, εκδηλώθηκε το σοβαρότερο επεισόδιο: αναφυλακτικό σοκ. Η εφημερεύουσα παθολόγος βρισκόταν εκείνη τη στιγμή κοντά στη νοσηλεύτρια και της χορήγησε άμεσα αδρεναλίνη. «Αν η εφημερεύουσα ήταν σε άλλο περιστατικό και δεν ήταν πέντε μέτρα από τη νοσηλεύτρια, θα μπορούσε να είχε πεθάνει. Ηταν τύχη», επισημαίνει η Τ. Ευαγγελοπούλου.
Το περιστατικό θέτει πλέον με επιτακτικό τρόπο το ζήτημα της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» και, ευρύτερα, της λειτουργίας της Ιατρικής της Εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία. Ιδιαίτερα ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι στον «Ευαγγελισμό», το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, οι υπηρεσίες Ιατρού Εργασίας και Τεχνικού Ασφαλείας παρέχονται μέσω συμβάσεων με ιδιωτικές Εξωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης (ΕΞΥΠΠ).
Οι εργαζόμενοι αμφισβητούν κατά πόσο το συγκεκριμένο μοντέλο εξασφαλίζει ουσιαστική πρόληψη και όχι απλώς τυπική συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις του εργοδότη και ρωτούν: Πόσοι από τους περίπου 3.000 εργαζόμενους έχουν εξεταστεί; Πόσες εκτιμήσεις καταλληλότητας έχουν εκδοθεί; Και τι ακριβώς σημαίνει «προστασία και πρόληψη» όταν μια εργαζόμενη με αλλεργιολογική γνωμάτευση εξακολουθεί να εκτίθεται στον κίνδυνο;
Το θέμα ξεπερνά τα όρια ενός νοσοκομείου. Σε ένα ΕΣΥ που λειτουργεί επί χρόνια με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και εξαντλητικές βάρδιες, η υγεία εκείνων που καλούνται καθημερινά να φροντίζουν την υγεία των άλλων παραμένει συχνά στη σκιά. Το Σωματείο ζητά να διερευνηθούν πλήρως οι συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το περιστατικό και να δηλωθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας ως σοβαρό εργατικό ατύχημα. Ζητά επίσης η εργαζόμενη να εξεταστεί από ειδικό Ιατρό Εργασίας, να κινηθούν οι διαδικασίες για την αναγνώριση και καταγραφή της επαγγελματικής ασθένειας και να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της.
Γιατί εδώ δεν συζητάμε απλώς για έναν αριθμό σε έναν πίνακα στελέχωσης, καταδεικνύει. Συζητάμε για το τι σημαίνει στην πράξη πρόληψη της επαγγελματικής έκθεσης, όταν μια εργαζόμενη εμφανίζει επί μήνες συμπτώματα στον χώρο εργασίας, αναζητά μόνη της την αιτία, φέρνει στη συνέχεια τη διάγνωση στην υπηρεσία της και, παρ’ όλα αυτά, παραμένει εκτεθειμένη στον ίδιο παράγοντα κινδύνου.
Στην περίπτωση της νοσηλεύτριας του «Ευαγγελισμού», χρειάστηκε τελικά να φτάσει στο αναφυλακτικό σοκ για να γίνει ο κίνδυνος αδύνατο να αγνοηθεί. Αυτή τη φορά υπήρχε γιατρός στα πέντε μέτρα. Υπήρχε αδρεναλίνη. Υπήρχαν τα κρίσιμα δευτερόλεπτα. Την επόμενη φορά;
Διαβάστε περισσότερα
Efsyn.gr
