Τελευταία νέα
Έπεσαν σοβάδες στον ΕΦΚΑ Αιγάλεω – «Υπήρχαν λιμνάζοντα νερά στην ταράτσα του κτιρίου» Μαίρη Λίντα: Σήμερα η κηδεία της μεγάλης τραγουδίστριας – Η τελευταία επιθυμία της ΚΥΣΕΑ: 10+1 εξοπλιστικά για την «Ασπίδα του Αχιλλέα» – Τα ισραηλινά συστήματα που αποκτά η χώρα «Εγίναμεν η χλεύη των ηττημένων» Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν το Ιράν για 13η συνεχόμενη νύχτα – Στα 100 δολάρια το πετρέλαιο Νέοι δασμοί Τραμπ σε 60 εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ – Στο στόχαστρο και η ΕΕ Στον «αέρα» η μεταφορά 16.500 μαθητών στην ΠΕ Θεσσαλονίκης Βάσεις 2026: Λιγότεροι φοιτητές στα ΑΕΙ, σχεδόν 10.000 κενές θέσεις και νέες τάσεις στις επιλογές Ανδρουλάκης κατά Μητσοτάκη στη Βουλή για το Σύνταγμα – Η θέση του ΠΑΣΟΚ για άρθρο 16 και ιδιωτικά πανεπιστήμια Αναθεώρηση Συντάγματος: Άδεια έδρανα στη Βουλή και βλέμμα Μαξίμου στις εκλογές Τεχνητή Νοημοσύνη και τέχνη: Εργαλείο, συνεργάτης ή απειλή για την ανθρώπινη δημιουργία; Κακοκαιρία μέσα στο καλοκαίρι: Red Code σε 11 περιοχές – Ερχονται καταιγίδες, μπουρίνια και χαλάζι
Moneypress.gr

Πετρέλαιο: Μικρή υποχώρηση στις τιμές, αλλά η Μέση Ανατολή κρατά την αγορά σε συναγερμό

Οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχώρησαν ελαφρώς την Τρίτη, παραμένοντας ωστόσο κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων, καθώς οι αγορές προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στις ελπίδες διπλωματικής αποκλιμάκωσης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν και στον φόβο νέας στρατιωτικής ανάφλεξης που συνεχίζει να απειλεί την παγκόσμια προσφορά ενέργειας.
«Πιστεύουμε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Πιστεύουμε ότι οι Ιρανοί θέλουν να καταλήξουν σε συμφωνία», δήλωσε ο Τζέι Ντί Βανς σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στον Λευκό Οίκο, δημιουργώντας μικρές ελπίδες για πρόοδο στις συνομιλίες.
Οι δηλώσεις ήρθαν μία ημέρα μετά την ανάρτηση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ανέφερε ότι ανέβαλε στρατιωτική επίθεση που είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν έτοιμες να επαναλάβουν τις επιθέσεις εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την Τεχεράνη.
Το Brent για τον Ιούλιο υποχώρησε κατά 82 σεντς ή 0,73%, κλείνοντας στα 111,28 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό WTI για παράδοση Ιουνίου -του οποίου το συμβόλαιο έληξε την Τρίτη- έκλεισε με πτώση 89 σεντς ή 0,82% στα 107,77 δολάρια, ενώ το πιο ενεργό συμβόλαιο Ιουλίου διαμορφώθηκε στα 104,15 δολάρια.
Παρά την πτώση της Τρίτης, οι τιμές παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Τη Δευτέρα, το Brent είχε αγγίξει το υψηλότερο επίπεδο από τις 5 Μαΐου και το WTI το υψηλότερο από τις 30 Απριλίου.
«Σημαντικές ποσότητες πετρελαίου παραμένουν εκτός αγοράς και, με τις ενεργειακές υποδομές της περιοχής στο στόχαστρο, όλοι περιμένουν με κομμένη την ανάσα είτε μια συμφωνία είτε νέο γύρο στρατιωτικών επιχειρήσεων», δήλωσε ο Τζον Κίλνταφ της Again Capital.
Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει ουσιαστικά οδηγήσει στο κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, από όπου υπό φυσιολογικές συνθήκες διέρχεται περίπου το ένα πέμπτο των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου και LNG. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη διαταραχή στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου.
Σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, η τελευταία πρόταση ειρήνης της Τεχεράνης προς τις ΗΠΑ προβλέπει τερματισμό των εχθροπραξιών σε όλα τα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, αποχώρηση αμερικανικών δυνάμεων από περιοχές κοντά στο Ιράν και καταβολή αποζημιώσεων για τις καταστροφές του πολέμου.
Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον προχώρησε σε νέες κυρώσεις κατά ιρανικού συναλλαγματικού οίκου και εταιρειών που φέρονται να λειτουργούν ως βιτρίνες για συναλλαγές ιρανικών τραπεζών. Επιπλέον, μπλόκαρε 19 πλοία που, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, εμπλέκονται στη μεταφορά ιρανικού πετρελαίου και πετροχημικών προϊόντων.
Στην Κίνα, τα κρατικά διυλιστήρια μείωσαν σημαντικά την επεξεργασία αργού πετρελαίου μετά την έναρξη του πολέμου, εξαιτίας των διαταραχών στην προσφορά και των ασθενών περιθωρίων κέρδους. Σύμφωνα με την Energy Aspects, η επεξεργασία αργού διαμορφώθηκε αυτόν τον μήνα στα 8,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έναντι 9,5 εκατ. βαρελιών τον Μάρτιο και περίπου 10 εκατ. πριν από την έναρξη των αμερικανικών και ισραηλινών επιθέσεων στα τέλη Φεβρουαρίου.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, παρέτεινε για 30 ημέρες την εξαίρεση κυρώσεων που επιτρέπει σε χώρες με υψηλή ενεργειακή εξάρτηση να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο μέσω θαλάσσης.
Στη Ρωσία, το διυλιστήριο Ryazan -που αντιστοιχεί σχεδόν στο 5% της συνολικής δυναμικότητας διύλισης της χώρας- σταμάτησε τη λειτουργία του μετά από ουκρανική επίθεση με drone την περασμένη Παρασκευή.
Στις ΗΠΑ, τα στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας έδειξαν ότι την περασμένη εβδομάδα αντλήθηκαν 9,9 εκατ. βαρέλια από τα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου, μειώνοντας τα αποθέματα στα περίπου 374 εκατ. βαρέλια, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2024.
Οι αναλυτές εκτιμούν επίσης ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά περίπου 3,4 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα έως τις 15 Μαΐου, με τα επίσημα στοιχεία της Energy Information Administration να αναμένονται την Τετάρτη.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...