Τελευταία νέα
Ryanair: «Ο 61χρονος επιβάτης δεν βγήκε από το αεροσκάφος» – Τι υποστηρίζει η εταιρεία για την πτήση τρόμου Γιώργος Μαζωνάκης: Συνελήφθησαν οι δύο γιατροί για θανατηφόρα έκθεση – Οι αντιφάσεις στην κατάθεση και το μηχάνημα πλασμαφαίρεσης Τα τρία δώρα που έκανε ο Απόλλωνας Καλαμαριάς στον Τσίπρα [εικόνες] «Σαφάρι» της Τροχαίας για τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα: 495 παραβάσεις σε 689 ελέγχους Προεόρτια κρίσης στις αγορές από τις τιμές του πετρελαίου και τις αυξήσεις στο ευρωπαϊκό φυσικό αέριο Μάριος Λώλος: Διασύρομαι ως βιαστής με μια ανώνυμη καταγγελία – Μόνος τρόπος αντιμετώπισης η δικαστική οδός Καμπανάκια μετά την αύξηση επιτοκίων από ΕΚΤ: Κινδύνους βλέπει η Λαγκάρντ, αναθεωρούνται οι προβλέψεις Φαραντούρης σε Φλωρίδη: Οι ένοπλες δυνάμεις εγγυητές της εδαφικής ακεραιότητας Ποίηση στο Πεδίον του Άρεως Φωτιά στην Πλατανιά Δράμας – Κινητοποιήθηκαν τέσσερα αεροσκάφη ΠΑΟΚ: Συμφώνησε κι έρχεται για την επίθεση ο Μπανζά Φεστιβάλ Βενετίας: Το ντοκιμαντέρ «NAZA» αποκάλυψε τις μυστικές μεθόδους σφαγής αμάχων στη Γάζα από το Ισραήλ
Moneypress.gr

Πληθωρισμός: Στο 3,8% τον Αύγουστο – «Φωτιά» σε στέγαση, μεταφορές και καύσιμα

Νέα επιτάχυνση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο, αυξάνοντας εκ νέου την πίεση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,8%, έναντι 3,4% τον Ιούλιο, ενώ τον Αύγουστο του 2025 ήταν 2,9%.Σε μηνιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,4% σε σχέση με τον Ιούλιο, ενώ ο μέσος πληθωρισμός του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2025 – Αυγούστου 2026 διαμορφώθηκε στο 3,4%.Η εικόνα επιβεβαιώνει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ισχυρές, με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση να εντοπίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες δαπανών των νοικοκυριών: στέγαση και μεταφορές.
Στέγαση +9,7%, μεταφορές +7,7%
Η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση καταγράφηκε στη στέγαση, με 9,7%, εξαιτίας κυρίως των ανατιμήσεων σε ενοίκια, επισκευές και συντήρηση κατοικίας, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης και στερεά καύσιμα. Η υποχώρηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος περιόρισε εν μέρει την άνοδο.Ισχυρή ήταν και η επιβάρυνση στις μεταφορές, όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 7,7% σε ετήσια βάση. Ακριβότερα ήταν μεταξύ άλλων το πετρέλαιο κίνησης, η βενζίνη, η συντήρηση και επισκευή οχημάτων και τα αεροπορικά εισιτήρια.Οι δύο αυτές κατηγορίες είχαν και τη μεγαλύτερη επίπτωση στον συνολικό πληθωρισμό: η στέγαση πρόσθεσε περίπου 1,47 ποσοστιαίες μονάδες και οι μεταφορές άλλες 1,13 μονάδες.
Ακριβότερη και η εστίαση
Στα ξενοδοχεία, καφέ και εστιατόρια οι τιμές αυξήθηκαν κατά 6% σε σχέση με πέρυσι, ενώ ένδυση και υπόδηση κατέγραψαν άνοδο 5,3%. Στην εκπαίδευση η αύξηση έφτασε το 2,8% και στην υγεία το 1,3%.Πιο συγκρατημένη ήταν η ετήσια αύξηση στην κατηγορία διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, στο 0,9%. Ωστόσο, πίσω από τον μέσο όρο καταγράφονται αυξήσεις σε βασικά προϊόντα όπως ψωμί, κρέατα, πουλερικά, ψάρια, τυριά και αυγά, οι οποίες αντισταθμίστηκαν εν μέρει από μειώσεις σε ελαιόλαδο, φρούτα και λαχανικά.Η νέα άνοδος έρχεται μετά την αποκλιμάκωση του Ιουλίου, όταν ο πληθωρισμός είχε περιοριστεί σημαντικά. Το MoneyPress είχε καταγράψει την πτώση του εναρμονισμένου πληθωρισμού στο 2,7% τον Ιούλιο, έναντι 3,9% τον Ιούνιο σύμφωνα με τη Eurostat.
Τα στοιχεία του Αυγούστου δείχνουν ότι η ακρίβεια παραμένει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα για τα νοικοκυριά, ιδιαίτερα επειδή οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις εντοπίζονται πλέον σε δαπάνες που δύσκολα μπορούν να περιοριστούν: κατοικία, καύσιμα και μετακινήσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...