Τελευταία νέα
ΝΔ: 52 χρόνια από την ιδρυτική διακήρυξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή Πέθανε ο διακεκριμένος Ιστορικός Τέχνης Ντένης Ζαχαρόπουλος Πολιτική σύγκρουση για την ανισορροπία έμμεσων – άμεσων φόρων Στο ΠΑΣΟΚ εντάσσεται ο Ευάγγελος Αποστολάκης – Συνάντηση με Ανδρουλάκη τη Δευτέρα Πυρκαγιά στα Μεταξάτα Κεφαλονιάς: Επιχειρούν τρία εναέρια μέσα – 112 για εκκένωση οικισμών Στη δίνη της κακοκαιρίας παραμένει η Κρήτη – Τεράστιες καταστροφές, ανησυχία για τους οκτώ εγκλωβισμένους ΕΛ.Α.Σ κατά Μητσοτάκη: «Αντί για αγκαλιές με τον Νετανιάχου, δράση στον ΟΗΕ για τη Γάζα και τους Χριστιανούς» Ιωάννα Λαλιώτου της ΕΛ.Α.Σ: Το κόστος σπουδών αποκλείει νέους από τα περιφερειακά πανεπιστήμια Αλέξης Τσίπρας στο Μουσείο Γουλανδρή – Η επίσκεψη στην έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη και το βραβείο με τον Ζάεφ 2019-2026: “Γαλάζια μαργαριτάρια” αλαζονείας και κυνισμού υπουργών και βουλευτών Υεμένη: Μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση κατά των Χούθι – Οι αντάρτες λένε ότι έπληξαν εγκαταστάσεις της Saudi Aramco Θαλάσσιος συνωστισμός
Efsyn.gr

Πρέβελη: Το «πληγωμένο» φοινικόδασος αναγεννιέται – Η ελπίδα και ο κίνδυνος μετά την καταστροφή [βίντεο]

Τη μεγαλύτερη καταστροφή μετά το 2010 υπέστη το σπάνιο φοινικόδασος της Πρέβελης Κρήτης εξαιτίας της πυρκαγιάς που κατέκαψε για συνεχόμενες ημέρες, στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, την περιοχή του νότιου Ρεθύμνου, με την εξέλιξη να έχει προκαλέσει ευρύτερη ανησυχία για το μέλλον του.
Η Ελευθερία Ανταλουδάκη, βοτανολόγος και έφορος του τμήματος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, αναγνωρίζει ότι η καταστροφή που έχει προκληθεί είναι μεγάλη, διατηρεί ωστόσο την αισιοδοξία, με βάση και τα προηγούμενα δεδομένα, ότι το φοινικόδασος θα καταφέρει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα να επανακάμψει.
Όπως εξηγεί στο Orange Press Agency, ο φοίνικας είναι ένα αρκετά ανθεκτικό φυτό «που μπορεί να αντέξει τέτοιες διαταραχές, οπότε μπορεί να αναγεννηθεί». Το χαρακτηριστικό που τον βοηθά να επανέλθει είναι πως στο εσωτερικό του διατηρεί αρκετή ποσότητα νερού, οπότε «εφόσον δεν καεί το κεντρικό του, εσωτερικό κομμάτι, τότε μέσα σε λίγα χρόνια τον βλέπουμε να αναβλασταίνει».

Ένα ακόμη ελπιδοφόρο στοιχείο σε σχέση με το δάσος της Πρέβελης είναι ότι ένα μέρος του έμεινε ανέγγιχτο, καθώς η φωτιά δεν έφτασε μέχρι τους φοίνικες που βρίσκονται πιο μέσα στο φαράγγι. «Βέβαια, ο μεγαλύτερος αριθμός των φοινίκων όντως βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού και είναι αυτοί που κάηκαν».
Η επανάκαμψη του δάσους της Πρέβελης έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς το συγκεκριμένο οικοσύστημα «δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρώπη, πέρα από την Κρήτη και τα Κανάρια Νησιά, όπου κι εκεί έχουν αυτοφυείς φοίνικες».
Αυτός είναι και ο λόγος που το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης συμμετέχει από κοινού με τα Κανάρια ως εταίρος σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη διατήρηση και διάσωση του φοίνικα Θεόφραστου, όπως είναι η ονομασία του.
Εικόνες απο τα καμμένα στη παραλία Πρεβέλη στο Ρέθυμνο . Παρασκευή 31 Ιουλίου 2026 (ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ / EUROKINISSI)
Η κ. Ανταλουδάκη εκτιμά ότι η φυσική αποκατάσταση του δάσους θα μπορούσε να επιτευχθεί ακόμη και εντός δύο ή τριών ετών. Ωστόσο, πρέπει να τηρηθούν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις. Το κύριο ζητούμενο, όπως τονίζει, είναι να μην πιεστεί παραπάνω το οικοσύστημα το επόμενο διάστημα.
«Είτε από ανθρώπινη παρέμβαση είτε από οτιδήποτε άλλο. Γιατί μπορείτε να φανταστείτε ότι αν αυτές οι φωτιές αρχίσουν να επαναλαμβάνονται όλο και πιο συχνά, κάποια στιγμή ούτε ο φοίνικας θα μπορέσει να αντέξει να αναβλαστήσει».
Σύμφωνα με την κ. Ανταλουδάκη, θα πρέπει επίσης «να σκεφτούμε πολύ σοβαρά το τι μπορεί να γίνει και τι θα γίνει, για παράδειγμα, με τον τουρισμό», ειδικά τώρα που το οικοσύστημα βρίσκεται σε ένα πολύ ευαίσθητο σημείο. «Οπότε οποιαδήποτε πίεση, οποιαδήποτε ανθρώπινη παρέμβαση εκεί πέρα είναι μία πίεση», επισημαίνει.
«Κανονικά, τον φοίνικα θα περιμένουμε να αναβλαστήσει σε λίγα χρόνια. Δηλαδή, αν δεν υπάρξει κάτι πολύ εξεζητημένο, για παράδειγμα, δυστυχώς, μία νέα φωτιά του χρόνου. Με βάση τη λογική, αναμένουμε τον φοίνικα να τον δούμε να αρχίσει να πρασινίζει ξανά, μπορεί και σε δύο με τρία χρόνια. Που αυτό θεωρείται αρκετά γρήγορο», προσθέτει, προειδοποιώντας ταυτόχρονα, ωστόσο, ότι η μέριμνα για το δάσος πρέπει να είναι συνολική, προκειμένου να υπάρξει συνολική αποκατάσταση του οικοσυστήματος, το οποίο τώρα έχει διαταραχθεί.
«Η επαναφορά της δομής, της σύνθεσης και της οικολογικής λειτουργίας ενός οικοσυστήματος μπορεί να φτάσει να χρειαστεί και πολλές δεκαετίες. Για να έρθει μάλλον ξανά στην ισορροπία του», καταλήγει.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...