Τελευταία νέα
Ακρίτα για την ψηφοφορία στη Βουλή: «Η ΝΔ της αγίας οικογένειας Μητσοτάκη κατόρθωσε να μπλοκάρει την υποψηφιότητα» Κουφονικολάκου: Αυτοί είναι οι βασικοί άξονες του οικονομικού προγράμματος της ΕΛΑΣ Ο Πιερρακάκης μιλά στη Θεσσαλονίκη πριν από τον Μητσοτάκη Από την Ελλάδα στην κορυφή του κόσμου: Παγκόσμια πρωταθλήτρια στο τάνγκο η Ναΐμα Γερασοπούλου Κώστας Τσουκαλάς: «Πίνετε εδώ και χρόνια στην υγειά των κορόιδων μαζί με τα funds και τους servicers» Σχολές ανώτερης επαγγελματικής κατάρτισης: 46 ειδικότητες περιμένουν σπουδαστές Φωτιά στον Μύτικα Θήβας – Επιχειρούν οκτώ αεροσκάφη [εικόνες-βίντεο] Οργή Δούρου για το μπλόκο στην Ακρίτα: Η ΝΔ εκδικείται τον ΣΥΡΙΖΑ κι ένα από τα πιο δραστήρια μέλη του Ρένα Δούρου: Σήμερα γράφτηκε άλλη μία μελανή σελίδα για τη Βουλή και τους θεσμούς, με υπογραφή του ίδιου του πρωθυπουργού Πειθαρχικές διώξεις: Καλούν και συνταξιούχο εκπαιδευτικό σε απολογία Θεώνη Κουφονικολάκου: Συνεκτικό πρόγραμμα τετραετούς διακυβέρνησης από τον Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ Η Νέα Δημοκρατία μπλόκαρε την εκλογή Ακρίτα για τη θέση της Ε’ Αντιπροέδρου της Βουλής
Efsyn.gr

Ρόδος: Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ξενικό καβούρι από τον Ινδικό Ωκεανό

Μία ιδιαίτερα σημαντική επιστημονική καταγραφή πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή του Λαδικού στη Ρόδο, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα ελληνικά ύδατα το ξενικό καβούρι Liomera rugipes, είδος που προέρχεται από τον Ινδικό Ωκεανό.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου, πρόκειται για αρσενικό άτομο που συλλέχθηκε σε βάθος 50 έως 55 μέτρων. Η συγκεκριμένη καταγραφή αποτελεί παράλληλα τη δυτικότερη παρουσία του είδους που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στη Μεσόγειο.
Η ταυτοποίηση του Liomera rugipes πραγματοποιήθηκε έπειτα από λεπτομερή εξέταση των μορφολογικών χαρακτηριστικών του, ενώ ιδιαίτερη σημασία είχε η μελέτη της χαρακτηριστικής μορφής του πρώτου αρσενικού γονοποδίου.
Παράλληλα, η μοριακή ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από τους επιστήμονες παρείχε την πρώτη αλληλουχία DNA barcode για το συγκεκριμένο είδος. Το στοιχείο αυτό θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς δημιουργεί ένα νέο επιστημονικό εργαλείο για τη μελλοντική αναγνώριση και παρακολούθηση της εξάπλωσής του.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό BioInvasions Records
Το Liomera rugipes έχει καταγωγή από τον Ινδικό Ωκεανό και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η παρουσία του στη Ρόδο αποτελεί ακόμη μία ένδειξη της συνεχιζόμενης εξάπλωσης ξενικών ειδών στην Ανατολική Μεσόγειο, πιθανότατα μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και της Διώρυγας του Σουέζ.
Η συγκεκριμένη καταγραφή αναδεικνύει παράλληλα τον ιδιαίτερο ρόλο της Ρόδου ως περιοχής έγκαιρης ανίχνευσης θαλάσσιων βιολογικών εισβολών στα ελληνικά νερά, λόγω και της γεωγραφικής της θέσης στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το επιστημονικό προσωπικό του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου και των Ινστιτούτων Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό BioInvasions Records, με τίτλο «First record and DNA barcoding of Liomera rugipes (Heller, 1861) (Brachyura: Xanthidae) in Hellenic waters», από τους Konstantinos Kalaentzis, G. Kondylatos, P. Louizidou, S. Minoudi, M. Corsini-Foka και A. Triantafyllidis.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...