Τελευταία νέα
ΜέΡΑ 25: Data center στη Λάρισα – Καμία λευκή επιταγή σε βάρος του νερού, της αγροτικής παραγωγής και της τοπικής κοινωνίας Νίκος Δένδιας για τα 250 χρόνια Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ: Οι ελληνοαμερικανικοί δεσμοί είναι ισχυροί Τέσσερις συλλήψεις για τρεις πυρκαγιές από αμέλεια σε Αργολίδα, Καβάλα και Κορινθία Νικόλας Φαραντούρης: Η απάντηση στα δημοσιεύματα για την απόσπαση της συζύγου του στην ελληνική αντιπροσωπεία της ΕΕ – «Έγινε νόμιμα» Γιώργος Καραμέρος: Παραιτείται από τον ΣΥΡΙΖΑ και παραδίδει τη βουλευτική του έδρα Όρκους εκδίκησης μπροστά στο φέρετρο του Khamenei δίνουν οι Ιρανοί – Το πένθος γίνεται οργή κατά των ΗΠΑ Θρίλερ στην Κατερίνη: Εντοπίστηκε 50χρονη νεκρή στο σπίτι της πεθεράς της – Είχε τραύματα στο μέτωπο Ο Μαμντάνι είναι «Swiftie» και αποκαλύπτει τα αγαπημένα του τραγούδια Μ. Καρυστιανού: Πολιτική εκμετάλλευση από τη ΝΔ του τρομοκρατικού χτυπήματος στη Θεσσαλονίκη Απάντηση Φαραντούρη σε δημοσίευμα: «Είναι θλιβερό γυναίκες σαν τη Δώρα να γίνονται στόχος ανδρών με πλαστά πτυχία» Παραιτήθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ και από βουλευτής ο Γιώργος Καραμέρος Marseaux: Δέκα άλμπουμ που έχω πάντα μαζί μου
Efsyn.gr

Σάντσεθ: Αρνείται τις κατηγορίες περί διαφθοράς γύρω από την κυβέρνηση και το σοσιαλιστικό κόμμα

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αρνήθηκε σήμερα κατηγορίες περί «γενικευμένης διαφθοράς» γύρω από την αριστερή κυβέρνησή του και το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE), δύο ημέρες μετά την καταδίκη του πρώην υπουργού Μεταφορών του και σε μια περίοδο που συσσωρεύονται οι δικαστικές υποθέσεις στο περιβάλλον του.
«Ορισμένοι παράγοντες, πολιτικοί και στα μέσα ενημέρωσης, προσπαθούν να τα ανακατέψουν όλα, για να τα βάλουν όλα στο ίδιο επίπεδο και να μπερδέψουν έτσι τους ανθρώπους και να δημιουργήσουν ένα αίσθημα γενικευμένης διαφθοράς που, σας το λέω, δεν υφίσταται», δήλωσε ο Σάντσεθ σε ομιλία του ενώπιον των βουλευτών.
«Ουδέποτε γνώριζα ούτε ανέχθηκα καμιά από τις πρακτικές αυτές», διαβεβαίωσε ο 54χρονος σοσιαλιστής ηγέτης, υπεραμυνόμενος της δράσης της κυβέρνησής του εναντίον της διαφθοράς αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2018.
Τη χρονιά εκείνη, είχε έρθει στην εξουσία έπειτα από πρόταση μομφής που προκάλεσε την πτώση της τότε δεξιάς κυβέρνησης του συντηρητικού Μαριάνο Ραχόι, η οποία εμπλεκόταν σε υποθέσεις διαφθοράς.
«Είμαστε γαλήνιοι»
«Είμαστε πολύ γαλήνιοι», διαβεβαίωσε ακόμα ο Πέδρο Σάντσεθ κατά την ομιλία του, η οποία διακόπηκε επανειλημμένα από τις φωνές βουλευτών της δεξιάς και της ακροδεξιάς αντιπολίτευσης, παραδεχόμενος πάντως ότι η κυβέρνηση και το PSOE, του οποίου ηγείται από το 2017, «δεν είναι τέλειοι», «δεν είναι αλάθητοι».
Οι δικαστικές έρευνες που αγγίζουν το περιβάλλον του έχουν συσσωρευθεί τις τελευταίες εβδομάδες.
Τελευταίο μέχρι στιγμής επεισόδιο είναι η καταδίκη σε κάθειρξη 24 ετών που επιβλήθηκε προχθές, Δευτέρα, για διαφθορά στον πρώην υπουργό Μεταφορών του και δεξί του χέρι στην πολιτική, τον Χοσέ Λουίς Άμπαλος.
Το Σάββατο, ήταν η σύζυγος του πρωθυπουργού, η Μπεγκόνια Γκόμεθ, που είδε να της επιβάλλεται απαγόρευση εξόδου από την Ισπανία στο πλαίσιο έρευνας σε βάρος της για αθέμιτη επιρροή, με τον δικαστή Χουάν Κάρλος Πεϊνάδο, που είναι επικεφαλής των ερευνών, να λέει ότι φοβάται πως θα διαφύγει στο εξωτερικό πριν από τη δίκη της.
Αυτά «τα συντηρητικά μέτρα (…) υπερβαίνουν όλα τα όρια του εύλογου», τόνισε σήμερα στο κοινοβούλιο ο Πέδρο Σάντσεθ.
Κατηγορίες και σε βάρος του Θαπατέρο
Παράλληλα μ’ αυτές τις δύο υποθέσεις που φέρνουν σε αμηχανία τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, ο αδελφός του περιμένει την ετυμηγορία σε μια υπόθεση αθέμιτης επιρροής ενώ σε βάρος του μέντορά του στην πολιτική, του Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, πρώην πρωθυπουργού (2004-2011), έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για αθέμιτη επιρροή σε μια υπόθεση που αφορά τη διάσωση από το κράτος μιας μικρής αεροπορικής εταιρείας στη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19.
Το δάνειο των 53 εκατομμυρίων ευρώ από δημόσιο χρήμα που χορηγήθηκε στην εταιρεία Plus Ultra, «δόθηκε σύμφωνα με το νόμο», διαβεβαίωσε σήμερα ο Πέδρο Σάντσεθ, χαρακτηρίζοντάς το «θεμιτό».
Η αντιπολίτευση ζητάει την παραίτηση του επικεφαλής της κυβέρνησης, πολύ περισσότερο που τον Μάιο έγιναν αποκαλύψεις σχετικά με ένα φερόμενο ως μυστικό κέντρο αποφάσεων στους κόλπους του PSOE, το οποίο ήταν αρμόδιο για να παρεμβαίνει σε όλες αυτές τις υποθέσεις. Ο σοσιαλιστής ηγέτης επανέλαβε ότι «ουδέποτε» γνώριζε για την ύπαρξη ενός τέτοιου κέντρου.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...