Τελευταία νέα
Μητσοτάκης: Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής δεν ανταποκρίνονται στον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης ΣτΕ: Μπλόκο στην κατάσχεση πρώτης κατοικίας όταν υπάρχουν άλλα περιουσιακά στοιχεία Το ΚΘΒΕ ανοίγει τη χειμερινή «βεντάλια» του Τροχαίο στον Ασπρόπυργο: Μοτοσικλέτα συγκρούστηκε με φορτηγό – Νεκρός ο δικυκλιστής Καταγγελία ΠΟΕ-ΟΤΑ: Ιδιοκτήτης λούνα παρκ επιτέθηκε σε υπαλλήλους του δήμου επειδή δεν πήρε άδεια «Τρίζει» η ενεργειακή εκεχειρία του Τραμπ: Ρωσία και Ουκρανία ανταλλάσσουν ξανά πλήγματα Σπύρος Χαριτάτος: Συνεργάτης της Σοφίας Ζαχαράκη ζήτησε να απομακρυνθώ από το OPEN Πλακιάς για Βελόπουλο: Τον είδα έκπληκτος να δείχνει φωτογραφίες οστών ζώων στη Βουλή φωνάζοντας ότι είναι από τα θύματα των Τεμπών Υπόθεση «Μαρικάρμεν» στην Ιταλία: Έξωση κατά της 94χρονης Φράνκα – Της αύξησαν το ενοίκιο από 450 σε 1.200 ευρώ Ρωσία: Υψηλά κέρδη από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου – Αύξηση εσόδων 10% τον Οκτώβριο Τέμπη: Νέος γύρος στην κόντρα Φλωρίδη-Βελόπουλου για τις φωτογραφίες με τα οστά – «Ανήκουν σε ζώα» Κουφονικολάκου: Ανεπαρκή τα μέτρα για την ακρίβεια – Αιχμές και προς το ΠΑΣΟΚ
Efsyn.gr

Σε διπλωματικό θρίλερ εξελίσσονται οι συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν: Τα «αγκάθια» για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας

Σε θρίλερ εξελίσσεται η διαπραγμάτευση ΗΠΑ και Ιράν, τόσο για το θέμα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, όσο και του καθεστώτος διέλευσης και ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ. Ο τερματισμός των ισραηλινών επιθέσεων στον Λίβανο είναι ακόμη ένα «αγκάθι» στον οδικό χάρτη των 60 ημερών, για την επίτευξη τελικής συμφωνίας.
Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης στην Ουάσινγκτον η πρώτη ημέρα του 5ου γύρου των άμεσων συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, μετά από περισσότερες από οκτώ ώρες διαβουλεύσεων, χωρίς να εκδοθεί κοινή ανακοίνωση από τις δύο πλευρές.
Σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση των συνομιλιών, μια κοινή δήλωση θεωρείται πιθανότερο να εκδοθεί με την ολοκλήρωση των επαφών την Πέμπτη, οπότε αναμένεται συνολική αποτίμηση της διαδικασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να εξασφαλίσουν από το Ισραήλ μια περιορισμένη αποχώρηση από περιοχές του νότιου Λιβάνου, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις θα αντικατασταθούν από τον λιβανέζικο στρατό, στο πλαίσιο ενός λεγόμενου «πιλοτικού προγράμματος».
Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι η Τεχεράνη έκανε σημαντικές παραχωρήσεις στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων.
Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι καμία από αυτές δεν εμφανίστηκε στο προσχέδιο της συμφωνίας και το Ιράν εξακολουθεί να τις αρνείται, αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNN.
Πεζεσκιάν: Χωρίς τους πυραύλους μας το Ιράν θα είχε καταλήξει σαν τη Γάζα
Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε την Τρίτη ότι οι πύραυλοι του Ιράν δεν αποτελούν μέρος του μνημονίου συνεννόησης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με βίντεο που μετέδωσε το IRIB. «Η συζήτηση για τους πυραύλους μας δεν υπάρχει στο Μνημόνιο Συνεννόησης και δεν θα υπάρξει ποτέ», δήλωσε ο Πεζεσκιάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πακιστάν.
Υπερασπίστηκε το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν ως απαραίτητο για την εθνική άμυνα. «Αν δεν είχαμε τους πυραύλους που χρησιμοποιούμε για την άμυνά μας, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είχαν καταστρέψει το Ιράν», είπε.
Την περασμένη εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δημοσίευσαν το επίσημο κείμενο του μνημονίου συνεννόησης που επιτεύχθηκε με το Ιράν. Το κείμενο που δημοσιεύθηκε δεν αναφέρει καμία απαίτηση προς το Ιράν να περιορίσει το πυραυλικό του πρόγραμμα ή τις ευρύτερες αμυντικές του δυνατότητες. Ο μόνος ρητός περιορισμός που σχετίζεται με τα όπλα αφορά τη δέσμευση του Ιράν να μην «προμηθεύεται ή αναπτύσσει πυρηνικά όπλα».
Ομάν: Προσωρινός θαλάσσιος διάδρομος για ασφαλή διέλευση πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ
Το Ομάν ανακοίνωσε την Τρίτη ότι, σε συνεργασία με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO), προχώρησε στη δημιουργία ενός προσωρινού θαλάσσιου διαδρόμου διέλευσης για τα πλοία που επιθυμούν να περάσουν από τα στρατηγικής σημασίας Στενά του Ορμούζ.
Σε διπλωματικό θρίλερ εξελίσσονται οι συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν – Τα «αγκάθια» για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, τα πλοία που θα επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν τον συγκεκριμένο διάδρομο θα πρέπει να συντονίζονται με τον IMO, ακολουθώντας τις συντεταγμένες που έχουν ανακοινωθεί από τον διεθνή οργανισμό και τις αρμόδιες αρχές του Ομάν.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...