Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να θέσει σε ισχύ δωδεκάμηνη αναστολή για εθνικά νομοθετικά σχέδια που επικαλύπτονται με τους προτεινόμενους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες, με εξαίρεση την Ελλάδα και τη Γαλλία, επικαλείται σε ανάρτησή του ο Άκης Σκέρτσος.
Όπως υποστηρίζει, η εξέλιξη αυτή δικαιώνει την επιχειρηματολογία που ανέπτυξε τις τελευταίες δύο εβδομάδες απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία ζητούσαν διαφορετική νομοθετική ρύθμιση για το ηλικιακό όριο απαγόρευσης της πρόσβασης στα social media.
Όπως αναφέρει, η Ελλάδα είχε ήδη ολοκληρώσει το καλοκαίρι την τεχνική διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καταλήγοντας σε συγκεκριμένο πλαίσιο συνεννόησης.
Η υιοθέτηση της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθυστέρηση τουλάχιστον 12 μηνών, τονίζει ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος σημειώνει επίσης ότι αυτό θα μετέθετε την εφαρμογή των προστατευτικών ρυθμίσεων για τα παιδιά και των αυστηρών υποχρεώσεων για τις ψηφιακές πλατφόρμες.
Ο Άκης Σκέρτσος κατηγορεί επίσης την αντιπολίτευση, στην ίδια ανάρτησή του, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιον, αυτή προτάσσει την πολιτική αντιπαράθεση έναντι της προσεκτικής μελέτης του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου και της ανάγκης για την προστασία των ανηλίκων.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος, σύμφωνα με τον υπουργό, επανέλαβε στη Βουλή την επιχειρηματολογία του κόμματός του λίγες ώρες πριν από τη δημοσιοποίηση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το βασικό επιχείρημα της κυβερνητικής πλευράς είναι ότι η προστασία των παιδιών από τους κινδύνους του ψηφιακού περιβάλλοντος δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο καθυστερήσεων εξαιτίας πολιτικών διαφωνιών.
«Η αντιπολίτευση μπορεί να έχει χρόνο για χάσιμο, η προστασία των παιδιών μας όμως δεν μπορεί να περιμένει άλλο», καταλήγει η ανάρτησή του.
Ρεπορτάζ libre: Επιστημονικές επιφυλάξεις για τον μηχανισμό απαγόρευσης πρόσβασης των παιδιών στα social media
