Υπό το βάρος των διαδοχικών αρνητικών εκλογικών αποτελεσμάτων και των εξαιρετικά χαμηλών ποσοστών του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και προσωπικά του ιδίου στις δημοσκοπήσεις, ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς σκοπεύει να ζητήσει έμμεσα ψήφο εμπιστοσύνης από την ηγεσία του κόμματός του.
Σύμφωνα με το περιοδικό Stern και τον ιστότοπο «Table.Media», το βράδυ της Κυριακής, μετά τις κρατιδιακές εκλογές στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία και στο Βερολίνο, ο κ. Μερτς σχεδιάζει να παρουσιάσει στην εκτελεστική επιτροπή του CDU τελεσίγραφο: είτε θα συμφωνήσουν όλοι σε μια ενιαία πορεία μεταρρυθμίσεων υπό την ηγεσία του είτε θα υποβάλει άμεσα την παραίτησή του. Δεν σκοπεύει ωστόσο να παραιτηθεί οικειοθελώς από το αξίωμά του.
Όπως επισημαίνει το Stern, τα μέλη της επιτροπής έχουν ήδη λάβει πρόσκληση για συνεδρίαση στις 17:00 (τοπική ώρα) της Κυριακής. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ιστότοπο «Table. Briefing», υπάρχουν φήμες ότι ο Φρίντριχ Μερτς θα παρουσιάσει σημεία με τα οποία το κόμμα σκοπεύει να ξεκινήσει συζητήσεις με τον κυβερνητικό του εταίρο, το SPD. Αυτά τα σημεία περιλαμβάνουν υψηλότερες φορολογικές ελαφρύνσεις και μέτρα για τη μείωση των τιμών της ενέργειας. Με αυτήν την κίνηση, ο καγκελάριος στοχεύει να εξασφαλίσει την υποστήριξη των ισχυρών πρωθυπουργών των κρατιδίων Χέντρικ Βουστ, Ντάνιελ Γκίντερ και Μπόρις Ράιν. Ο καγκελάριος έχει μάλιστα αναβάλει την αναχώρησή του για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να παρευρεθεί στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU την Τρίτη.
Τις τελευταίες ημέρες διακινούνται σενάρια αντικατάστασης του Φρίντριχ Μερτς στην καγκελαρία, σενάριο το οποίο, όπως μεταδίδουν γερμανικά ΜΜΕ, υποστηρίζεται από περίπου 30 βουλευτές του CDU. Σήμερα ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Αλεξάντερ Νόμπριντ (CSU) διέψευσε τη φήμη ότι είναι πιθανός αντικαταστάτης του καγκελάριου. Προηγουμένως, ο αρχηγός του κόμματός του Μάρκους Ζέντερ είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα προκαλέσει το CSU πτώση της κυβέρνησης.
Λαμβάνει μέτρα για την ακρίβεια
Μέτρα ανακούφισης από τις υψηλές τιμές των καυσίμων προανήγγειλε πριν από λίγο ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί.
«Ναι, θα αντιδράσουμε στην αύξηση των τιμών (…) Πιστεύω ότι πρέπει να αναλάβουμε δράση. Η πρόταση θα έρθει πολύ σύντομα», δήλωσε ο κ. Μερτς και διευκρίνισε ότι τα «ακριβή μέσα» δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί. «Βρισκόμαστε σε εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ ομοσπονδιακής κυβέρνησης και κρατιδίων και μπορείτε να περιμένετε ότι θα παρουσιάσουμε πολύ σύντομα μια πρόταση», πρόσθεσε ο καγκελάριος από το συνέδριο του Επιχειρηματικού Συνδέσμου BGA στο Βερολίνο.
Αναφερόμενος στις καταγγελίες περί εκμετάλλευσης της κρίσης από τις πετρελαϊκές εταιρίες, ο Φρίντριχ Μερτς παρέπεμψε στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία κατά των Καρτέλ. Η αρχή είναι «εξοπλισμένη με τη δικαιοδοσία ελέγχου της κατάχρησης ώστε να αντιδράσει στην αύξηση τιμών», σημείωσε, για να τονίσει ταυτόχρονα ότι «αισθανόμαστε όμως και ότι τουλάχιστον από την οπτική γωνία του καταναλωτή, αυτό δεν είναι αρκετό».
Χθες η τιμή της βενζίνης έφθασε κατά μέσο όρο τα 2,32 ευρώ/λίτρο, ενώ η τιμή του ντίζελ ήταν στα 2,44.
Η υπουργός Οικονομίας Κατερίνα Ράιχε (CDU) πρότεινε στοχευμένη ανακούφιση για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού μέσω άμεσων πληρωμών, πρόταση ωστόσο με την οποία δεν συμφωνούν όλοι στον κυβερνητικό συνασπισμό – ούτε καν μάλιστα εντός του κόμματός της. Ο πολιτικός του CDU Σεμπάστιαν Στάινκε ζήτησε από την πλευρά του προσωρινή μείωση του ενεργειακού φόρου στο «ευρωπαϊκό ελάχιστο» και πρότεινε να προσαρμοστούν οι γερμανικές τιμές CO2. «Πρέπει να το επανεξετάσουμε. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε η προστασία του κλίματος να μην οδηγήσει σε υπερβολικά κοινωνικά βάρη», δήλωσε σε συνέντευξή του στην Handelsblatt.
Στην αντιπολίτευση, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) εισηγήθηκε μόνιμη μείωση των φόρων και των εισφορών στα καύσιμα. «Η κοινοβουλευτική ομάδα της AfD έχει καταθέσει ακριβώς αυτήν την πρόταση στην Bundestag: να μειωθεί ο ενεργειακός φόρος για το φυσικό αέριο, τη βενζίνη και το ντίζελ στο ελάχιστο της ΕΕ, να καταργηθεί ο φόρος CO2 και να μειωθεί ο φόρος προστιθέμενης αξίας», δήλωσε στην Handelsblatt ο Λάιφ-Έρικ Χολμ, επικεφαλής υποψήφιος της AfD στις κρατιδιακές εκλογές της Κυριακής στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία.
Διαβάστε περισσότερα
Efsyn.gr
