Τελευταία νέα
Η κρίση του πολιτικού συστήματος – Του Ν. Στραβελάκη ΟΛΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ του Μητσοτάκη – Τι συζητούν πίσω από κλειστές πόρτες ΕΛ.Α.Σ: Καμπανάκι κινδύνου η νίκη του AfD – Να κινητοποιηθούν οι προοδευτικές δυνάμεις Η κουβέντα του Αλέξη Τσίπρα και της Κυβέλης Μάρδα στις κερκίδες του Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ Μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Κόνιτσα – Μήνυμα «112» για ετοιμότητα [βίντεο] Το Ιράν θα κηρύξει «ζώνη απαγόρευσης» κοντά στα Στενά του Ορμούζ τις επόμενες ημέρες Ουκρανία: Γουίτκοφ και Κούσνερ παρουσίασαν «νέες, πιο αποτελεσματικές» προτάσεις Ισραήλ για Ασπίδα του Αχιλλέα: Μεταφορά τεχνογνωσίας και από κοινού χρήση λογισμικού με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις Ισραήλ: Ο Νετανιάχου «έδωσε εντολή» να εκκενωθούν οικισμοί εποίκων στη Δυτική Όχθη Ο Αλέξης Τσίπρας στο ΟΑΚΑ με την Κυβέλη Μάρδα, σύζυγο του Δημήτρη Πέλκα, για το Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ ΕΛΑΣ: Έκθετη η κυβέρνηση για τον έλεγχο της Ασπίδας του Αχιλλέα – Η χώρα καθίσταται «όμηρος» Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά την περιοχή Πετσάκοι Αχαΐας
Efsyn.gr

Σύνοδος Κορυφής: Μάχη των «27» για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

Με αντεγκλήσεις και διαφωνίες ολοκληρώθηκε χθες στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες η δύσκολη πρώτη συζήτηση των ηγετών για τον επόμενο πολυετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Για περισσότερες από δυόμισι ώρες, τα 27 κράτη-μέλη αντάλλασσαν απόψεις, ουσιαστικά εμμένοντας στις θέσεις τους!
Οι 27 παραδέχθηκαν ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος από την κυπριακή προεδρία, αφού οι χώρες έχουν ήδη συμφωνήσει στην αρχιτεκτονική του προϋπολογισμού. Πλέον, το βασικό εναπομείναν έργο θα είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής εξίσωσης. Αλλά γι’ αυτό… θα χυθεί αίμα.
Ο συνολικός όγκος του προϋπολογισμού βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση, αφού οι χώρες που δίνουν περισσότερα χρήματα από όσα παίρνουν από την Ε.Ε. (καθαροί συνεισφορείς) είναι ανένδοτοι ότι πρέπει να γίνουν περικοπές.
Η Κομισιόν έχει προτείνει έναν αυξημένο προϋπολογισμό, ο οποίος πλησιάζει τα 2 τρισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 1,26% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος (ΑΕΕ) της Ε.Ε. Το προηγούμενο MFF έφτανε το 1,05% του ΑΕΕ. Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι είναι αυτή που συνέταξε η κυπριακή προεδρία του Συμβουλίου, η οποία είναι κουτσουρεμένη κατά 10% από εκείνη της Κομισιόν.
Ζήτω οι περικοπές!
Οι «τσιγκούνηδες του Βορρά» που πλέον θέλουν να λέγονται «μεταρρυθμιστές» -λόγω των αλλαγών που εισηγούνται στη δομή του ΠΔΠ- πιστεύουν ότι οι περικοπές πρέπει να συνεχιστούν. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του καγκελάριου της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, ότι η τρέχουσα πρόταση «είναι υπερβολικά φιλόδοξη».
Χθες, στη συζήτηση, οι 27 συμφώνησαν ότι «το μέγεθος του προϋπολογισμού θα πρέπει να ταιριάζει με τις φιλοδοξίες της Ε.Ε.», σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο. Για να… τετραγωνιστεί ο κύκλος, χρειάζεται να βρεθεί μια συμπληρωματική χρηματοδότηση. Και εδώ «μπαίνει» η συζήτηση για τους «νέους ίδιους πόρους», που θα αποτελέσουν ένα πολύ σημαντικό μέρος της οικονομικής εξίσωσης.
Η Κομισιόν έχει ήδη προτείνει πέντε νέους φόρους, οι οποίοι είναι το σημείο εκκίνησης της συζήτησης. Πρόκειται για το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ETS) που αφορά ένα ποσοστό από τα έσοδα των πλειστηριασμών ρύπων. Επίσης, έναν Μηχανισμό Συνοριακής Προσαρμογής Ανθρακα (CBAM) που αφορά έσοδα από τους δασμούς σε εισαγωγές προϊόντων με υψηλό αποτύπωμα άνθρακα. Το Ευρωκοινοβούλιο έχει προτείνει ακόμα τρεις: στον τζόγο, στις ψηφιακές συναλλαγές και στα κρυπτονομίσματα.
Πλέον η ιρλανδική προεδρία που αναλαμβάνει τον Ιούλιο θα παρουσιάσει μια πρόταση για τους νέους ίδιους πόρους μέχρι τη σύνοδο κορυφής Οκτωβρίου, όπως επίσης και μια νέα πρόταση προϋπολογισμού.
«Ο στόχος παραμένει ο ίδιος: να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθεί συμφωνία πριν από το τέλος του έτους. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι τα προγράμματα θα ξεκινήσουν ομαλά την 1η Ιανουαρίου 2028», συμπλήρωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...