Τελευταία νέα
«Προσωπικός Βοηθός για ΑμεΑ»: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι Γερουλάνος: Τα 100+ έργα που δεν έγιναν ή δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης «Λυσιστράτη» ΚΘΒΕ: Διασώζοντας το μήνυμα ειρήνης του Αριστοφάνη Europol: Βαριοπούλες, εκρηκτικά και στρατολογήσεις μέσω social media – Πώς οι ληστείες σε μουσεία έγιναν τόσο βίαιες Τ. Θεοδωρικάκος: Καθημερινά προστίθενται νέα προϊόντα στην Πρωτοβουλία Μείωσης Τιμών – Στους 850 οι κωδικοί Γυναικοκτονία στη Νέα Σμύρνη: Η 45χρονη είχε αλλάξει τις κλειδαριές του σπιτιού – Τι αποκαλύπτουν τα αδέλφια της [βίντεο] Επίσκεψη Όλγας Κεφαλογιάννη στα Διαπόντια Νησιά – Συζήτηση για την τουριστική προοπτική Φωτιά σε δασική έκταση στο Μέτσοβο – Επιχειρεί ένα ελικόπτερο Άνδρος: Του έκοψαν κλήση 700 ευρώ επειδή οδηγούσε άλογο… μεθυσμένος Πύλος: Συνεχίζεται το θρίλερ με τον αγνοούμενο Ισπανό – «Δεν επιστρέφω στην Ισπανία μέχρι να βρεθεί», δήλωσε η σύζυγός του Άρης: Επέστρεψε έπειτα από 1,5 χρόνο ο Μάνου Γκαρθία: «Το ήθελα τόσο εγώ όσο και η ομάδα» Άρχισαν τα όργανα στη ΝΔ: Ο Πατούλης που «βλέπει» Σαμαρά ανοίγει τον άσκο του αιόλου για τον Φαληρικό Όρμο και «απειλεί» με αποκαλύψεις σε δημόσια εμβέλεια
Efsyn.gr

«Τέσσερα χρόνια δεν ασχολήθηκε σχεδόν κανείς»: Η ανάρτηση του Σπύρου Σιδέρη μετά την αγωγή του για το Predator

Στην διαπίστωση ότι η υπόθεση των τηλεφωνικών παγιδεύσεων μέσω του λογισμικού Predator δεν αναδείχθηκε επαρκώς ούτε από την κυβέρνηση ούτε από την πλειονότητα των ΜΜΕ, προχώρησε με ανάρτησή του στα social media ο δημοσιογράφος Σπύρος Σιδέρης, ο οποίος μαζί με άλλα επτά άτομα υπέβαλε σήμερα Τρίτη αγωγή για την παράνομη παρακολούθησή του.
Στην αγωγή του ο κ. Σιδέρης υποστηρίζει ότι λόγω της δημοσιογραφικής του ιδιότητας και των επαφών του με κορυφαίους πολιτικούς και διπλωματικούς παράγοντες της ευρύτερης περιοχής, το υλικό που θα μπορούσε να έχει υποκλαπεί αποκτά ιδιαίτερη σημασία.
Ο δικηγόρος των εναγόντων, Ζαχαρίας Κεσσές, δήλωσε ότι οι αγωγές βασίζονται τόσο στην πρόσφατη καταδικαστική απόφαση όσο και σε εκτενές αποδεικτικό υλικό από ελληνικές και διεθνείς έρευνες. Όπως ανέφερε, κατά την εκδίκαση αναμένεται να προσκομιστούν νέα στοιχεία, τα οποία ενδέχεται να οδηγήσουν στη διαβίβαση της υπόθεσης στην ποινική Δικαιοσύνη για τη διερεύνηση κακουργηματικών πράξεων.
«Οι αγωγές αποτυπώνουν αναλυτικά τη δομή, τη λειτουργία και τον καταμερισμό ρόλων του δικτύου εταιρειών και φυσικών προσώπων που συνδέονται με την ανάπτυξη, διάθεση και χρήση του Predator», τόνισε μεταξύ άλλων.
Ολόκληρη η ανάρτηση του Σπύρου Σιδέρη:
«Τέσσερα χρόνια σχεδόν αόρατος.
Τέσσερα χρόνια από τότε που αποκαλύφθηκε ότι ήμουν ένα από τα θύματα του παράνομου κατασκοπευτικού λογισμικού Predator.
Ελάχιστοι συνάδελφοι ασχολήθηκαν. Ελάχιστα μέσα ενημέρωσης ενδιαφέρθηκαν. Δεν γνωρίζω αν αυτό οφειλόταν σε αδιαφορία, σε φόβο ή σε άλλες επιλογές. Ο καθένας ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.
Κι όμως, η υπόθεση δεν αφορούσε μόνο εμένα. Αφορούσε την ελευθερία του Τύπου, το απόρρητο των επικοινωνιών και, τελικά, την ίδια τη λειτουργία του κράτους δικαίου.
Το παράδοξο είναι ότι στο εξωτερικό το ενδιαφέρον υπήρξε πολύ μεγαλύτερο. Το 2024, στη Βουλγαρία, πραγματοποιήθηκε ειδική ημερίδα αφιερωμένη στις παρακολουθήσεις με το Predator στην Ελλάδα, όπου είχα την τιμή να είμαι ο κεντρικός ομιλητής. Τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης κάλυψαν εκτενώς την εκδήλωση και μου έδωσαν την ευκαιρία να μιλήσω δημόσια για όσα συνέβησαν.
Στην Ελλάδα, αντίθετα, επικράτησε σχεδόν απόλυτη σιωπή.
Σήμερα, μετά την κατάθεση των πρώτων αγωγών εναντίον των καταδικασθέντων πρωτοδίκως για την υπόθεση Predator, το τηλέφωνό μου χτύπησε ξανά. Δημοσιογράφοι, ραδιόφωνα, τηλεοπτικοί σταθμοί, άνθρωποι που είχαν χαθεί όλα αυτά τα χρόνια επικοινώνησαν μαζί μου.
Δεν κρατώ κακία σε κανέναν.
Δεν μπορώ, όμως, να μη σκεφτώ πόσο διαφορετικά θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί τα πράγματα αν αυτό το ενδιαφέρον υπήρχε από την πρώτη στιγμή.
Η σημερινή εξέλιξη δεν αφορά μόνο μια αγωγή αποζημίωσης. Για μένα αποτελεί ακόμη ένα βήμα στην προσπάθεια να υπάρξει λογοδοσία για μια υπόθεση που προσέβαλε θεμελιώδη δικαιώματα και άνοιξε μια βαθιά συζήτηση για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας.
Δεν γνωρίζω ποια θα είναι η κατάληξη αυτής της δικαστικής διαδρομής.
Ξέρω όμως ότι, τέσσερα χρόνια μετά, η σιωπή δεν μπορεί να είναι η απάντηση.
Ελπίζω αυτή τη φορά η συζήτηση να μην κρατήσει μόνο μία ημέρα».

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...