Τελευταία νέα
«Όχι» Βαρουφάκη στο ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ – «Δεν θα χάσει τίποτα από την αξία του ως παράδειγμα προς αποφυγήν αν δεν εμφανιστώ» ΠΑΣΟΚ: Κατατέθηκε η πρόταση για σύσταση Εξεταστικής για τις υποκλοπές-Τι αναφέρει το αίτημα Αυτό είναι το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές Μαρινάκης για πρόταση αντιπολίτευσης: «Δεν υπάρχουν στοιχεία που να οδηγούν σε προανακριτική» Δώδεκα δράσεις στήριξης ΑΜΕΑ: 1,47 δισ. σε πάνω από 100.000 ωφελούμενους Βαρουφάκης: “Όχι” σε συμμετοχή στο ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΙ για το 2015 – Η επιστολή Σαλμονέλα σε εισαγόμενα κοτόπουλα από Βραζιλία: Ερωτήματα για ελέγχους και ΕΕ–Mercosur Π.Μαρινάκης: Η Ελλάδα επενδύει σε σύγχρονες τεχνολογίες με άμεσο όφελος για τον πολίτη και την ασφάλεια της χώρας Μαρινάκης κατά Τσίπρα: «Νιώθει αμήχανα όταν η πραγματικότητα τον διαψεύδει, θα πιει όλο το πικρό ποτήρι της αλήθειας» Ντοκιμαντέρ Σκάι: Οχι και από τον Γιάνη Βαρουφάκη “Όχι” της ΝΔ σε προανακριτική για Λιβανό, Αραμπατζή- Η δήλωση Μαρινάκη Ασκούνται οι διώξεις για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ τις επόμενες μέρες
Dimokratianews.gr

Τη Δευτέρα η συνάντηση αγροτών-Μητσοτάκη: «Άλλα μέτρα δεν υπάρχουν» – Η φράση που προδίδει την πρόθεση της κυβέρνησης

Η ωμή παραδοχή που αφήνει τον πρωτογενή τομέα χωρίς πραγματική διέξοδο
Σε καθεστώς αναμονής βρίσκονται οι αγρότες, ενόψει της συνάντησης που -σύμφωνα με την κυβέρνηση- προγραμματίζεται τελικά για τη Δευτέρα. Πρόκειται για τους παραγωγούς που δεν είχαν προσέλθει εξαρχής στον διάλογο, επιλέγοντας να παραμείνουν στα μπλόκα, θεωρώντας ότι μέχρι στιγμής οι κυβερνητικές εξαγγελίες δεν απαντούν στην ουσία των προβλημάτων που απειλούν την ίδια τους την επιβίωση.
Την ανακοίνωση έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, θέτοντας όμως σαφείς… όρους. Όπως δήλωσε, «υπάρχει μια επί της αρχής συμφωνία για συνάντηση τη Δευτέρα στη μια το μεσημέρι υπό τον όρο όλοι οι δρόμοι να μείνουν ανοικτοί. Ενημερωνόμαστε ότι ανοίγουν σταδιακά όλα τα σημεία. Πρέπει αυτό να γίνει σε όλη του την έκταση, να συνεχιστεί, να παραμείνει και ναι, πρώτα ο Θεός, θα γίνει και αυτή η συνάντηση, σε συνέχεια της προηγούμενης συνάντησης, η οποία όπως απεδείχθη μετά από πάρα πολλές ώρες εποικοδομητικής συζητήσης, μόνο καλά αποτελέσματα μόνο θετικά είχε να δώσει συνολικά για τον πρωτογενή τομέα».

Ωστόσο, για τους ανθρώπους της παραγωγής, τα «μόνο καλά αποτελέσματα» δεν αποτυπώνονται στην καθημερινότητά τους. Το κόστος καυσίμων, ενέργειας και εφοδίων παραμένει ασφυκτικό, οι τιμές παραγωγού δεν καλύπτουν τα έξοδα και οι αποζημιώσεις θεωρούνται ανεπαρκείς ή καθυστερημένες. Γι’ αυτό και πολλοί αγρότες βλέπουν τη νέα συνάντηση περισσότερο ως επικοινωνιακή κίνηση παρά ως ουσιαστική στροφή πολιτικής.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ακόμη ότι στόχος δεν είναι να υπάρξουν «νικητές και ηττημένοι», αλλά λύσεις, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να συμμετέχουν πρόσωπα που έχουν επιδείξει παραβατικές συμπεριφορές. Παράλληλα, επιχειρώντας να αποσυνδέσει τον διάλογο από κομματικά φίλτρα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο πρωθυπουργός θα συναντήσει αγρότες και κτηνοτρόφους. Δεν ζητάει πιστοποιητικό πολιτικών φρονημάτων. Όπως υπάρχουν αγρότες που ανήκουν στη ΝΔ υπάρχουν και πολλοί που είναι σε άλλα κόμματα».
Παρά τις διαβεβαιώσεις, η ουσία της κυβερνητικής στάσης αποτυπώνεται αλλού: στα όρια των παρεμβάσεων. Ερωτηθείς τι μπορούν να περιμένουν οι αγρότες από τη συνάντηση, ο Παύλος Μαρινάκης ήταν σαφής αλλά και αποθαρρυντικός για όσους ζητούν βαθιές αλλαγές: «Να ακούσουμε αυτά που έχουν να πουν. Ήταν χρήσιμες οι επισημάνσεις των εκπροσώπων στην πρώτη συνάντηση για τοπικά θέματα. Επίσης η εξειδίκευση από την δική μας πλευρά όλων όσων έχουν ανακοινωθεί. Άλλα μέτρα δεν υπάρχουν. Έγιναν τεχνικές βελτιώσεις σημαντικές και χωρίς δημοσιονομικό κόστος αλλά εφόσον υπάρξουν παρατηρήσεις χωρίς δημοσιονομικό κόστος μπορεί να γίνουν δεκτές».
Η φράση «άλλα μέτρα δεν υπάρχουν» είναι εκείνη που προκαλεί τον μεγαλύτερο προβληματισμό στον αγροτικό κόσμο. Για τους παραγωγούς, τα προβλήματα δεν είναι τεχνικά, αλλά δομικά. Και όσο η κυβέρνηση δείχνει να αποκλείει παρεμβάσεις με πραγματικό οικονομικό αποτύπωμα, τόσο ενισχύεται η αίσθηση ότι ο διάλογος γίνεται με προκαθορισμένα όρια και χωρίς διάθεση ουσιαστικής σύγκρουσης με τις αιτίες της κρίσης στον πρωτογενή τομέα.

Έτσι, η συνάντηση της Δευτέρας αντιμετωπίζεται από τους αγρότες με επιφύλαξη. Θα καθίσουν στο τραπέζι, αλλά χωρίς να αποσύρουν τα μπλόκα από το μυαλό τους. Γιατί, όπως λένε, ο αγώνας δεν γίνεται για εντυπώσεις, αλλά για να μπορέσουν να μείνουν στα χωράφια τους και να ζήσουν από τη δουλειά τους.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...