Τελευταία νέα
Πολάκης κατά Μενδώνη και Μητσοτάκη για τα κειμήλια από τη Βουλγαρία: Καταγγέλλει «εθνικό διασυρμό» και ζητά να αποκαλυφθεί η συμφωνία Γερμανία: Σεξουαλική επίθεση κατά 16χρονης με τη συνδρομή ρομπότ – Μετέδιδαν ζωντανά τη σκηνή στο διαδίκτυο Σκάνδαλο επενδυτικών κεφαλαίων στην Τουρκία: Ασκήθηκαν διώξεις σε βάρος δημοσιογράφων Βρετανία – Μπέρναμ: Το περιστατικό στη βάση Φέρφορντ «σχεδόν σίγουρα συντονίστηκε» από το Ιράν Η Γκίλφοϊλ απαντά στις αποκαλύψεις της WSJ: Ο Ντίτερς μού χρωστά 150.000 δολάρια Το Ιράν πυρπόλησε 3ο υπερτάνκερ σε 48 ώρες-Τέλη στα καλώδια στο Ορμούζ βάζει το Ιράν Παραιτήθηκε ο μητροπολίτης Μηθύμνης Χρυσόστομος Μουσικοί στην εποχή του streaming και της Τεχνητής Νοημοσύνης: Εκδήλωση της Left στο Ευρωκοινοβούλιο Προχωρά η διεύρυνση της ΕΕ – Διασκέψεις με Μαυροβούνιο, Αλβανία, Μολδαβία, Ουκρανία Το μήνυμα της ΕΛΑΣ κατά της ακροδεξιάς – 82 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας: «Το “Ποτέ ξανά” δεν είναι επετειακό hashtag» Αλ. Τσίπρας στην Κρήτη: Η ακρίβεια είναι ένα αόρατο μνημόνιο Αλέξης Τσίπρας: «Δεν είναι αντίπαλός μου ο Ανδρουλάκης, να μη βγάζει ο ένας τα μάτια του άλλου»
Thefaq.gr

Το μήνυμα της ΕΛΑΣ κατά της ακροδεξιάς – 82 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας: «Το “Ποτέ ξανά” δεν είναι επετειακό hashtag»

Ογδόντα δύο χρόνια συμπληρώνονται από την απελευθέρωση της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή, με την Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη (ΕΛΑΣ) να στέλνει μήνυμα κατά του φασισμού και της ακροδεξιάς. «Η νέα γενιά έχει τη δική της φωνή και τη δύναμη να μην αφήσει το μίσος να γίνει κανονικότητα», τονίζει, υπογραμμίζοντας πως η ιστορική μνήμη πρέπει να συνοδεύεται από διαρκή στάση απέναντι στον ρατσισμό και τις ακροδεξιές ιδέες.

Η επέτειος της απελευθέρωσης της Αθήνας υπενθυμίζει το τέλος μιας από τις πιο σκοτεινές περιόδους για την ελληνική πρωτεύουσα. Στις 12 Οκτωβρίου 1944, ύστερα από 1.264 ημέρες κατοχής, πείνας και τρόμου, η Αθήνα απαλλάχθηκε από τη γερμανική παρουσία.
Με αφορμή τη σημερινή επέτειο, η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη (ΕΛΑΣ) επισημαίνει ότι ο αγώνας ενάντια στον φασισμό παραμένει επίκαιρος, προειδοποιώντας για την παρουσία της ακροδεξιάς στην πολιτική ζωή και τη διάδοση του ρατσιστικού λόγου.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «στην Ελλάδα, που ζήσαμε τη δολοφονική δράση της Χρυσής Αυγής, η ακροδεξιά συνεχίζει να διεκδικεί χώρο στην πολιτική ζωή και ο ρατσιστικός λόγος να βρίσκει βήμα. Δεν μπορείς να τιμάς τους αγωνιστές της Αντίστασης και την ίδια ώρα να κάνεις τα στραβά μάτια στην ακροδεξιά ή να ξεπλένεις τις ιδέες της».
Η ΕΛΑΣ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο της νέας γενιάς, τονίζοντας ότι η καταδίκη του φασισμού δεν μπορεί να περιορίζεται σε επετειακές αναφορές, αλλά πρέπει να αποτελεί καθημερινή στάση στην κοινωνία.
«Το ‘Ποτέ ξανά’ δεν είναι επετειακό hashtag. Είναι στάση ζωής. Στο σχολείο, στη σχολή, στον δρόμο, στα social. Η νέα γενιά έχει τη δική της φωνή και τη δύναμη να μην αφήσει το μίσος να γίνει κανονικότητα», σημειώνει.
Η επιστροφή της ελληνικής κυβέρνησης και η μάχη για τις υποδομές
Λίγες ημέρες μετά την απελευθέρωση, στις 18 Οκτωβρίου 1944, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου, έφτασε στην Αθήνα. Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε στην Ακρόπολη η επίσημη έπαρση της ελληνικής σημαίας.
Κατά την αποχώρησή τους, οι γερμανικές δυνάμεις επιχείρησαν να προκαλέσουν εκτεταμένες καταστροφές, προχωρώντας σε σαμποτάζ και ανατινάξεις υποδομών στο λιμάνι του Πειραιά. Ωστόσο, η έγκαιρη δράση των αντιστασιακών δυνάμεων, μεταξύ άλλων κατά τη μάχη της Ηλεκτρικής, συνέβαλε στη διάσωση κρίσιμων εγκαταστάσεων.
Ογδόντα δύο χρόνια μετά, η επέτειος της απελευθέρωσης παραμένει σημείο αναφοράς για την Αντίσταση και τους αγώνες κατά του φασισμού, με το μήνυμα της ΕΛΑΣ να συνδέει την ιστορική μνήμη με την ανάγκη αντιμετώπισης της ακροδεξιάς και του ρατσισμού στο σήμερα.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...