Τελευταία νέα
Μουντιάλ 2026: Πρώτη φορά στους «16» η Αίγυπτος – Υπέταξε στα πέναλτι την Αυστραλία [βίντεο] Γαλλία: Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 29% την εβδομάδα του μέγαλου καύσωνα Αφροδίτη Νέστορα: «Η τυφλή πολιτική βία να μην κερδίσει» – Η πρώτη ανάρτηση μετά τον θάνατο της μητέρας της Μέση Ανατολή: Επιστρέφει στη Γαλλία το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle Μουντιάλ 2026: Στα ύψη οι τιμές των εισιτηρίων στο Μεξικό-Αγγλία, έντονες αντιδράσεις κατά της FIFA Καύσωνας στις ΗΠΑ: Ακυρώνονται εκδηλώσεις για τους εορτασμούς της 4ης Ιουλίου “Φιάσκο” Ντόκου: Ομαδικά πυρά κατά Μαξίμου από την αντιπολίτευση Μεξικό: Βρέθηκε νεκρή δημοσιογράφος που είχε απαχθεί στα μέσα Ιουνίου Ανατράπηκε λέμβος στην Ολυμπιακή Ακτή Κατερίνης Καρέ – καρέ η τοποθέτηση εμπρηστικού μηχανισμού στο σπίτι του Σάββα Αναστασιάδη ΚΚΕ: Την πολιτική που οδήγησε στη λειψυδρία στην Αίγινα σερβίρει ως «λύση» η Κομισιόν Π.Γερουλάνος: «Η σωστή διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης προϋπέθετε άλλη κυβέρνηση»
Efsyn.gr

Τσουκαλάς κατά Μητσοτάκη: «Είναι αστείο να μιλά για θεσμικότητα ο πρωθυπουργός της συγκάλυψης και της προσβολής των θεσμών»

Προσπάθεια μετάθεσης της συζήτησης σε τεχνητά διλήμματα και σε κλίμα νέου διχασμού, καταλόγισε στην κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Τσουκαλάς, με αφορμή την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο.
«Βαβέλ είναι η Νέα Δημοκρατία, η οποία από ένα κόμμα που ξεκίνησε ως κεντροδεξιό έχει γίνει όμηρος της Ακροδεξιάς», ανέφερε, ασκώντας έντονη κριτική στον πρωθυπουργό για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους θεσμούς και τη Δικαιοσύνη: «Το να μιλάει για θεσμικότητα ο πρωθυπουργός της συγκάλυψης των παράνομων πράξεων, ο πρωθυπουργός που έκανε τους θεσμούς λάστιχο, που τη μία καταγγέλλει το άρθρο 86 και την άλλη κρύβεται πίσω από αυτό για να μην ελεγχθούν οι υπουργοί του, είναι τουλάχιστον υποκριτικό». Σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έχει τραυματίσει σοβαρά τη θεσμική αξιοπιστία της χώρας» και σχολίασε ότι «ο πρωθυπουργός που έκανε ξέφραγο αμπέλι τη χώρα και παρακολουθούσε υπουργούς και πολιτικούς αντιπάλους, ο πρωθυπουργός που συγκάλυψε συνταγματικά το σκάνδαλο των υποκλοπών και σήμερα εμφανίζεται να εκβιάζεται πολιτικά από πρόσωπα που συνδέθηκαν με την υπόθεση, δεν μπορεί να κάνει μαθήματα θεσμικότητας στο ΠΑΣΟΚ και στον Νίκο Ανδρουλάκη».
Ερωτηθείς σχετικά με τη στάση του ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση για πιθανή ανανέωση της θητείας του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Τσουκαλάς επισήμανε τη συνεδριακή θέση του ΠΑΣΟΚ υπέρ των θητειών και της ανανέωσης σε κρίσιμες δημόσιες θέσεις. «Εμείς έχουμε πάρει μια καθαρή απόφαση» είπε, υποστηρίζοντας ότι «για να ανακτήσει αξιοπιστία το πολιτικό σύστημα χρειάζονται θητείες και ανανέωση» και ότι «το εφαρμόσαμε ήδη στο ίδιο μας το κόμμα για βουλευτές και ευρωβουλευτές». Ανέφερε ότι «ο κ. Στουρνάρας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ευστάθεια του πιστωτικού συστήματος τα προηγούμενα χρόνια και όταν στοχοποιήθηκε, το ΠΑΣΟΚ τον στήριξε». Ωστόσο, εκτίμησε ότι «τα τελευταία χρόνια θα μπορούσε να έχει υπάρξει πιο ουσιαστική παρέμβαση απέναντι στις καταχρηστικές συμπεριφορές funds και servicers». «Αν δείτε τα στοιχεία, με νέα ανανέωση ο κ. Στουρνάρας θα γίνει ο μακροβιότερος διοικητής κεντρικής τράπεζας στην ιστορία του ευρωσυστήματος», είπε, προσθέτοντας ότι «εμείς δε συμφωνούμε με την ισοβιότητα στις δημόσιες θέσεις».
Σχετικά με την επικείμενη ανακοίνωση δημιουργίας κομματικού φορέα από τον Αλέξη Τσίπρα και τη συζήτηση που έχει ανοίξει στον χώρο της αντιπολίτευσης, ο κ. Τσουκαλάς υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει συνειδητά την επαναφορά των διλημμάτων της περιόδου των μνημονίων. «Δεν μπορείς να λες ότι θα νικήσεις τον Μητσοτάκη, όταν έχεις ήδη ηττηθεί από τον κ. Μητσοτάκη και ως πρωθυπουργός και ως αρχηγός της αντιπολίτευσης με ιστορικές διαφορές. Εγώ δεν πιστεύω στην ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής. Στην πολιτική συγκρούονται ιδέες, κοινωνικά συμφέροντα και προγράμματα», σχολίασε. «Με τη διαφήμιση που έχει υπάρξει για τον κ. Τσίπρα εδώ και μήνες και με υπουργούς της κυβέρνησης να ζητούν ουσιαστικά την επιστροφή του, θα περίμενε κανείς να εμφανίζεται αυτοδύναμος στις δημοσκοπήσεις. Αυτό που πραγματικά φοβάται η Νέα Δημοκρατία είναι μήπως βρεθεί απέναντι σε ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ σε επαναληπτική κάλπη», υποστήριξε. Σημείωσε ότι «είναι πολύ πιθανό η επόμενη εκλογική μάχη να εξελιχθεί σε δύο κάλπες», εκτιμώντας ότι «η ΝΔ δεν θα είναι αυτοδύναμη».
«Εδώ προσπαθούν», είπε, «να στήσουν ένα νέο σύστημα διχασμού γιατί θεωρούν ότι μόνο μέσα σε τέτοιες συνθήκες μπορούν να διατηρήσουν πολιτική κυριαρχία». «Εμείς όμως δεν διχάζουμε, εμείς ενώνουμε τους Έλληνες. Οι πολίτες που αναζητούν κοινωνική πολιτική και μεταρρυθμίσεις γνωρίζουν ποιος συγκρούστηκε με τα funds και ποιος όχι, ποιος κατέθεσε προτάσεις για τις εργασιακές σχέσεις και ποιος έμεινε σιωπηλός», τόνισε. Προσέθεσε ότι «το ΠΑΣΟΚ μπορεί να απευθυνθεί στους πολίτες της Αριστεράς που ζητούν κοινωνική δικαιοσύνη, στους πολίτες του Κέντρου που ζητούν μετριοπάθεια αλλά και σε πολίτες της παραδοσιακής Κεντροδεξιάς που σήμερα δεν αναγνωρίζουν τη Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή αλλά βλέπουν μια παράταξη που μετατοπίζεται διαρκώς προς την Άκρα Δεξιά».
Ο κ. Τσουκαλάς είπε ότι το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει πολιτική αλλαγή με όρους μέλλοντος και όχι μέσα από ανακύκλωση παλιών αντιπαραθέσεων. «Δεν ερχόμαστε να ρίξουμε λάδι στη φωτιά για να αυξήσουμε εκλογικά ποσοστά», «θέλουμε να ενώσουμε τη χώρα για να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια, το στεγαστικό, το δημογραφικό, την ασυδοσία των funds και των servicers και να προχωρήσουμε σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις στις νέες τεχνολογίες και στην παραγωγή», ανέφερε. Καταληκτικά διατύπωσε τη γνώμη ότι «η κοινωνία δεν πρέπει να χάσει τον προσανατολισμό της» και ότι «η πολιτική αλλαγή δεν μπορεί να γίνει ούτε με την παραμονή της Νέας Δημοκρατίας ούτε με υλικά και διλήμματα της περιόδου των μνημονίων». «Αν η ρευστοποίηση στον χώρο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία συνεχιστεί, τελικά κερδισμένος θα είναι ο κ. Μητσοτάκης. Το μόνο κόμμα που μπορεί να ενώσει δυνάμεις από την Αριστερά, το Κέντρο και τη δημοκρατική παράταξη είναι το ΠΑΣΟΚ», κατέληξε.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...