Τελευταία νέα
Σεισμός στην Κολομβία: Η Σακίρα θα χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση σχολείων – «Τόσοι άνθρωποι θα ξεχαστούν» Φωτιά στον Ασπρόπυργο – Διακοπές και καθυστερήσεις στον Προαστιακό, η ανακοίνωση της Hellenic Train Press Point: Η ψηφοθηρία και το… καλό παράδειγμα Ελληνοτουρκικά: Αυξανόμενη ένταση στο πεδίο-Εκτιμήσεις, σενάρια, κινήσεις μετά την ανακήρυξη των δύο τουρκικών θαλάσσιων πάρκων Δημοσιονομική «ανάσα» για ενεργειακές επενδύσεις ΑΕΚ: Στον δρόμο για τα αστέρια «Σκάσε και κολύμπα» Γρεβενιώτικος καρσιλαμάς για «γαλάζια» στελέχη Κούσνερ – Νετανιάχου συμφώνησαν οι ΗΠΑ να επιβλέψουν τον αφοπλισμό της Χαμάς: «Εντός 30 ημερών» Τροχαίο στη Βούλα: 39χρονος μοτοσικλετιστής σε κρίσιμη κατάσταση – Συγκρούστηκε με ταξί που έκανε αναστροφή Μήπως είμαστε για τα πανηγύρια; Mercedes μπήκε στο αντίθετο ρεύμα της Αθηνών – Κορίνθου και παραλίγο να συγκρουστεί με μηχανή [βίντεο]
Paron.gr

Όταν ο πληθωρισμός φτάνει στο 5%, κάποιος απέτυχε…

Ο πληθωρισμός αρνείται πεισματικά να υποχωρήσει, παραμένο­ντας καρφωμένος πάνω από το ψυχολογικό και πρακτικό όριο του 5%, κλείνοντας μάλιστα στο 5,2% τον Μάιο. Αυτή η επίμονη ακρίβεια, που καταπίνει σαν μαύρη τρύπα όποια κυβερνητικά μέτρα ανακούφισης και αν ανακοινώνονται, έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό κλίμα όχι μόνο στα νοικοκυριά αλλά και στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Δεν είναι πια μυστικό ότι βουλευτές και κομματικά στελέχη δεινοπαθούν στις εκλογικές τους περιφέρειες. Όταν βγαίνουν στους δρόμους, δεν ακούνε απλώς γκρίνιες, αλλά έρχονται αντιμέτωποι με ένα τσουνάμι οργής από πολίτες που τους κατηγορούν ευθέως για ανικανότητα ή, ακόμα χειρότερα, για συνειδητή απροθυμία να συγκρουστούν με τα μεγάλα συμφέροντα που λυμαίνονται ανεξέλεγκτα την αγορά.
Στο επίκεντρο αυτής της πολιτικής θύελλας βρίσκεται ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος. Οι περίφημες «συμφωνίες κυρίων» με την αγορά αποδείχθηκαν κενό γράμμα, πυροδοτώντας έντονη κριτική στο πρόσωπό του και εισηγήσεις για απομάκρυνσή του στον πρόσφατο μίνι ανασχηματισμό. Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, επέλεξε να μη διαταράξει τις λεπτές ισορροπίες που έχουν χτιστεί με το εγχώριο επιχειρείν, διατηρώ­ντας τον στη θέση του. Ο ίδιος ο υπουργός, βλέποντας τα πυρά να πληθαίνουν, φέρεται να προσπαθεί με κάθε τρόπο να απεκδυθεί τις συνολικές ευθύνες. Με μια στάση που προκαλεί αίσθηση στο εσωτερικό, αφήνει να εννοηθεί πως ούτε εκείνος ούτε το υπουργείο του φέρουν την αποκλειστική ευθύνη, φωτογραφίζοντας πρακτικά είτε άλλους συναδέλφους του στο Υπουργικό Συμβούλιο είτε τρίτες παρεμβάσεις, που ακυρώνουν στην πράξη τα όποια μέτρα ελέγχου.
Αν κοιτάξουμε προσεκτικά από πού προήλθε αυτή η νέα εκτίναξη του Μαΐου, θα δούμε ότι το πρόβλημα ε­ντοπίζεται σε δύο τομείς που καίνε τον οικογενειακό προϋπολογισμό: τη στέγαση και τις μεταφορές. Συγκεκριμένα, η στέγαση κατέγραψε άλμα 11,6%, κυρίως λόγω των α­πλησίαστων πλέον ε­νοικίων και των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και πετρελαίου θέρμανσης, ό­πως και των εξόδων συντήρησης κατοικιών.
Την ίδια στιγμή, οι μεταφορές εκτοξεύτηκαν κατά 11,5%, οδηγούμενες από τις… αλμυρές τιμές στα καύσιμα κίνησης, τα αεροπορικά εισιτήρια αλλά και την αγορά ή συντήρηση αυτοκινήτων.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ
The post Όταν ο πληθωρισμός φτάνει στο 5%, κάποιος απέτυχε… appeared first on ΤΟ ΠΑΡΟΝ.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...