Τελευταία νέα
Φαραντούρης: Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ και με τη βούλα ΟΠΕΚΕΠΕ: «Η μικροπολιτική σκοπιμότητα υπερισχύει της αλήθειας» απαντά ο Σπήλιος Λιβανός στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική εναντίον του Παραίτηση Τζαβέλλα ζητά ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών Νέος γύρος αντιπαράθεσης Κυβέρνησης-ΠΑΣΟΚ: “Κατώτερος των περιστάσεων ο Ανδρουλάκης”- “Οι μάσκες έπεσαν” ΠΑΣΟΚ: Ζητά Προανακριτική επιτροπή για Λιβανό-Αραμπατζή Βουλή-ΟΠΕΚΕΠΕ: Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε αίτημα Προανακριτικής για Λιβανό και Αραμπατζή ΠΑΣΟΚ για κυβερνητικές πηγές: Οι μάσκες έπεσαν «Σφάζονται» Μαξίμου και ΠΑΣΟΚ για τις Ανεξάρτητες Αρχές: «Κατώτερος των περιστάσεων ο Ανδρουλάκης» – «Οι μάσκες έπεσαν, δεν σας παίρνει» ΟΠΕΚΕΠΕ: Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πρόταση για προανακριτική για Λιβανό και Αραμπατζή Νέα Δημοκρατία: Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την τοξική ρητορική του Πολάκης σε Παπασταύρου-Τσάφο: «Είστε πράκτορες Γερμανών και Αμερικάνων» Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας: Ζητά την παραίτηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
Newsauto.gr

Νέος ΚΟΚ: Πάνω από 1.070 παραβάσεις για μη χρήση κράνους σε μία εβδομάδα

Εντατικοί έλεγχοι της Ελληνική Αστυνομία σε όλη τη χώρα αποκαλύπτουν υψηλά ποσοστά μη συμμόρφωσης με τη χρήση κράνους, παρά τα αυστηρά πρόστιμα του νέου ΚΟΚ.

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η εκστρατεία «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους», με τα τελευταία στοιχεία να επιβεβαιώνουν ότι το πρόβλημα παραμένει εκτεταμένο. Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, μόνο την 41η εβδομάδα δράσεων (6-12 Απριλίου 2026) βεβαιώθηκαν περισσότερες από 1.070 παραβάσεις σε όλη τη χώρα.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 15.320 έλεγχοι, με 996 παραβάσεις να αφορούν οδηγούς και άλλες 76 επιβάτες. Η πλειονότητα των παραβάσεων εντοπίζεται στους οδηγούς δικύκλων (836 περιπτώσεις), ενώ καταγράφηκαν και 160 παραβάσεις σε χρήστες Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΕΠΗΟ).

Η Αττική κατέχει την «πρωτιά» με 434 παραβάσεις, ακολουθούμενη από τη Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη, γεγονός που αναδεικνύει τη γεωγραφική έκταση του φαινομένου.

Οι έλεγχοι δεν περιορίζονται μόνο στους ιδιώτες, αλλά επεκτείνονται και σε επαγγελματίες διανομείς, καθώς και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα ενοικίασης δικύκλων, με στόχο την καθολική συμμόρφωση.

Με την εφαρμογή του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Ν. 5209/2025), οι κυρώσεις έχουν αυστηροποιηθεί σημαντικά:

Πρόστιμο 350 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για 30 ημέρες στον οδηγό δικύκλου

Ίδια ποινή για οδηγό που δεν μεριμνά για τον επιβάτη

Πρόστιμο 350 ευρώ για επιβάτες χωρίς κράνος

Πρόστιμο 30 ευρώ για οδηγούς ΕΠΗΟ

Σε περιπτώσεις υποτροπής, οι ποινές γίνονται ακόμη πιο αυστηρές, στέλνοντας σαφές μήνυμα αποτροπής.

Παρά τον «καταιγισμό» προστίμων, η φιλοσοφία της εκστρατείας δεν είναι τιμωρητική αλλά εκπαιδευτική. Η Ελληνική Αστυνομία επιδιώκει να αλλάξει τη νοοτροπία οδηγών και επιβατών, προβάλλοντας τη χρήση κράνους ως βασικό και αδιαπραγμάτευτο μέτρο ασφάλειας.

Το μήνυμα παραμένει σαφές και επίκαιρο: το κράνος δεν είναι επιλογή, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για την προστασία της ζωής στους ελληνικούς δρόμους.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Πολυτελές SUV σε τιμή… μικρομεσαίου; Και όμως

Σε εφαρμογή τα…. τέλη με το μήνα

Δικό σου σε τιμή έκπληξη και με μόλις 0,9% επιτόκιο

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...