Τελευταία νέα
To φαινόμενο Κοβέσι και η αμηχανία του πολιτικού συστήματος Βόμβες Μαμουλάκη: Ο Τσίπρας είναι το μέλλον – Το ΠΑΣΟΚ παίζει το ρόλο του χορηγού του Μητσοτάκη ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση προσβάλλει τους πολίτες με ψίχουλα στήριξης Ανδρουλάκης: Πρότεινε τον Βαρδακαστάνη για γραμματέα της ΚΠΕ – «Είναι εκφραστής της μεγάλης αλλαγής, ξέρει να ενώνει και να εμπνέει» Στο Ηράκλειο ο Τσίπρας για την παρουσίαση της «Ιθάκης» «Όποιος δεν το βλέπει, απλώς στρουθοκαμηλίζει» – Η απάντηση του Χ. Δούκα στις δηλώσεις Κεφαλογιάννη για «κατασκευασμένες εικόνες κρίσης» ΣΥΡΙΖΑ: «Η αμυντική πολιτική δεν μπορεί να υπηρετεί εξοπλιστική κούρσα» – Σφοδρή κριτική κατά Μητσοτάκη για άμυνα, οικονομία και Ταμείο Ανάκαμψης ΣΥΡΙΖΑ: «Πάλι κρύφτηκε» ο Μητσοτάκης από τις απαντήσεις για την Κοβέσι – «Σε οποιαδήποτε άλλη φυσιολογική χώρα στον κόσμο η κυβέρνηση ή θα είχε απαντήσει ή θα είχε παραιτηθεί» Ανδρουλάκης: Προτείνει τον Γιάννη Βαρδακαστάνη για Γραμματέα ΚΕ – «Το νερό έχει μπει στο αυλάκι, όποτε προκηρύξουν εκλογές θα έχουν αντίπαλο» Κωνσταντοπούλου: Μήνυση κατά 15 προσώπων, ανάμεσά τους 4 γαλάζιοι πολιτικοί – «Δεν θα κάνω βήμα πίσω μέχρι να πέσει η Εγκληματική Οργάνωση που διευθύνει ο Μητσοτάκης» Γεροτζιάφας: Καυστική τοποθέτηση για το αφήγημα γύρω από την επίσκεψη του Μακρόν – «Τα γαλλικά ΜΜΕ δεν ασχολούνται με την επίσκεψη του στην ελληνική αποικία» ΠΑΣΟΚ: Τον Βαρδακαστάνη προτείνει για νέο γραμματέα ο Ανδρουλάκης -Τα 23 πρόσωπα για το Πολιτικό Συμβούλιο
Paron.gr

Κ. Νοτοπούλου στο “Π”: Η φορολογική εξουθένωση του λαού και η ανυπαρξία κοινωνικής στήριξης

–Ο χρόνος του εμπαιγμού από την κυβέρνηση Μητσοτάκη τελειώνει
Της
ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ
Βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Α’ Θεσσαλονίκης

Η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκεται σε δεινή θέση. Το πρωί της Τετάρτης, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε παροχές, την ώρα που στη Βουλή ψηφιζόταν η άρση της ασυλίας για 13 βουλευτές του κόμματός του, οι οποίοι περιλαμβάνονται στις δικογραφίες για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Με την ενέργεια αυτή έκανε ακόμα πιο σαφή δύο πράγματα:
Το πρώτο είναι ότι η συνεχής προσπάθειά του να αλλάζει το πραγματικό περιεχόμενο της δημόσιας συζήτησης δείχνει πως τα επικοινωνιακά του τεχνάσματα έχουν εξαντληθεί.
Το δεύτερο είναι ότι η «κυβέρνηση της αριστείας» έχει συστηματοποιήσει ως πολιτική το να φορολεηλατεί τους πολίτες και στη συνέχεια να τους επιστρέφει με το σταγονόμετρο μέρος αυτών που τους άρπαξε.
Ενώ υπάρχει υπερπλέονασμα 2,9 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τώρα εμφανίζεται να δίνει μισό δισ. στους πολίτες. Την τελευταία τριετία, η κυβέρνηση συσσώρευσε υπερπλεονάσματα άνω των 12,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια κλοπή της ελληνικής κοινωνίας. Το υπερπλεόνασμα χτίστηκε με τον ΦΠΑ, και μάλιστα σε μια συνθήκη πρωτοφανούς ακρίβειας. Ο δημοσιονομικός κανόνας επιτρέπει έκτακτες δαπάνες ύψους 2,5 δισ. ευρώ (ή 1% του ΑΕΠ). Ο Κυρ. Μητσοτάκης μπορεί να επιστρέψει τα χρήματα στην κοινωνία, αλλά επιλέγει να μην το κάνει.
Η φορολογική εξουθένωση του λαού με την άρνηση της κυβέρνησης της ΝΔ να αναστείλει τον ΦΠΑ σε βασικά είδη συμβαίνει ταυτόχρονα με την ανυπαρξία κοινωνικής στήριξης κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ.
Τα στοιχεία της Eurostat για το 2024 δείχνουν ότι η Ελλάδα ήταν 25η στους 27 της ΕΕ σε δαπάνες για την οικογένεια και το παιδί. Η χώρα είναι 24η στα επιδόματα αναπηρίας, 21η στα επιδόματα φτώχειας και 22η σε δαπάνες για κοινωνικά επιδόματα ασθένειας – περίθαλψης.
Είναι, όμως, τρίτη στην ΕΕ στο ποσοστό πληθυσμού που βρίσκεται σε κατάσταση ακραίας φτώχειας (14%), δηλαδή 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι.
Ενδεικτικό της αδιαφορίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την κοινωνική πολιτική είναι ότι ο προϋπολογισμός του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας –το οποίο ο ίδιος σύστησε, αλλά κρατά υποστελεχωμένο– για το 2026 ήταν μειωμένος κατά 200 εκατ. σε σχέση με το 2025, δηλαδή είχε μείωση 5%.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, αντί να στηρίξει την κοινωνία, εμφανίζεται να μοιράζει χρήματα και κουπόνια, την ώρα που αρνείται να ρυθμίσει την αγορά και να φορολογήσει τον πλούτο, ενώ τα καρτέλ αισχροκερδούν.
Για «συνετή οικονομική πολιτική» και «επιτυχία» μίλησε ο Κυρ. Μητσοτάκης ενώ ανακοίνωνε τα μέτρα, την ώρα που έξι στους δέκα πολίτες δηλώνουν ότι δεν έχουν χρήματα να ζήσουν μετά τις 18 του μήνα.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι να επιστραφεί ολόκληρο το υπερπλεόνασμα-αφαίμαξη στον λαό, από τον οποίο, άλλωστε, προήλθε. Τα χρήματα αυτά να δοθούν για την αναστολή του ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα, για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και για τη 13η σύνταξη.
«Είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε», είπε για τα μέτρα ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της καταστροφής. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε εμείς, οι προοδευτικές δυνάμεις, μαζί με τον λαό είναι, μαχητικά, να στείλουμε σπίτι του τον Κυρ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ
The post Κ. Νοτοπούλου στο “Π”: Η φορολογική εξουθένωση του λαού και η ανυπαρξία κοινωνικής στήριξης appeared first on ΤΟ ΠΑΡΟΝ.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...