Τελευταία νέα
Και επίσημα στο ΠΑΣΟΚ ο Φαραντούρης- Συναντήθηκε με τον Ανδρουλάκη Ανδρουλάκης: Όσοι και όσο ανέχεστε τη συμμορία του Μαξίμου που οργανώθηκε από Μητσοτάκη – Δημητριάδη είστε συνένοχοι Νικόλας Φαραντούρης: Και επίσημα στο ΠΑΣΟΚ ο ευρωβουλευτής – Η συνάντηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Το ΠΑΣΟΚ καταθέτει αίτημα για Προανακριτική Επιτροπή Εκλογές: Τα δύο σενάρια για κάλπες, τέλη Οκτωβρίου ή τέλη Μαρτίου Σφοδρή επίθεση Πολάκη σε Παπασταύρου και Τσάφο: «Πράκτορες αμερικανικών και γερμανικών συμφερόντων» Μ. Θεμιστοκλέους: Την επόμενη εβδομάδα εκδίδεται η προκήρυξη για χίλιες μόνιμες θέσεις γιατρών ΣΥΡΙΖΑ για επίθεση σε Flotilla: «Ο κ. Μητσοτάκης είναι προσωπικά υπόλογος απέναντι στην Ιστορία» Ο Πολάκης αποκάλεσε τους Παπασταύρο-Τσάφο “πράκτορες αμερικανικών και γερμανικών συμφερόντων” Βουλή: Θετική γνωμοδότηση για τον διορισμό του Κυμπουρόπουλου ως προέδρου της ΕΑΠ και του Τσέκερη ως προέδρου στην ΕΕΒΤ Σφοδρή σύγκρουση Χήτα με Παππά στη Βουλή: «Πετάξτε έξω τον ανάγωγο ή αν δεν μπορείτε να ακούσετε, βουλώστε το» Σύγκρουση Χήτα με Παππά στη Βουλή: «Πετάξτε έξω τον ανάγωγο ή αν δεν μπορείτε να ακούσετε, βουλώστε το»
Paron.gr

Ν. Ανδρουλάκης: «Εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας – Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι η πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ εντάσσεται σε μια συνολική προσέγγιση για την επιβολή κανόνων στην αγορά και την καταπολέμηση της ασυδοσίας στα τέσσερα μεγάλα ολιγοπώλια της χώρας: υγεία, ενέργεια, εμπόριο τροφίμων και τράπεζες. Σε μια περίοδο όπου η ενεργειακή θωράκιση Ευρώπης και η ακρίβεια πιέζουν τους πολίτες, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι τα ζητήματα φορολόγησης και λειτουργίας της αγοράς πρέπει να επιλύονται θεσμικά και νομοθετικά, και όχι μέσω «συμφωνιών κυρίων» ή εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
Οι Τρεις Πυλώνες της Πρότασης
Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ για το τραπεζικό σύστημα αναλύεται σε τρεις κεντρικούς άξονες:
Φορολόγηση Μερισμάτων: Ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτήρισε κοινωνική αδικία τη χαμηλή φορολόγηση (5%) των μερισμάτων ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρότεινε την επιβολή ενός επιπρόσθετου 8%, που θα αποφέρει 370 εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία.
Αναβαλλόμενος Φόρος & Ταμείο Ανάκαμψης: Ζήτησε την επιτάχυνση της αποπληρωμής του αναβαλλόμενου φόρου για τη διασφάλιση της μελλοντικής σταθερότητας των τραπεζών. Παράλληλα, εξέφρασε προβληματισμό για την «επόμενη μέρα» μετά τη λήξη των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, επισημαίνοντας τον κίνδυνο μείωσης των ρυθμών ανάπτυξης έως το 2029.
Τραπεζικές Χρεώσεις: Κατήγγειλε ως καταχρηστικές μια σειρά από χρεώσεις (διαχείριση λογαριασμών, έξοδα καρτών, αιτήσεις δανείων) που επιβαρύνουν τους πολίτες εν μέσω γενικευμένης ακρίβειας.
Ανταποδοτικότητα στην Κοινωνία
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι στόχος δεν είναι το κλείσιμο των τραπεζών, αλλά η στήριξη του κλάδου υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει ανταπόδοση προς την κοινωνία. «Τώρα που υπάρχει το περιθώριο, πρέπει να μπουν οι κανόνες εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς», σημείωσε χαρακτηριστικά, ώστε να αποφευχθούν οι περιπέτειες του παρελθόντος και να διασφαλιστεί μια δίκαιη και ανθεκτική ανάπτυξη.
Διαβάστε ολόκληρη την εισαγωγική τοποθέτηση Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στη συνάντηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών:
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας. Είδατε την πρωτοβουλία, που πήραμε στη Βουλή. Διαβάσαμε και εμείς την επιστολή που μας στείλατε και ζητήσαμε να γίνει αυτή η συνάντηση για να συζητήσουμε διεξοδικά ένα ζήτημα που αφορά όλη την κοινωνία: την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.
Εμείς είμαστε ένα κόμμα λογικό, που προτείνει, συζητά τα δεδομένα και τις ιδέες που έχουμε. Σε καμία περίπτωση δεν θα δείτε διαρροές,  όπως έκανε στο παρελθόν η κυβέρνηση, -κυρίως απαξιωτικές-, αλλά ζητάμε και από τη δική σας πλευρά μια ανάλογη αντιμετώπιση στις θέσεις και τις απόψεις που έχει η παράταξή μας.
Η πρωτοβουλία που πήραμε έχει να κάνει με την άποψη ότι στη χώρα λειτουργούν τέσσερα μεγάλα ολιγοπώλια. Αυτή η άποψη δεν είναι μόνο δική μας, αλλά αποτυπώνεται κάθε χρόνο και στις ανακοινώσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ποια είναι αυτά τα τέσσερα ολιγοπώλια; Υγεία, ενέργεια, εμπόριο τροφίμων, τράπεζες. Εμείς έχουμε πάρει πρωτοβουλίες για κάθε περίπτωση. Για τα ασφάλιστρα υγείας πέρυσι,  στο θέμα των τραπεζών τον Δεκέμβριο του 2024, σε θέματα που αφορούν την εμπορία τροφίμων και βέβαια την ενέργεια, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που η ενεργειακή κρίση έχει αυξήσει πάρα πολύ τις τιμές στο τιμολόγιο, στην παραγωγή και στην καθημερινή ζωή. Άρα, έχουμε μια συνολική προσέγγιση του ζητήματος των ολιγοπωλίων και των κανόνων που πρέπει να μπουν στην αγορά, που εμείς από τη δική μας πλευρά θεωρούμε ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει μια ασυδοσία.
Η τωρινή μας πρωτοβουλία ουσιαστικά έχει τρεις πυλώνες.
1ος πυλώνας: η κερδοφορία των 4,6 δισεκατομμυρίων που θα αποφέρει 2,8 δισεκατομμύρια μερίσματα με φορολόγηση 5%, θεωρούμε ότι δημιουργεί μια κοινωνική αδικία. Η φορολόγηση -που παλαιότερα ήταν 15%, επί ΣΥΡΙΖΑ έγινε 10% και η Νέα Δημοκρατία το πήγε στο 5%-. Γι’ αυτό, μιλάμε για ένα επιπρόσθετο 8% που θα αποφέρει στα ταμεία 370 εκατομμύρια ευρώ.
Η απάντηση στην προηγούμενη ανάλογη πρωτοβουλία μας, ήταν η κυβέρνηση να δώσει 100 εκατομμύρια στο πρόγραμμα “Μαριέττα Γιαννάκου”. Εμείς θεωρούμε ότι τα θέματα φορολόγησης φυσικών προσώπων ή εταιρειών δεν είναι ζητήματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ούτε φιλανθρωπίας, ούτε συμφωνίας κυρίων. Είναι θεσμικά ζητήματα που πρέπει να λύνονται νομοθετικά. Γι’ αυτό παραμένουμε σταθεροί στην άποψη αυτή που καταθέσαμε και το Δεκέμβριο του 2024 και πριν από μερικές ημέρες.
2ος πυλώνας: Το δεύτερο ζήτημα αφορά τον αναβαλλόμενο φόρο. Απ’ ό,τι κατάλαβα από την επιστολή σας, υπάρχει περιθώριο να βρούμε μια συμφωνία ή μια σύμπτωση στο θέμα αυτό. Γιατί το θεωρούμε πολύ σημαντικό; Διότι αφορά τη λειτουργία των τραπεζών. Εάν υπάρχει επιτάχυνση του αναβαλλόμενου φόρου, δίνονται μεγαλύτερες δυνατότητες για το μέλλον. Δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει μετά από κάποια χρόνια. Και δημιουργεί και μια αίσθηση στην κοινωνία ότι στο μέλλον δεν θα βρεθούν προ μιας δυσάρεστης έκπληξης, να επωμιστούν ένα κόστος όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια με τις συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις.
Επίσης, θεωρούμε πολύ σημαντικό το θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης. Διότι, επί της ουσίας, τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης τα χειρίστηκαν οι τράπεζες και θα θέλαμε την άποψή σας για το τι θα συμβεί μετά το πέρας του Ταμείου Ανάκαμψης. Διότι σήμερα μιλάμε για μια οικονομία και μια κερδοφορία των τραπεζών σε μια “Belle Époque” πακτωλού ευρωπαϊκών πόρων, που όμως ο κύκλος τους κλείνει. Τα στοιχεία ακόμη και στο μεσοπρόθεσμο δείχνουν ότι μετά από κάποια χρόνια, νομίζω το 2029, οι ρυθμοί ανάπτυξης μειώνονται, σχεδόν μηδενίζεται η αύξηση της ανάπτυξης. Ποια είναι η επόμενη μέρα μετά το Ταμείο Ανάκαμψης;
Και κλείνω, διότι και το ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου που είναι 8% πάνω στο 5% των μερισμάτων δημιουργεί την αίσθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Διότι τα μερίσματα κανονικά θα έπρεπε να έχουν παραπάνω φορολόγηση. Δεν τα παίρνουμε εμείς τα χρήματα αυτά, δεν τα παίρνει το κράτος, εσείς τα κρατάτε. Άρα, με μια φορολόγηση που θα υπήρχε σε μια χώρα της Δυτικής Ευρώπης, εσείς επιταχύνετε την αποπληρωμή του αναβαλλόμενου φόρου. Το ποσό που μένει στις τράπεζες είναι περίπου στα 224 εκατομμύρια ευρώ.
3ος πυλώνας:  αφορά τις τραπεζικές χρεώσεις και κυρίως την προστασία της πρόσβασης των πολιτών σε βασικές τραπεζικές υπηρεσίες. Για εμάς, δεν νοούνται μια σειρά από καταχρηστικές χρεώσεις: χρεώσεις διαχείρισης λογαριασμών, μονομερείς επιβαρύνσεις για πακέτα υπηρεσιών, έξοδα για κάρτες, για αιτήσεις δανείων ή για απλές βεβαιώσεις, όταν η κοινωνία ήδη πληρώνει πολύ υψηλό κόστος ακρίβειας.
Και επειδή η απάντηση είναι ότι το ποσό που εισπράττουν οι τράπεζες από αυτές τις χρεώσεις και τις προμήθειες ως προς το κέρδος είναι μικρότερο από το μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών, κατά την άποψή μου αυτό συμβαίνει διότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Θέλω να γνωρίζετε ότι οι προτάσεις μας δεν είναι προτάσεις για να κλείσουν οι τράπεζες. Εμείς θέλουμε ανοιχτές τράπεζες. Και θέλουμε πραγματικά να στηρίξουμε τον τραπεζικό τομέα στον βαθμό που υπάρχει ανταπόδοση στην κοινωνία. Διότι τα ζητήματα της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δίκαιης και ανθεκτικής ανάπτυξης, είναι πολύ κρίσιμα στο να σταθεί όρθια η χώρα και η κοινωνία. Περάσαμε πολλά, περάσαμε δύσκολα χρόνια, ζήσαμε capital controls, ζήσαμε μεγάλες περιπέτειες, διχόνοιας, λαϊκισμού, υπανάπτυξης, ανεργίας με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες να φεύγουν στο εξωτερικό. Κανείς δεν θέλει να τα ξαναζήσει. Γι’ αυτό τώρα που υπάρχει το περιθώριο, πρέπει να μπούν οι κανόνες εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς. Και αυτό μας αφορά όλους και κυρίως τους πολύ μεγάλους παίκτες, όπως είναι οι τράπεζες.
The post Ν. Ανδρουλάκης: «Εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας – Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ» appeared first on ΤΟ ΠΑΡΟΝ.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...