Τελευταία νέα
Ρώσοι φαρσέρ για Ντόκο: «Στείλαμε απλά ένα mail, δεν είμαστε πράκτορες» Παγκράτι: Νεκρός άνδρας σε προχωρημένη σήψη σε διαμέρισμα – Προσήχθη ο αδερφός του Μετά τη συνέντευξη ο Αδωνις παίζει και… τένις με τον Κασσελάκη Η τριπλέτα της ανασφάλειας του Μητσοτάκη ΠΑΣΟΚ για φωτιά στο Ωραιόκαστρο: «Η Πολιτική Προστασία δεν μπορεί να εξαντλείται στη διαχείριση της κρίσης» Νετανιάχου: Χριστιανικά χωριά του Λιβάνου ζήτησαν να «προσαρτηθούν» στο Ισραήλ Ρώσοι φαρσέρ για Ντόκο: “Ένα email και λίγο μακιγιάζ μας αρκούσαν” – Αιχμές για τα πρωτόκολλα εθνικής ασφάλειας της Ελλάδας Μαρινάκης για Σαμαρά: Ανήμερα της επετείου του δημοψηφίσματος έκανε βίντεο εναντίον της ΝΔ Συνάντηση του ΠΑΣΟΚ με την Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας στη Βουλή Πυρκαγιά στο Ωραιόκαστρο: Αμείλικτα τα ερωτήματα προς την Περιφέρεια για το τοξικό νέφος Μαρινάκης για Σαμαρά: ”Επέλεξε να κάνει ένα βίντεο εναντίον της παράταξης” ΕΛ.Α.Σ. κατά κυβέρνησης για την υπόθεση Ντόκου: «Η χώρα έγινε περίγελος από μια τηλεφωνική φάρσα»
Moneypress.gr

Ανάσες στις ευρωπαϊκές αγορές από τη διατήρηση της εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμφάνισαν τάσεις σταθεροποίησης και ανάκαμψης στη συνεδρίαση της Τρίτης, καθώς παρά την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και τα ιρανικά χτυπήματα κατά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η επίσημη θέση της Ουάσιγκτον παραμένει ότι η εκεχειρία «δεν έχει λήξει» ακόμη.
Το στοιχείο αυτό καθησύχασε τους επενδυτές, οδηγώντας σε αποκλιμάκωση τις πετρελαϊκές τιμές και βοηθώντας τις αγορές μετοχών να καλύψουν τις χθεσινές απώλειες.
Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,70% στις 609,72 μονάδες.
Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX έκανε άλμα 1,71% στις 24.401 μονάδες και ο CAC 40 σημείωσε κέρδη ύψους 1,08% φτάνοντας τις 8.062 μονάδες. Ωστόσο ο FTSE 100 στο Λονδίνο δεν μπόρεσε να ακολουθήσει καταγράφοντας πτώση 1,40% στις 10.219 μονάδες με βαρίδι τον τραπεζικό κλάδο και κυρίως τη μετοχή της HSBC που έκανε βουτιά περίπου 7% μετά την ανακοίνωση κερδών που ήταν κατώτερα των προσδοκιών.
Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο εκτινάχθηκε σε ποσοστό 2,27% και τις 48.557 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 17.667 μονάδες αυξημένος κατά 1,80%.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν αντάλλαξαν νέο γύρο επιθέσεων τη Δευτέρα, καθώς η Τεχεράνη απάντησε στην προσπάθεια του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, να επαναφέρει τη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ, μια κρίσιμη θαλάσσια δίοδο από την οποία διέρχεται περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν, μάλιστα, ότι κατάφεραν να βοηθήσουν δύο πλοία με αμερικανική σημαία να διασχίσουν τα Στενά, παρά το γεγονός ότι χρειάστηκε να αποκρούσουν επιθέσεις από ιρανικά drones και ένοπλα ταχύπλοα σκάφη.
Οι εξελίξεις αυτές αναζωπύρωσαν χθες την αβεβαιότητα στις αγορές διεθνώς, παρόλ’ αυτά η επίσημη αμερικανική θέση σήμερα, από τον υπουργό Άμυνας και τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ, ήταν πως το Ιράν δεν έχει παραβιάσει την ενός μηνός εκεχειρία, κάτι που σημαίνει πως οι ΗΠΑ δεν θα ξεκινήσουν και πάλι τα στρατιωτικά χτυπήματα κατά του Ιράν.
Η θετική αυτή εξέλιξη οδήγησε άμεσα σε διόρθωση τις πετρελαϊκές τιμές που τη Δευτέρα είχαν κερδίσει πάνω από 4%. Η τιμή του Brent συμβολαίων Ιουλίου υποχώρησε λίγο πάνω από τα 110 δολάρια και το αμερικανικό αργό WTI έπεσε κοντά στα 102 δολάρια το βαρέλι. Αν και οι τιμές παραμένουν σημαντικά υψηλότερα από τα επίπεδα που βρίσκονταν πριν την έναρξη του πολέμου, στα τέλη Φεβρουαρίου.
«Η εκτίμησή μου παραμένει ότι η συνολική κατεύθυνση εξακολουθεί να δείχνει προς κάποια μορφή αποκλιμάκωσης», σχολίασε ο Μάικλ Μπράουν, στρατηγικός αναλυτής της Pepperstone. «Αυτό θα πρέπει να είναι αρκετό για να διατηρήσει τη διάθεση ανάληψης ρίσκου, αν και, όπως έχω επισημάνει και στο παρελθόν, η πορεία των μετοχών δεν βασίζεται πλέον απλώς σε γεωπολιτικές ‘ελπίδες και όνειρα’».
Την ίδια ώρα ο χρυσός κάλυψε μέρος των χθεσινών του απωλειών, όταν είχε φτάσει σε χαμηλά ενός μήνα, με την προθεσμιακή τιμή του μετάλλου στην αμερικανική αγορά να κερδίζει 0,94% στα 4.576 δολάρια την ουγγιά. Αντιθέτως το αμερικανικό νόμισμα έχασε έδαφος, με τον δείκτη δολαρίου να βρίσκεται στο 98,40 και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,1699.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...