Τελευταία νέα
Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη: Συζήτησαν τις διεθνείς εξελίξεις Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναγορεύθηκε σε επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ – Ποιοι έδωσαν το παρών Συνάντηση Τσίπρα με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο- Όσα συζήτησαν Για της φαιδρότητες του Αδωνι Γεωργιάδη προς τον Πέτρο Κωνσταντίνου και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ Κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας: Μέτωπο ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο- Ανησυχία για κλιμάκωση της κρίσης Κ. Καραμανλής: Διαχρονική η αδιαφάνεια και η πελατειακή διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων Καραμανλής: Αδιαφανής, ενίοτε σκανδαλώδης και πελατειακής αντίληψης διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων Ντόρα Μπακογιάννη: Έχει γενέθλια και έσβησε 3 τούρτες ΣΥΡΙΖΑ για Mercosur: «80% μολυσμένα τα κοτόπουλα στην πρώτη παρτίδα – Ανεπαρκείς οι έλεγχοι» Θεσσαλονίκη: Συνάντηση εκπροσώπων κοινωνικών δομών με στελέχη ΠΑΣΟΚ Γ. Γεραπετρίτης, μετά την 5η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής: «Ύψιστης σημασίας η επικράτηση της διπλωματίας στον πόλεμο του Ιράν» Γεραπετρίτης από Αμμάν: “Η Ελλάδα έτοιμη να συμβάλλει στη διασφάλιση της ελεύθερης διέλευσης στο Ορμούζ”
Indicator.gr

Τριμερής στο Αμμάν: Κοινό μέτωπο για ειρήνη και σταθερότητα – Έμφαση σε ενεργειακή και οικονομική συνεργασία

Την ανάγκη επιστροφής στο προηγούμενο status quo στα Στενά του Ορμούζ, τόνισε ο Πρωθυπουργός, κατά την τοποθέτησή του στην 5η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας, στο Αμμάν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε τον ρόλο της τριμερούς συνεργασίας σε μια περίοδο γεωπολιτικών αναταράξεων στην ευρύτερη περιοχή, με αιχμή τον τομέα της ασφάλειας, με πυξίδα το διεθνές δίκαιο και στόχο τη διατήρηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.
Από την Σύνοδο του Αμμάν ο πρωθυπουργός ανέδειξε τη σημασία του τριήμερου σχήματος. Με το βλέμμα στραμμένο στα Στενά του Ορμούζ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η θαλάσσια δίοδος πρέπει να ανοίξει χωρίς κανενός είδους περιορισμό στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα.
Συγκεκριμένα τόνισε ότι «πρέπει να επιστρέψουμε στο προηγούμενο status quo. είμαστε ένθερμοι υπέρμαχοι της υπεράσπισης της έννοιας της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας».
Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη αποκλιμάκωσης των εντάσεων, στήριξης της σταθερότητας σε χώρες όπως ο Λίβανος και προώθησης μιας βιώσιμης ειρηνευτικής προοπτικής στη Γάζα, με βάση τη λύση των δύο κρατών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε, εξάλλου, τον ρόλο της Ιορδανίας ως θεματοφύλακα των ιερών τόπων.
«Η τριμερής συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ιορδανίας στέλνει ένα σαφές μήνυμα φιλίας, συνεργασίας και προσήλωσης στο Διεθνές Δίκαιο και την ειρηνική συνύπαρξη, ενώ αναγνωρίζεται ο καθοριστικός ρόλος της Ιορδανίας ως πυλώνα σταθερότητας», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική τοποθέτησή του στην 5η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας, στο Αμμάν.
Προσέθεσε ότι Ελλάδα και Κύπρος λειτουργούν ως γέφυρα μεταξύ της περιοχής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προωθώντας μια ολιστική προσέγγιση ασφάλειας και ευημερίας καθώς και πως παρά τα σημαντικά έως τώρα αποτελέσματα υπάρχουν ευρύτερες δυνατότητες συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια, οι επενδύσεις, η άμυνα και η δράση για το κλίμα.
Όσον αφορά τα Στενά του Ορμούζ, τόνισε την ανάγκη ότι πρέπει «να επιστρέψουμε στο προηγούμενο
Η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα, λειτουργούν ως γέφυρες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μέσης Ανατολής, υπενθύμισε από την πλευρά του και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Οι τρεις χώρες ενισχύουν τους δεσμούς τους στην οικονομία και την ενέργεια, με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας να αναφέρεται σε στρατηγική συνεργασία, η οποία λειτουργεί υπέρ της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

The post Τριμερής στο Αμμάν: Κοινό μέτωπο για ειρήνη και σταθερότητα – Έμφαση σε ενεργειακή και οικονομική συνεργασία appeared first on The Indicator.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...