Τελευταία νέα
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον κορυφαίο κοινωνιολόγο – «Φώτισε τη δομή της ελληνικής κοινωνίας και του κράτους» Πυρκαγιές: Αυτοψία στις πληγείσες περιοχές – Πάνω από 150 τα «κόκκινα» κτίρια μέσα σε μια εβδομάδα Φθιώτιδα: Συνελήφθη άνδρας που πυροβολούσε τους… λαμπτήρες του δημόσιου φωτισμού Βραβεία MTV: Η «βασίλισσα» επιστρέφει: Η Madonna ξεπέρασε την Taylor Swift σε υποψηφιότητες  Κλιμακώνει η Τουρκία στο Αιγαίο: 25 παραβιάσεις και εμπλοκή με οπλισμένα F-16 ΔΥΠΑ: Συνελήφθη πολίτης που απείλησε εργαζόμενους στην Κηφισιά – Κατατέθηκε μήνυση εναντίον του Ακρόπολη: Ποια είναι η νεοσύστατη ιδιωτική εταιρεία που αναλαμβάνει βασικές υπηρεσίες με το αζημίωτο Φωτιά από κεραυνό στα Καλάβρυτα – Επιχειρεί ελικόπτερο για την κατάσβεση Παρέμβαση Χαρακόπουλου στον Σχοινά για τις ζωοτροφές κτηνοτρόφων, που επλήγησαν από ευλογιά Στα άκρα Γουόκαπ και Ολυμπιακός: Ζητά να μείνει ελεύθερος με καταγγελία ο παίκτης – Τι απαντά η ΚΑΕ Φωτιά στη Μήλο – Επιχειρούν εναέρια μέσα Συρία: Νέα ένταση πυροδοτεί η απρόκλητη ισραηλινή επίθεση – Καταδικάζει η Τουρκία, για «άσκοπη κλιμάκωση» μιλούν οι ΗΠΑ
Efsyn.gr

Πώς αποτιμούν την πορεία της ελληνικής οικονομίας Σάλλας, Ρουμελιώτης και Φιλιππόπουλος

Μια αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας επιχειρήθηκε σε πάνελ στο πλαίσιο του ετήσιου Συνεδρίου με τίτλο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης υπό συνθήκες παγκόσμιας αβεβαιότητας», που διοργανώνει ο Κύκλος Ιδεών σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ο κ. Μιχάλης Σάλλας, Πρόεδρος του LYKTOS GROUP, εκτίμησε ότι χρειάζονται ακόμη τέσσερα με πέντε χρόνια προκειμένου η χώρα να επανέλθει στα επίπεδα του 2008. «Η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει μικρή», ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι κάθε φορά που η χώρα ετοιμάζεται να κάνει το άλμα, «ένας μηχανισμός εσωστρέφειας την κρατάει πίσω». Πρόκειται, όπως προσέθεσε, για έναν μηχανισμό που ενεργοποιείται από την ελίτ γύρω από το πολιτικό σύστημα.
Ως παράδειγμα ανέφερε ότι το 1990, την ώρα που η Ευρώπη αναδιαρθρωνόταν, στην Ελλάδα η δημόσια συζήτηση μονοπωλούνταν από το ποιος θα μπει φυλακή στο πλαίσιο της υπόθεσης Κοσκωτά. «Θυσιάστηκε η Ελλάδα γιατί ήθελαν να κλείσουν τον Παπανδρέου φυλακή. Αυτό το πληρώνουμε ακόμη και σήμερα», σημείωσε.
Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης, επισήμανε ότι η Ελλάδα έλαβε από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις σε επίπεδο ΕΕ, ωστόσο απουσίαζε η «σπονδυλωτή δομή» από κυβερνητικής πλευράς, δηλαδή ένα σχέδιο ανάπτυξης της περιφέρειας και του κέντρου που θα κατεύθυνε τα κονδύλια εκεί όπου θα ενίσχυαν ουσιαστικά τη χώρα.
Τις συνέπειες της μνημονιακής περιόδου παρομοίασε με εκείνες ενός πολέμου ο κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης, Ομότιμος Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και τέως Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής του ΔΝΤ.
Παρότι αναγνώρισε ότι η χώρα έχει επανέλθει σε θετική τροχιά τόσο ως προς τον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ όσο και ως προς τις επενδύσεις, υπενθύμισε ότι παραμένει η φτωχότερη χώρα της ΕΕ μαζί με τη Βουλγαρία, μια πραγματικότητα που χρειάζεται χρόνια για να αλλάξει. Ως προς το δημόσιο χρέος, σημείωσε ότι έχει μειωθεί κατά 44% ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 2021 έως σήμερα, με την πρόβλεψη να φτάσει στο 120% το 2029.
Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας δεν θα παραμείνει εσαεί στο 2%, ενώ υπενθύμισε ότι πριν από την κρίση το χρέος βρισκόταν στο 129% και η κρίση δεν ξέσπασε μόνο εξαιτίας αυτού, αλλά και λόγω του υψηλού εξωτερικού χρέους. Έκλεισε με την επισήμανση ότι το ποσοστό των επενδύσεων θα έπρεπε να είναι υψηλότερο, ιδίως μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, και εξέφρασε ανησυχία για το χαμηλό ποσοστό αποταμίευσης.
Πιο ισορροπημένη εικόνα παρουσίασε ο κ. Θεοχάρης Φιλιππόπουλος, Πρόεδρος της Capital.gr ΑΕ και των Αττικών Εκδόσεων ΑΕ και Πρόεδρος της ΕΝΕΔ, αναγνωρίζοντας τις σημαντικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην ελληνική οικονομία από το 2019: αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας στις αγορές, μείωση του κόστους δανεισμού, αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και μεταρρυθμίσεις που έχουν διαμορφώσει ευνοϊκότερο περιβάλλον για τις επιχειρήσεις.
Παράλληλα υπογράμμισε τις μόνιμες παθογένειες: «Δυστυχώς υπάρχει διαφθορά στη χώρα και η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να την τιθασεύσει. Όταν υπάρχει διαφθορά, δεν υπάρχει υγιής ανταγωνισμός». Χαρακτήρισε «εντελώς μονοδιάστατο» το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, που στηρίζεται σε Airbnb, αγορές ακινήτων από αλλοδαπούς και τουρισμό, και εμφανίστηκε ιδιαίτερα κριτικός για τη διεύρυνση του χάσματος ανάμεσα στους εύπορους και τη μεσαία και μικρομεσαία τάξη, σημειώνοντας ότι το κόστος ζωής έχει αυξηθεί δραματικά.
Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος, Βάσω Αγγελέτου.

Διαβάστε περισσότερα