Τελευταία νέα
Συρία: Νέα ένταση πυροδοτεί η απρόκλητη ισραηλινή επίθεση – Καταδικάζει η Τουρκία, για «άσκοπη κλιμάκωση» μιλούν οι ΗΠΑ Το δράμα του USS Abraham Lincoln: Πώς είναι να ζεις πάνω σε ένα αεροπλανοφόρο εν καιρώ πολέμου Ρένα Δούρου: Ο «καθαρός δρόμος» προς τη ΔΕΘ, το παρασκήνιο της διαγραφής της Κασιμάτη και το τελεσίγραφο στη Γεροβασίλη Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: Αποχαιρετισμός από πολιτικούς και κόμματα στον μεγάλο στοχαστή Ταυτοποιήθηκε η 82χρονη που πήγαινε ανάποδα στην Αθηνών – Κορίνθου: Δεν κατάλαβε ότι μπήκε στο λάθος ρεύμα, είχε ληγμένο δίπλωμα Η Ελλάδα «επενδύει» στα νέα μυαλά…Eurostat: Στο 3,3% του ΑΕΠ οι δαπάνες για την Παιδεία Το δίκτυο ABC προσφεύγει στη δικαιοσύνη κατά της κυβέρνησης Τραμπ για την ελευθερία της έκφρασης ΥΠΕΝ: Το Antinero κρίνεται από τα στοιχεία και τα αποτελέσματά του Κεφαλονιά: Ελαφρά σύγκρουση δύο τουριστικών πλοίων – Απαγορεύτηκε ο απόπλους Αυτοκίνητο πήρε φωτιά και κάηκε ολοσχερώς στην Αθηνών – Λαμίας [βίντεο] Πύρινο μέτωπο στον Βόλο – Μήνυμα 112 στους κατοίκους της περιοχής Τρεις στους δέκα Έλληνες σε κίνδυνο φτώχειας – Άδωνις: Μακριά από μίζερους, τα παρουσιάζουν όλα πιο δύσκολα
Efsyn.gr

Θανατηφόρο ναυάγιο στη Χίο: «Ναυάγησαν» οι ισχυρισμοί του Λιμενικού – Διώξεις σε βάρος του κυβερνήτη του περιπολικού

Σημαντική δικαστική εξέλιξη σημειώνεται στην υπόθεση θανατηφόρου περιστατικού ανοιχτά της Χίου στις 20 Οκτωβρίου 2023, όταν σκάφος του Λιμενικού συγκρούστηκε με βάρκα που μετέφερε πρόσφυγες, προκαλώντας τον θάνατο ενός 30χρονου και τον σοβαρό τραυματισμό ακόμα τριών ανθρώπων. Η εισαγγελέας του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου ζητά την άσκηση δίωξης σε βάρος του κυβερνήτη του περιπολικού σκάφους, κάνοντας δεκτή προσφυγή του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.
Η απόφαση ανατρέπει την αρχική κρίση της Εισαγγελίας του Ναυτοδικείου Πειραιά, η οποία είχε θέσει στο αρχείο τη μήνυση των επιζώντων που κατήγγειλαν τον εμβολισμό της βάρκας τους από το Λιμενικό. Η εισαγγελική παραγγελία αφορά τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, της βαριάς σωματικής βλάβης και επικίνδυνων σωματικών βλαβών κατά συρροή.
Σύμφωνα με αυτήν, προκύπτουν «συγκεκριμένες ενδείξεις» και «βάσιμες υπόνοιες» ότι το περιπολικό του Λιμενικού εμβόλισε τη βάρκα, ενώ ο κυβερνήτης γνώριζε πως μια τέτοια ενέργεια μπορούσε να οδηγήσει σε θάνατο ή σοβαρούς τραυματισμούς. Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται στις καταθέσεις των επιζώντων, ενώ αμφισβητείται ευθέως η εκδοχή του Λιμενικού, που υποστήριξε ότι το προσφυγικό σκάφος πραγματοποιούσε επικίνδυνους ελιγμούς και προσέκρουσε στο περιπολικό.
Από τότε είχαν διατυπωθεί σοβαρά ερωτήματα για τις συνθήκες της σύγκρουσης και για τις αντιφάσεις του Λιμενικού. Η «Εφ.Συν.» όπως και οργανώσεις επισήμαιναν ότι παραμένει αδιευκρίνιστο γιατί ένα μεγάλο περιπολικό προσέγγισε σε τόσο μικρή απόσταση μια υπερφορτωμένη φουσκωτή βάρκα με περίπου είκοσι επιβαίνοντες, δημιουργώντας συνθήκες κινδύνου. Αντιδράσεις σημειώθηκαν και στη Χίο, με τη δημοτική παράταξη «Χιακή Συμπολιτεία» να κάνει λόγο για «δολοφονικές συνέπειες» της πολιτικής των θαλάσσιων αποτροπών, ενώ και το ΚΚΕ χαρακτήριζε «ύποπτο» το ναυάγιο, μιλώντας ανοιχτά για εμβολισμό.
Οι δικηγόροι των θυμάτων, Μαρία Παπαμηνά και Αλκηστις Αγραφιώτη, από τη νομική ομάδα του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, χαρακτήρισαν την εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική, υποστηρίζοντας ότι η εισαγγελέας του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου «δεν πείστηκε από το επίσημο και παράλογο αφήγημα του Λιμενικού» και κατέληξε σε «βάσιμη υπόνοια ότι ο κυβερνήτης σκοπίμως εμβόλισε το σκάφος των προσφύγων». Και επισημαίνουν τις ομοιότητες με την υπόθεση εμβολισμού βάρκας προσφύγων στη Χίο τον Φεβρουάριο του 2026, με 15 νεκρούς και πολλούς τραυματίες, για την οποία γίνεται έρευνα για εγκληματικές πράξεις από το Λιμενικό.
Εχει προηγηθεί η παρέμβαση του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου για το ναυάγιο της Πύλου, όπου ζητήθηκε η ποινική δίωξη τεσσάρων ανώτερων αξιωματικών του Λιμενικού, και αντίστοιχα στη Μυτιλήνη, με ποινική διερεύνηση σε βάρος μελών πληρώματος σκάφους του Λιμενικού μετά από αθωωτική απόφαση για κατηγορούμενο ως διακινητή.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...