«Όλα καλώς καμωμένα» και πλήρης απόρριψη κάθε ποινικής ευθύνης που ερευνά η ευρωπαϊκή εισαγγελία, επιχείρησε να παρουσιάσει από το βήμα της Βουλής ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας στα αιτήματα για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής σχετικά με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ο πρώην υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην —όπως τη χαρακτήρισε— «ποινική αδυναμία» του κατηγορητηρίου, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει ούτε στοιχειοθετημένη ζημία σε βάρος ευρωπαϊκών ή κρατικών πόρων ούτε αιτιώδης σύνδεσμος ανάμεσα σε πράξεις συνεργατών του και οποιαδήποτε οικονομική βλάβη.
Με νομικούς όρους και υψηλούς τόνους, ο Σπήλιος Λιβανός επέμεινε ότι απουσιάζει πλήρως το υποκειμενικό στοιχείο του αδικήματος της απιστίας, κάνοντας λόγο για μια υπόθεση χωρίς ποινικό έρεισμα.
Το ισχυρότερο επιχείρημα της υπερασπιστικής του γραμμής αφορούσε την κατηγορία περί «ηθικής αυτουργίας σε ηθική αυτουργία», την οποία χαρακτήρισε πρωτοφανή για τα δικαστικά χρονικά και νομικά αδιανόητη.
Ο πρώην υπουργός επιχείρησε να αποδομήσει μία προς μία τις επίμαχες υποθέσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο είτε για νόμιμες διοικητικές διορθώσεις, είτε για περιπτώσεις ανωτέρας βίας, είτε για ενδοοικογενειακές μεταβιβάσεις χωρίς καμία απολύτως ζημία εις βάρος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην υπόθεση των βιολογικών παραγωγών των Σερρών, υποστηρίζοντας ότι η επίμαχη απόφαση ελήφθη λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας του γεωπόνου που χειριζόταν την υπόθεση και πως η ενίσχυση αφορούσε πραγματικούς κτηνοτρόφους που λάμβαναν κανονικά επιδοτήσεις πριν και μετά το επίμαχο έτος.
«Για αυτή μου την απόφαση κατηγορούμαι για κακούργημα; Είναι δυνατόν;» ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα της Ολομέλειας.
Παράλληλα, ο Σπήλιος Λιβανός επιχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση, υποστηρίζοντας ότι επί των ημερών του επιχειρήθηκε ουσιαστική σύγκρουση με τα κυκλώματα «επιδοματοφαγίας» στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Όπως είπε, επί υπουργίας του ανακτήθηκαν περισσότερα από 70 εκατομμύρια ευρώ από παράνομα καταβληθείσες επιδοτήσεις, ενώ έκανε λόγο για απειλές κατά της ζωής του, αφίσες επικήρυξης και επιθέσεις από όλες τις πολιτικές πλευρές επειδή —όπως υποστήριξε— συγκρούστηκε με «μαφίες και πραγματικές εγκληματικές οργανώσεις».
«Η σημερινή διαδικασία αποπροσανατολίζει από το πραγματικό σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ», ανέφερε, κατηγορώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι μετέτρεψαν «άκριτα» μια διαβίβαση της δικογραφίας σε πολιτική δίωξη.
Κλείνοντας την ομιλία του, κάλεσε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά να αποσύρουν τα κατηγορητήρια εις βάρος του, επιμένοντας πως η δική του θητεία αποτέλεσε «μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος» στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
The post «Πώς εξηγείται η ηθική αυτουργία σε… ηθική αυτουργία; » – Ο Λιβανός επιχείρησε να αποδομήσει το κατηγορητήριο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ appeared first on The Indicator.
Διαβάστε περισσότερα
Indicator.gr
