Τελευταία νέα
Σωτήρης Σέρμπος: Παραιτήθηκε από σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα εξωτερικής πολιτικής Άνω Λιόσια: Πώς έγινε το φρικτό τροχαίο με τη νεκρή 17χρονη – Σε κρίσιμη κατάσταση συνομήλική της Η πατριωτική ψήφος… σηκώνεται από τον καναπέ και φτάνει στην κάλπη Η Αφροδίτη Νέστορα συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Η τρομοκρατία πρέπει να ξεριζωθεί» Δημοσκόπηση Interview: Προβάδισμα 12 μονάδων της ΝΔ έναντι της ΕΛΑΣ, τρίτο το ΠΑΣΟΚ – Μοιρασμένοι οι πολίτες για «εκλογές τώρα» Δημοσκόπηση Interview: ΝΔ 26,5%, δεύτερη η ΕΛΑΣ με 14,5% – Καταρρέει στο 3,6% η Καρυστιανού Προκαταρκτική εξέταση για τις πυρκαγιές στη Θεσσαλονίκη: Έρευνα για τα καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ Χρήστος Μαρκίδης: Η αινιγματική ανάρτηση λίγες ώρες πριν βρεθεί νεκρός – «Η γέννηση είναι παγίδα» Kύμα οργής για την κτηνωδία στην Κέρκυρα: Πέρασε ατάραχη με το τζιπ πάνω από τον σκύλο «Πώς αλλάζει η Παιδεία στην Ελλάδα;»: Το vidcast του ΠΑΣΟΚ για την εκπαίδευση Το Ιράν δηλώνει ότι είναι «πλήρως προετοιμασμένο» για την οικονομική «D-Day» των ΗΠΑ ΕΛ.Α.Σ.: 102 εκατ. ευρώ για ψηφιακές υποδομές με μία μόνο προσφορά
Efsyn.gr

Ουγγαρία: Ο Μαγιάρ δημιουργεί γραφείο κατά της διαφθοράς απέναντι στη διακυβέρνηση Όρμπαν

Η ουγγρική κυβέρνηση κατέθεσε σήμερα νομοσχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία ενός γραφείου κατά της διαφθοράς, εκπληρώνοντας μια υπόσχεση του πρωθυπουργού Πέτερ Μαγιάρ σχετικά με τη σύσταση ενός ανεξάρτητου σώματος που θα διερευνά υποθέσεις φερόμενης διαφθοράς κατά τη διακυβέρνηση του προκατόχου του, Βίκτορ Όρμπαν.
⁠Ο Μαγιάρ, η σαρωτική νίκη του οποίου τον Απρίλιο έβαλε τέλος στη 16χρονη διακυβέρνηση της χώρας από τον Όρμπαν, έχει χαρακτηρίσει το Εθνικό Γραφείο Προστασίας και Ανάκτησης Περιουσιακών Στοιχείων ως πυλώνα της εκστρατείας του κατά της διαφθοράς, την οποία έχει ονομάσει «Επιχείρηση Καθαρτήριο». Ο Όρμπαν έχει αρνηθεί τη διαφθορά.
Ο Μαγιάρ έχει πει ότι η διαφθορά, συμπεριλαμβανομένης της φερόμενης κατάχρησης δημοσίων πόρων, έχει στοιχίσει στους Ούγγρους το 8%-10% του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια.
«Η βασική αρχή του κανονισμού είναι ότι η ευαλωτότητα των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων δεν συνιστά κίνδυνο μόνο για την οικονομία αλλά και για τη δημοκρατία», αναφέρεται στο νομοσχέδιο που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του κοινοβουλίου.
H εντολή του γραφείου είναι να «αποκαλυφθούν οι καταχρήσεις του παρελθόντος και να αποτραπούν μελλοντικές παραβιάσεις», τονίζεται στο κείμενο.
Βασικό βήμα για την αποδέσμευση ευρωπαϊκών κονδυλίων
Ο νέος φορέας θα έχει ως καθήκον τον εντοπισμό, την ιχνηλάτηση και την ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων που έχουν παρανόμως αποσπαστεί από την κυριότητα του δημοσίου, καθώς και τη διερεύνηση της διαχείρισης δημόσιων περιουσιακών στοιχείων.
Επικεφαλής του θα είναι ένας πρόεδρος και τέσσερις αναπληρωτές, εκ των οποίων τρεις θα πρέπει να είναι εισαγγελείς, με τους διορισμούς τους να χρειάζονται την έγκριση του κοινοβουλίου.
Νωρίτερα σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως η Ουγγαρία θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Σήμερα επίσης, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης της Ουγγαρίας, άλλο ένα βήμα στη διαδικασία που θα προσφέρει στη Βουδαπέστη πρόσβαση σε περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία παρακρατούνταν λόγω των ανησυχιών για διαφθορά.
«Όλα τα καλά έρχονται σε τριάδες. Τα κονδύλια της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, έγιναν. Και μόλις τώρα καταθέσαμε το νομοσχέδιο για το Εθνικό Γραφείο Προστασίας και Ανάκτησης Περιουσιακών Στοιχείων», έγραψε ο Μαγιάρ σε μια ανάρτηση στο Facebook.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...