ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Σημαντική τροπή με τρεις συλλήψεις και δύο προσαγωγές, χθες, στην υπόθεση των εμπρηστικών επιθέσεων της 1ης Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη, που είχαν τραγικό απολογισμό τον θάνατο της Βάγιας Νέστορα, μητέρας της πολιτεύτριας της Ν.Δ., Αφροδίτης Νέστορα, και τον τραυματισμό άλλων τεσσάρων πολιτών. Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Αντιτρομοκρατική) συνέλαβε δύο άντρες και μία γυναίκα, σε μια ταυτόχρονη επιχείρηση σε Θεσσαλονίκη και Χανιά, ανοίγοντας νέο κύκλο ερευνών για τη δράση ομάδων στον αντιεξουσιαστικό χώρο.
Το «κλειδί» για την εξιχνίαση φαίνεται πως ήταν το ψηφιακό υλικό. Ενας εξονυχιστικός αγώνας δρόμου από τους αστυνομικούς, που συγκέντρωσαν εικόνες από κάμερες ασφαλείας ιδιωτών και δημόσιων υποδομών, απέδωσε καρπούς. Μάλιστα, η συγκέντρωση υλικού συνεχίστηκε και χθες!
Η ανάλυση των δρομολογίων των δραστών αποκάλυψε μια στρατηγική που, αν και προσεγμένη, αποδείχθηκε μοιραία! Οι δράστες φέρονται να είχαν επιλέξει ως κρησφύγετο ένα διαμέρισμα που βρισκόταν σε απόσταση μόλις 600 μέτρων από το σπίτι της Αφροδίτης Νέστορα. Εκεί διέμεναν για την κατόπτευση της περιοχής και εκεί επέστρεψαν μετά την επίθεση για να αλλάξουν ρούχα και να εξαφανιστούν.
Μεταξύ των τριών συλληφθέντων, ηγετικό ρόλο φαίνεται να κατέχει ένας 29χρονος, «γνώριμος» των αρχών λόγω της διαρκούς παρουσίας του σε επεισόδια και πορείες στη Θεσσαλονίκη, όπως διαρρέει από την αστυνομία. Στα δίχτυα της Αντιτρομοκρατικής έπεσε επίσης μια 26χρονη, η οποία εντοπίστηκε στα Χανιά. Στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για τη συμμετοχή της στην οργάνωση «Αναρχική Δράση», έχοντας προφυλακιστεί για παρόμοιες επιθέσεις το 2022. Ο τρίτος είναι ένας 24χρονος «συνεργός» που φέρεται να παρείχε τον χώρο-«ορμητήριο», διευκολύνοντας τη δράση του ζευγαριού. Αστυνομικές πηγές εκτιμούν ότι η αρχιτεκτονική των επιθέσεων υποδεικνύει την ύπαρξη τουλάχιστον δύο διαφορετικών πυρήνων.
Ενώ οι τρεις συλληφθέντες συνδέονται άμεσα με το χτύπημα στο σπίτι της Αφροδίτης Νέστορα, οι έρευνες παραμένουν σε πλήρη εξέλιξη για τις επιθέσεις στους στόχους Ζήση Ιωακείμοβιτς και Σάββα Αναστασιάδη. Η Αντιτρομοκρατική συνεχίζει το «ξεψάχνισμα» των ψηφιακών πειστηρίων και των στοιχείων που βρέθηκαν, αναζητώντας τα υπόλοιπα μέλη των ομάδων, αλλά και τυχόν διασυνδέσεις με ευρύτερες δραστηριότητες σε καταλήψεις εντός της πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ.
Διαβάστε περισσότερα
Efsyn.gr
