Τελευταία νέα
MEMORY IN TRANSIT – ΜΝΗΜΗ ΕΝ ΚΙΝΗΣΕΙ στο 9ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καρύστου Ο Κιρ Στάρμερ παραιτείται και από βουλευτής: «Τώρα θα επικεντρωθώ σε άλλα πράγματα» Θεσσαλονίκη: Δίωξη στον 24χρονο για τα παντιλίκια – Ψάχνουν τον γκαζιάρη με το πολυτελές ΙΧ [βίντεο] Τα νεύρα του Αντώνη Σαμαρά με το «ακαθόριστο» φύλο στην πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ Νέο χτύπημα από Σαμαρά: Οργισμένη ανάρτηση για τις επιλογές στην αναγραφή του φύλου στον ΕΟΠΥΥ “Βόμβα” Καρατζαφέρη για πρόταση Μητσοτάκη στο Σαμαρά για πρέσβη στην Ουάσιγκτον Υποκλοπές: Μηνυτήρια αναφορά για κατασκοπεία κατέθεσε εν ενεργεία ανώτερο στέλεχος της ΕΥΠ Φονική έκρηξη στη «Βιολάντα»: Αποφυλακίστηκε υπό όρους ο ιδιοκτήτης μετά από έξι μήνες «Νέα Μεταπολίτευση»: Ο Τσίπρας παρουσιάζει το οικονομικό πρόγραμμα της ΕΛΑΣ Σκάνδαλο υποκλοπών: Ανώτερο στέλεχος της ΕΥΠ καταθέτει μήνυση κατά των 4 καταδικασθέντων Τίτλοι τέλους για το Notos στην Αιόλου μετά από 113 χρόνια: Αβέβαιο το μέλλον για 300 εργαζομένους [βίντεο] Ενα αλλιώτικο καλοκαίρι
Efsyn.gr

Επικίνδυνη διολίσθηση

Οταν ο Κένεντι στις 20.1.1961 παρέλαβε τον Λευκό Οίκο, οι ΗΠΑ είχαν μερικές εκατοντάδες στρατιωτικούς συμβούλους στο Νότιο Βιετνάμ. Οταν την άνοιξη του 1968 ο Τζόνσον εξήγγειλε τη σταδιακή αποχώρηση από τη χώρα στο πλαίσιο της βιετναμοποίησης του πολέμου, το εκστρατευτικό σώμα των ΗΠΑ αριθμούσε 600.000 άνδρες.
Με εξαίρεση την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ κατά του Βορείου Βιετνάμ ως αντιποίνων για τις επιθέσεις του Ανόι κατά αμερικανικών πολεμικών πλοίων, η κλιμάκωση του πολέμου έγινε με διολίσθηση, χωρίς δραματικά προεδρικά διαγγέλματα και οριακές πλειοψηφίες στο Κογκρέσο.
Μέχρι στιγμής, στο στόχαστρο των αντιποίνων της Τεχεράνης βρίσκονταν στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και δίκτυα και υποδομές μεταφοράς ενέργειας.
Στις αρχές του χρόνου, ο Τραμπ δοκίμασε το σενάριο ανατροπής του καθεστώτος της Τεχεράνης με τον αποκεφαλισμό του ηγετικού πυρήνα της θρησκευτικής και πολιτικής εξουσίας.
Η επανάληψη των εχθροπραξιών στα τέλη Φεβρουαρίου κατέδειξε ότι δεν υπάρχουν στη διάθεση των ΗΠΑ εναλλακτικά σενάρια αντιμετώπισης του Ιράν, αλλά ο μονόδρομος του συμβιβασμού.
Μια ματιά στην ιστορία του Ιράν μετά την ανατροπή του σάχη το 1979 μάς υπενθυμίζει ότι κάθε προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος με έξωθεν παρέμβαση, κατά κύριο λόγο τον οκταετή πόλεμο με το Ιράκ, τελικά οδηγεί στην καθεστωτική σταθεροποίηση. Η ίδια διαπίστωση ισχύει για τα σενάρια μειονοτικών εθνικιστικών εξεγέρσεων με αιχμή του δόρατος το Ιρανικό Κουρδιστάν και το Αζερμπαϊτζάν. Καταλυτικό ρόλο στην πορεία της σύγκρουσης θα έχουν οι χώρες του Κόλπου που εισπράττουν τα αντίποινα του Ιράν, αλλά και οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, με επικεφαλής τη Γαλλία του Μακρόν.
Με άλλα λόγια, το κύριο ερώτημα αυτή τη στιγμή δεν είναι άλλο από το αν έπειτα από έναν χρόνο άρνηση οι μεγάλοι της Ευρώπης είναι έτοιμοι να στοιχηθούν στο πλευρό των ΗΠΑ. Το σενάριο ήταν πολύ καλό για να είναι αληθινό.
Εξάλειψη των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν με πλήγματα ακριβείας, αποκεφαλισμός της ηγεσίας και στη συνέχεια, διαπραγματεύσεις με τη νέα ηγετική ομάδα.
Το παράδοξο σε όλο του το μεγαλείο, με τις ΗΠΑ να έχουν κατανοήσει ότι ο συμβιβασμός είναι μονόδρομος, αλλά το κόστος του είναι διαχειρίσιμο μόνον αν συνοδεύεται από μια ρητορική παράδοσης άνευ όρων. Προς το παρόν, κυριαρχεί η δυναμική προς μια κλιμακούμενη αλλά ελεγχόμενη σύγκρουση.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...