Τελευταία νέα
Δημοσκόπηση Marc: Ανοδος Ε.Λ.Α.Σ. 0,8% και ΝΔ 0,6% – Την πρωτιά δίνουν οι ηλικιωμένοι Κούβα: Ο πρόεδρος Ντίας-Κανέλ μιλά για πολιτική γενοκτονία από τις ΗΠΑ Γάζα: Εγκρίθηκε από το Ισραήλ η είσοδος «Διεθνούς Δύναμης Σταθεροποίησης» στη Λωρίδα Ρωσία: Πέντε Βόσνιοι ορειβάτες πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν στο βουνό Ελμπρούς της οροσειράς του Καυκάσου Στην Αθήνα ο τρίτος γύρος των συνομιλιών Ελλάδας και Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες Φρίκη στην Ιρλανδία: Εντοπίστηκαν 22 νέες σοροί βρεφών στο διαβόητο ίδρυμα του Τουαμ Οποιο διαγωνισμό κι΄ αν ψάξεις θα βρεις σκάνδαλο: Ποιες υποθέσεις ερευνά η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία Δημοσκόπηση Marc αναλυτικά: Αντικυβερνητική δυσαρέσκεια σε μεσήλικες και νέους – Μακρινό το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας Επίδομα Παιδιού Α21: Καταβάλλεται η τρίτη δόση – Πώς συνδέεται η πληρωμή με τις απουσίες του παιδιού από το σχολείο Δύο τουρίστες από τη Βουλγαρία ανασύρθηκαν νεκροί σε παραλίες της Αλεξανδρούπολης ΕΛ.Α.Σ: «Η στοχοποίηση των Σπουδών Φύλου αποτελεί ευθεία αμφισβήτηση της επιστήμης και της δημοκρατίας» Η Μόσχα λέει ότι έπληξε ουκρανικά λιμάνια και πλοία – Βυθίστηκε ανοιχτά της Οδησσού το Golden Leo
Thefaq.gr

Σκάνδαλο «Σπιτάκια Ανακύκλωσης»: Πλήρωσαν 365.000 ευρώ το κομμάτι και μετά έκλεισε η εταιρεία

Ο Κώστας Μπακογιάννης  χρυσοπλήρωσε τους δήθεν «μάγους» της κυκλικής οικονομίας. Συνολικά 80 εκατομμύρια ευρώ κατέληξαν στις τσέπες τους, μέχρι το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και οι υπαίτιοι εξαφανίστηκαν.

Το Χρονικό της Υπερτιμολόγησης: 365.000 Ευρώ για ένα Μεταλλικό Κοντέινερ
Η αρχή της υπόθεσης εντοπίζεται στη δράση της εταιρείας ΤΕΧΑΝ, συμφερόντων της οικογένειας Μούργου (ιδρύθηκε και ελέγχεται από τους γιους του Λουκά Μούργου, τον Απόστολο Μούργο ως Πρόεδρο και τον Δρ. Παναγιώτη Μούργο ως Διευθύνοντα Σύμβουλο). Η εταιρεία διατηρεί στρατηγική συνεργασία με την αμερικανική Envipco, κατασκευάζοντας αποκλειστικά στην Ελλάδα μηχανήματα ανταποδοτικής ανακύκλωσης, με μονάδα παραγωγής στην Παλλήνη και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο.
Σύμφωνα με τους ελέγχους, η σύνδεση ΤΕΧΑΝ–Envipco χρησιμοποιήθηκε ως «εργαλείο» για να δικαιολογηθούν οι εξωφρενικές τιμές:
Η μία εταιρεία κατέθετε υψηλή προσφορά και η άλλη προσέφερε συγκριτικά στοιχεία, κάνοντας το κόστος των 300.000–350.000 ευρώ ανά μονάδα να φαίνεται «λογικό».
Στην πραγματικότητα, αντίστοιχες εγκαταστάσεις στην Ευρώπη κοστίζουν μόλις 36.500 ευρώ (δεκαπλάσιο αντίτιμο!), ενώ άλλες εναλλακτικές στην ελληνική αγορά κυμαίνονταν γύρω στα 66.000 ευρώ.
Ο Διαγωνισμός Μπακογιάννη και η «Φωτογραφική» Διάταξη
Mόλις δύο ημέρες μετά τις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2023, ο Δήμος Αθηναίων, επί δημαρχίας Κώστα Μπακογιάννη, υπέγραψε σύμβαση ύψους 18,3 εκατομμυρίων ευρώ με την ΤΕΧΑΝ για 50 «γωνιές ανακύκλωσης».
Το τελικό κόστος: 365.180 ευρώ για κάθε μεταλλικό κοντέινερ 18 έως 30 τ.μ. ποσό με το οποίο αγοράζει κανείς βίλα σε νησί ή κατασκευάζει σπίτι 250 τ.μ.
Η διαδρομή μέχρι την υπογραφή απο καλύπτει το παρασκήνιο:
Αύγουστος 2022: Προκήρυξη διαγωνισμού από τον Δήμο Αθηναίων (~14,7 εκατ. € πλέον ΦΠΑ). Κατατίθεται μία και μοναδική προσφορά: της ΤΕΧΑΝ.
Φεβρουάριος 2023: Υπογραφή συμφωνίας-πλαισίου που εκτινάσσει τον προϋπολογισμό στα 18.259.000 ευρώ.
Φωτογραφικός Νόμος: Μέσω του άρθρου 39 του Ν. 4964/2022 (που «φυτεύτηκε» σε άσχετο νομοσχέδιο για υπεράκτια αιολικά), παρακάμφθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες χωροθέτησης.
Τα κοντέινερ τοποθετήθηκαν αυθαίρετα σε πεζοδρόμια, πλατείες, θέσεις στάθμευσης, ακόμα και δίπλα σε αρχαιολογικούς χώρους και διατηρητέα. Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ) κατήγγειλε έντονα τις παρανομίες, ζητώντας την αναδρομική κατάργηση του άρθρου 39, την αποξήλωση των κατασκευών και πλήρη έρευνα, όμως η κυβέρνηση είχε ήδη νομοθετήσει την παράκαμψη και οι δήμαρχοι υπέγραφαν.
Το Μοντέλο του Κέρδους και η Ξαφνική «Πρίζα»
Το επιχειρηματικό σχήμα λειτούργησε ως εξής:
Αγορά & Πώληση: Αγοράζεις εξοπλισμό αξίας 66.000€ και τον πουλάς στο Δημόσιο προς 300.000–365.000€ με κοινοτικά κονδύλια (συνολικά δεκάδες εκατομμύρια σε Αττική, Πελοπόννησο, Κρήτη κ.α.).
Διαχείριση Υλικού: Αποστολή των υλικών σε εργοστάσια ανακύκλωσης που «τυχαία» λαμπαδιάζουν κάθε καλοκαίρι χωρίς συνέπειες.
Μόλις η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ξεκίνησε τις έρευνες και τις εφόδους στις εγκαταστάσεις της ΤΕΧΑΝ (σε Δάφνη, Παλλήνη, Ασπρόπυργο), η εταιρεία «τράβηξε την πρίζα».
Τον Ιούλιο του 2026, η ΤΕΧΑΝ ενημέρωσε τους Δήμους ότι από τις 15 Ιουλίου διακόπτει κάθε υποστήριξη: σταματά τη συλλογή υλικών, παύει την πληρωμή του ανταποδοτικού αντιτίμου (1€ ανά 33 φιάλες) και κόβει το ρεύμα όπου είχε δικά της ρολόγια.
Έτσι, κατασκευές που κόστισαν πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ δημόσιου και ευρωπαϊκού χρήματος μένουν παντελώς αχρηστευμένες.
Πολιτικές Ευθύνες και το Φόντο του Ασπροπύργου
Η υπόθεση αυτή δεν είναι απλώς ένα εταιρικό ναυάγιο. Αποκαλύπτει μια βαθύτερη συνεργασία:
Η Κυβέρνηση ψήφισε τη φωτογραφική διάταξη για να καταληφθούν δημόσιοι χώροι.
Γαλάζιοι Δήμαρχοι, με πρώτο τον Κώστα Μπακογιάννη, υπέγραψαν συμβάσεις εκατομμυρίων με μία μόνο προσφορά.
Η Κομισιόν είχε προειδοποιήσει για υπερτιμολογήσεις ήδη από το 2023, αλλά τα κονδύλια συνέχισαν να ρέουν.
Όλα αυτά τα ψευτο-οικολογικά σχήματα διαχείρισης απορριμμάτων ελέγχονται από ένα παρασκηνιακό «κύκλωμα» κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών στελεχών. Δεν είναι τυχαίο ότι οι υποδομές τους βρίσκονται στην «αυτόνομη» περιοχή του Ασπροπύργου, εκεί όπου, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., διακινείται το 70% του παράνομου εμπορίου στην Ελλάδα.
Το Αμείλικτο Ερώτημα
Η οικογένεια Μούργου εισέπραξε και αποχωρεί. Το Δημόσιο και η Ε.Ε. πλήρωσαν, οι πολίτες έχασαν ελεύθερους χώρους και η ανακύκλωση έμεινε γυμνή, με άδεια μεταλλικά κουτιά στους δρόμους.
Το ερώτημα δεν είναι πλέον μόνο πώς εγκρίθηκαν τα 350.000 ευρώ ανά σπιτάκι, αλλά ποιος θα λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη για τη γιγαντιαία αυτή σπατάλη και την εξαπάτηση της κοινωνίας.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...