Τελευταία νέα
Η ΕΛ.Α.Σ. στο πλευρό των προσπαθειών για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό Τσουβέλας: Θα κατέβαινα στην πολιτική, μπορεί να φτιάξω και το δικό μου κόμμα [βίντεο] Υπουργικό Συμβούλιο: Ποια θέματα θα συζητηθούν (λίστα) Ζημιές από το μετρό: Ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αθήνας για στήριξη των κατοίκων της Κυψέλης Σαμαράς για νεκρούς πυροσβέστες: «Να μας βάλει σε σκέψεις για τη βελτίωση των ελέγχων ασφαλείας της εργασίας» Τι απαντά ο Γιώργος Χατζιδάκις για τον «Γιάννη το Φονιά»:  Η απαγόρευση αφορούσε την εταιρεία παραγωγής, όχι τον Μανώλη Μητσιά Επιστολή-«φωτιά» 22 ιατροδικαστών στον Φλωρίδη: Ελλείψεις, παραιτήσεις και ερωτήματα για την τεχνητή νοημοσύνη Πέθανε από παθολογικά αίτια και αξιωματικός της Πυροσβεστικής στο πύρινο μέτωπο του Γυθείου  Υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη: Στο επίκεντρο οδική ασφάλεια, διαχείριση του νερού και πυρηνική ενέργεια Διαμαρτυρία από τους αρχαιολόγους στο Θησείο ενάντια στο «νόμο – ΑΕ» για την πολιτιστική κληρονομιά [εικόνες] Αίγυπτος: Έκρηξη στο λιμάνι Νταμιέτα, αναφορές για πλήγμα drone σε δεξαμενόπλοιο αμερικανικής ιδιοκτησίας  ΕΛ.Α.Σ.: Όχι στην άναρχη επέκταση και ιδιωτική πολεοδόμηση
Efsyn.gr

Σχέδιο Γκουτέρες για νέες συνομιλίες για το Κυπριακό: Οι πρώτες αντιδράσεις από Ελλάδα και Κύπρο – Τι λέει το ΥΠΕΞ

Ανακοίνωση καλωσορίσματος των πρωτοβουλιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος σήμερα Τετάρτη, μετά την κοινή συνάντησή του με τον Κύπριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Τουφάν Ερχιουρμάν ανακοίνωσε τη σύγκληση νέας διευρυμένης συνάντησης 5+1 για το Κυπριακό, εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Το ελληνικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του επαινεί τον κ.  Γκουτέρες ο οποίος, όπως αναφέρει, παραμένει σταθερά προσηλωμένος στην Αποστολή Καλών Υπηρεσιών που του έχει αναθέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προς την εξεύρεση μιας συνολικής και στο πλαίσιο των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού Ζητήματος.
Παράλληλα δηλώνει ανοιχτά ότι τελεί «σε ετοιμότητα να συμβάλει εποικοδομητικά για μια επιτυχημένη άτυπη συνάντηση, ενθαρρύνοντας κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία οικοδόμησης εμπιστοσύνης».
Αναλυτικά το ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του σημείωσε:
«Καλωσορίζουμε τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, António Guterres, ο οποίος παραμένει σταθερά προσηλωμένος στην Αποστολή Καλών Υπηρεσιών που του έχει αναθέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προς την εξεύρεση μιας συνολικής και στο πλαίσιο των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού Ζητήματος.
Χαιρετίζουμε, επίσης, την ανακοίνωση για τη διεξαγωγή άτυπης διευρυμένης συνάντησης με στόχο την επανεκκίνηση των συνομιλιών, στη βάση του συμφωνηθέντος πλαισίου, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Η Ελλάδα, σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία και αναγνωρίζοντας τη σημασία διατήρησης της δυναμικής που έχει διαμορφωθεί για το Κυπριακό, τα τελευταία δύο και πλέον έτη, παραμένει σε ετοιμότητα να συμβάλει εποικοδομητικά για μια επιτυχημένη άτυπη συνάντηση, ενθαρρύνοντας κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ως απαραίτητης συνθήκης για την επανέναρξη των συνομιλιών.
Σταθερός στόχος παραμένει η επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των παραμέτρων που έχει θέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και η επανένωση της Μεγαλονήσου».
Έχουμε θετική ανακοίνωση που αφορά το γεγονός ότι όλοι έχουν αποδεχθεί τη σύγκληση μιας διευρυμένης διάσκεψης, που δεν ήταν δεδομένη πριν έρθει ο Γενικός Γραμματέας (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΕΕ) στην Κύπρο, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.
Χριστοδουλίδης: Χαιρετίζω τη μεγάλη προσπάθεια επίλυσης
Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης εε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο Λευκωσίας, είπε: «Θέλω να χαιρετίσω τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει ο ΓΓ των ΗΕ για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.
»Κρατώ τρία πράγματα από τις επαφές αυτές τις δύο μέρες, τρία πολύ σημαντικά δεδομένα, ξεκινώντας από το γεγονός, γιατί αυτή είναι και η μεγάλη ουσία, ότι ο ΓΓ είναι απόλυτα δεσμευμένος, και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται, από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, αλλά και –αυτό είναι πολύ σημαντικό, το διαπραγματευτικό κεκτημένο– το τι έχει επιτευχθεί σε σχέση με την ουσία του Κυπριακού μέχρι και το Crans-Montana. Αυτό είναι το δεύτερο.
»Το τρίτο, να χαιρετίσω το γεγονός ότι όλοι –εμείς ήμασταν οι πρώτοι που το πράξαμε– έχουν ανταποκριθεί θετικά στη σύγκλιση μιας διευρυμένης διάσκεψης, η οποία φυσικά –και συμφωνούμε απόλυτα με τον ΓΓ– πρέπει να είναι πετυχημένη. Συνεχίζουμε σε συνεργασία και με την κα Holguín, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), για την οποία έκανε αναφορά στις συναντήσεις μας και σήμερα ο ΓΓ των ΗΕ, έτσι ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος, πηγαίνοντας σε αυτή τη διευρυμένη συνάντηση να έχουμε θετική ανακοίνωση για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Crans-Montana.»
Μάντζος: Οι πρωτοβουλίες αποτελούν θετικά βήματα
Πίσω στην Ελλάδα, ο υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος σχολιάζοντας τις δηλώσεις Γκουτέρες σημειώνει: «Οι σημερινές δηλώσεις του γγ ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, από τη Λευκωσία, σηματοδοτούν τη μετάβαση του Κυπριακού ζητήματος σε μια νέα φάση με ενδεχομένως θετικές προοπτικές, που μένει να αποδειχθούν στην πράξη».
Ειδικότερα αναφέρει ότι «η σύγκληση της άτυπης πολυμερούς διάσκεψης των εμπλεκομένων μερών, με τον συντονισμό του γγ ΟΗΕ και την υποστήριξη της ΕΕ, καθώς και η ενίσχυση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, συνιστούν θετικά βήματα. Αποδεικνύουν αφενός την προσήλωση της διεθνούς κοινότητας και των Ηνωμένων Εθνών στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος, αφετέρου την ισχύ του διαπραγματευτικού κεκτημένου των συζητήσεων που προηγήθηκαν τα περασμένα έτη».
Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι «μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προϋποθέτει την ανεπιφύλακτη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ, καθώς και του ευρωπαϊκού κεκτημένου». Σημειώνει ότι «μοναδικός σκοπός οφείλει να είναι η επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κράτους – μέλους της ΕΕ, με πλήρη εθνική κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα και ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα». «Μια λύση», συνεχίζει, «που θα οδηγεί στην αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και την κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού των εγγυήσεων. Απέναντι στις παράνομες διεκδικήσεις και εμμονές για διχοτόμηση του νησιού και διεθνή αναγνώριση του παράνομου ‘ψευδοκράτους’».
Ο κ. Μάντζος αναφέρει ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, πιστό στις αρχές και την ιστορία του, συμβάλλει διαχρονικά και ενεργητικά στην κατεύθυνση της επανένωσης της Κύπρου και της ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζητά δε από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αναγκαίας διαφάνειας και συνεννόησης, να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για τις νέες εξελίξεις καθώς και για τα επόμενα βήματα της χώρας ενόψει της διάσκεψης. «Πενήντα δύο χρόνια μετά την εισβολή του ‘Αττίλα’ και την έναρξη της παράνομης στρατιωτικής κατοχής, η ανάγκη οριστικής και δίκαιης λύση στην Κύπρο δεν αποτελεί απλώς ιστορική εκκρεμότητα. Είναι ζήτημα δικαίωσης και δικαιοσύνης», σημειώνει καταληκτικά.
Η επόμενη διευρυμένη συνάντηση και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης
Ο κ. Γκουτέρες ανακοίνωσε τη σύγκληση νέας διευρυμένης συνάντησης 5+1 για το Κυπριακό, έπειτα από επαρκείς προετοιμασίες όσον αφορά την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, τη μεθοδολογία και το περιεχόμενο, λαμβάνοντας υπόψη τις συγκλίσεις που έχουν ήδη επιτευχθεί.
Σε δηλώσεις μετά την κοινή συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Τουφάν Ερχιουρμάν στην Προστατευόμενη Ζώνη των Ηνωμένων Εθνών στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, ο κ. Γκουτέρες ανέφερε ότι έχει τη συναίνεση των δύο πλευρών και των εγγυητριών δυνάμεων για να προχωρήσει σε συνάντηση 5+1, αλλά με επαρκή προετοιμασία όσον αφορά την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, τη μεθοδολογία και το ουσιαστικό περιεχόμενο, «επειδή δεν θέλω να γίνουν περισσότερες συναντήσεις 5+1 χωρίς αποτελέσματα», ενώ, όταν ρωτήθηκε για τον χρόνο της συνάντησης, είπε ότι δεν ορίστηκε συγκεκριμένη ημερομηνία.
Σημείωσε επίσης ότι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος είναι απολύτως κρίσιμη, «όχι μόνο για τη διαφύλαξη των συμφερόντων και της ειρήνης του κυπριακού λαού, αλλά και ως παράγοντας σταθερότητας σε μια περιοχή που εξελίσσεται σε επικίνδυνα ασταθή».

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...