Τελευταία νέα
Ψάθα: Νέα στοιχεία για τη σύγκρουση των ελικοπτέρων – Στο μικροσκόπιο το κρίσιμο 15λεπτο Η πολιτική ανάμεσα στην αναπαράσταση και την επιτέλεση Η ιδεολογία της Αριστεράς σήμερα Μαφόριο αγάπης… Η δημοσκόπηση στη Βόρεια Ελλάδα, που σόκαρε Φιλιππίνες: Μαθητής άνοιξε πυρ μέσα σε σχολείο και μετά αυτοκτόνησε – Ενας νεκρός, δύο τραυματίες Οι Ουκρανοί πυρπόλησαν το ελληνόκτητο Skiros στο Novorossiysk – Διασυρμός Γεραπετρίτη Σεισμός στην Κολομβία: Η Σακίρα θα χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση σχολείων – «Τόσοι άνθρωποι θα ξεχαστούν» Φωτιά στον Ασπρόπυργο – Διακοπές και καθυστερήσεις στον Προαστιακό, η ανακοίνωση της Hellenic Train Press Point: Η ψηφοθηρία και το… καλό παράδειγμα Ελληνοτουρκικά: Αυξανόμενη ένταση στο πεδίο-Εκτιμήσεις, σενάρια, κινήσεις μετά την ανακήρυξη των δύο τουρκικών θαλάσσιων πάρκων Δημοσιονομική «ανάσα» για ενεργειακές επενδύσεις
Thefaq.gr

Ζαχαριάδης: «Αν γίνονταν εκλογές την Κυριακή, θα ψήφιζα το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα»

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Ζαχαριάδης ανοίγει τα χαρτιά του για την επόμενη ημέρα στην Κεντροαριστερά, μιλά για τη στάση του απέναντι στην ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα και περιγράφει τις αλλαγές που, όπως εκτιμά, βρίσκονται σε εξέλιξη στο πολιτικό σκηνικό.

 «Το σπίτι των αξιών και των οραμάτων»
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά και την αποχώρησή του, ο Κώστας Ζαχαριάδης εκτιμά ότι από το 2023 και μετά βρίσκεται σε εξέλιξη μια ευρύτερη αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος. Όπως σημειώνει, «από το 2023 και μετά έχει ξεκινήσει η πλήρης αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος της χώρας».
Παράλληλα, θεωρεί πως το επόμενο διάστημα θα φέρει σημαντικές αλλαγές, καθώς, όπως επισημαίνει, «Βρισκόμαστε σε μια μεγάλη τομή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στα πολιτική συστήματα όλης της Ευρώπης και στις διεθνείς ισορροπίες που μεταβάλλονται απρόβλεπτα. Είμαστε στην αρχή της αρχής του νέου πολιτικού τοπίου».
Για τον ίδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Συνασπισμός και η Νεολαία ΣΥΝ αποτελούν το πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο διαμορφώθηκαν οι αξίες και τα οράματά του. «Ότι είχα να πω το έχω πει στις δύο δημόσιες αναρτήσεις μου όταν παραιτήθηκα από εκπρόσωπος Τύπου και όταν αποχώρησα από το κόμμα, δεν έχω κάτι να προσθέσω, δεν θέλω να επανέλθω, κοιτάζω μόνο μπροστά. Θεωρώ ότι οφείλουμε στο παρελθόν μας αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Δεν βιαζόμαστε, δεν αργούμε»
Ο Κώστας Ζαχαριάδης ξεκαθαρίζει ότι δεν σχεδιάζει να ενταχθεί άμεσα στην ΕΛΑΣ. Όπως αναφέρει, προτεραιότητά του το επόμενο διάστημα είναι η ενασχόλησή του με την «Ανοιχτή Πόλη», στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας και τις δράσεις της στην πόλη.
Σε σχέση με την ΕΛΑΣ, σημειώνει χαρακτηριστικά: «με την ΕΛΑΣ, όλα θα γίνουν στην ώρα τους. Δεν βιαζόμαστε, δεν αργούμε. Η Συμπαράταξη είναι ένα νέο εγχείρημα δυο μηνών, χρειάζεται χρόνο για να το γνωρίσουμε και χρόνο για να γνωριστεί με την κοινωνία».
Παράλληλα, δηλώνει ξεκάθαρα ότι, εάν οι εκλογές πραγματοποιούνταν άμεσα, θα επέλεγε να ψηφίσει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. «αν γίνονταν εκλογές την ερχόμενη Κυριακή θα ψήφιζα το κόμμα που ηγείται ο Αλέξης Τσίπρας, αποτελεί για εμένα εγγύηση, είναι έμπειρος, είναι έντιμος, είναι το καλύτερο πολιτικό στέλεχος με διεθνή εμβέλεια που έχει ο χώρος μας και η γενιά μας».
Για την ΕΛΑΣ αναφέρει ότι παρακολουθεί με ενδιαφέρον την πορεία της, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα νέα πρόσωπα που συμμετέχουν σε αυτή. Όπως σημειώνει, αναμένει να ακούσει και τις προγραμματικές θέσεις που θα παρουσιαστούν στη ΔΕΘ.
Η Αυτοδιοίκηση στο επίκεντρο
Σχολιάζοντας τις προτάσεις της ΕΛΑΣ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Ζαχαριάδης εκφράζει θετική άποψη για τη δουλειά που έχει γίνει. Εκτιμά ότι οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν αποτυπώνουν μια διαφορετική αντίληψη τόσο για τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης όσο και για το μοντέλο διοίκησης της χώρας.
Όπως υποστηρίζει, «έχει γίνει πολύ καλή δουλειά και έχουν κάνει εξαιρετικές επεξεργασίες, φαίνεται μέσα από το πλέγμα των προτάσεων που κατέθεσαν όχι μόνο πως αντιλαμβάνονται τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και τον τρόπο οργάνωσης στης χώρας. Η χώρα χρειάζεται άλλο μοντέλο και Κεντρικής Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η αποτυχία του λεγόμενου «επιτελικού κράτους» που υπήρξε υπερσυγκετρωτικό και διεφθαρμένο είναι παταγώδης και οδηγεί την Ελλάδα σε απόκλιση σε σχέση τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».
Παράλληλα, διευκρινίζει πως οι θέσεις που παρουσιάστηκαν δεν αποτελούν ακόμη την τελική πρόταση της Συμπαράταξης, αλλά μια βάση για διάλογο με την κοινωνία και τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης. «αυτό που ακούσαμε στο Σεράφειο δεν είναι η πρόταση της Συμπαράταξης για την Αυτοδιοίκηση αλλά η βάση της συζήτησης και οι κομματικές επεξεργασίες που θα συζητηθούν με τους πολίτες και τον κόσμο της Αυτοδιοίκησης. Αν το εννοούν και το κάνουν πράξη, πιστεύω ότι έτσι είναι και έτσι θα γίνει, είναι μια μεγάλη και σοβαρή τομή για το πως ένα κόμμα διαμορφώνει και τις θέσεις του αλλά και τη σχέση του με τους πολίτες».
Η θέση του για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
Αναφορικά με τη στάση της ΕΛΑΣ απέναντι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο Κώστας Ζαχαριάδης στρέφει αρχικά την κριτική του προς την κυβερνητική πολιτική στον χώρο της Παιδείας. «Πριν πάμε στη θέση της ΕΛΑΣ να δούμε λίγο τι κάνει η ΝΔ. Δημιούργησε ένα σύστημα με πιο σκληρές εξετάσεις (εισάγοντας στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής) και τσαλάκωσε το Άρθρο 16 του Συντάγματος δίνοντας την δυνατότητα ίδρυσης δεύτερης στάθμης ιδιωτικών με δίδακτρα ιδρυμάτων».
Ο ίδιος δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ της δημόσιας εκπαίδευσης και κατά κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης. «Από θέση αρχής στηρίζω τη Δημόσια Εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της και είμαι απέναντι σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και υποβάθμισής της. Το σχέδιο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς πρέπει να είναι η αμβλυνση των ανισοτήτων».
Παράλληλα, εκτιμά ότι η δημόσια συζήτηση γύρω από τις θέσεις της ΕΛΑΣ για την Παιδεία δεν ανέδειξε επαρκώς τον βασικό πυρήνα των προτάσεών της. Όπως αναφέρει, «η πολιτική της ΝΔ εντείνει και στην παιδεία τις διευρυνόμενες κοινωνικές ανισότητες».
Το ζήτημα της παράδοσης των εδρών
Σε σχέση με την απαίτηση του Αλέξη Τσίπρα να παραδώσουν τις κοινοβουλευτικές τους έδρες όσοι βουλευτές επιλέξουν να ενταχθούν στην ΕΛΑΣ, ο Ζαχαριάδης χαρακτηρίζει την κατάσταση πρωτόγνωρη και δύσκολη.
«Όντως είναι μία δύσκολη συνθήκη για όλους και πρωτόγνωρη. Δεν θέλω να μπω σε αναλύσεις και λεπτομέρειες θέλω όμως να πω ότι με αυτό τον τρόπο είναι σαφές και στην κοινωνία ότι η ΕΛΑΣ είναι ένα νέο εγχείρημα για όσους το επιθυμούν και το επιλέγουν».
Παράλληλα, σημειώνει ότι οι πολιτικές ισορροπίες έχουν αλλάξει σημαντικά από το 2023 και πως είναι δύσκολο να υπάρξει πλήρης αντιστοίχιση ανάμεσα στη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα και τη σύνθεση της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές εκείνης της χρονιάς.
Η συνεργασία με τον Χάρη Δούκα
Κλείνοντας, ο Κώστας Ζαχαριάδης αναφέρεται στη συνεργασία του με τον Χάρη Δούκα στην Αθήνα και στο κατά πόσο το συγκεκριμένο μοντέλο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Όπως επισημαίνει, «η εμπειρία της Αθήνας απέδειξε κάτι πολύ σημαντικό: όταν υπάρχει κοινός στόχος, προγραμματική συμφωνία και αμοιβαίος σεβασμός, οι συνεργασίες μπορούν να είναι αποτελεσματικές».
Τονίζει ακόμη ότι η συνεργασία αυτή δεν στηρίχθηκε σε συμφωνίες κορυφής, αλλά σε κοινές θέσεις και συγκεκριμένες προτάσεις για την πόλη. «Αυτό το παράδειγμα έχει ευρύτερη αξία τηρουμένων των αναλογιών της Αυτοδιοίκησης και στην κεντρική πολιτική σκηνή».

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...