Τελευταία νέα
Τροχαίο στο Ηράκλειο: ΙΧ κινήθηκε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε με άλλο αυτοκίνητο Αχτίδα ελπίδας στην Κολομβία: Η στιγμή του απεγκλωβισμού έξι μηνών βρέφους και της μητέρας του [βίντεο] Τσίπρας: «Δεν γύρισα πίσω για να κάνω τον αρχηγό – Έτοιμο το 80% των ψηφοδελτίων» Δολοφονία τραγουδιστή στην Καρδίτσα: Καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλάκισης ο 17χρονος Καταπέλτης ο Κώστας Ζαχαριάδης: Αποκατασταδη του Έβρου η μεγάλη ντροπή – Άπο τα 3 δις στα 309 εκ !!! Κολομβία: «Ο ισχυρότερος σεισμός του αιώνα στη χώρα» – Ψάχνουν στα ερείπια με γυμνά χέρια, 164 νεκροί [βίντεο] Εβρος: Πέταξαν στα “σκουπίδια” το master plan των 3 δισ. του Σταύρου Μπένου – Οργή Σταύρος Θεοδωράκης: Στον ΣΚΑΪ από τη νέα σεζόν – Τι θα παρουσιάζει Marfin: Στην Ευελπίδων η 46χρονη κατηγορούμενη [βίντεο] Έβρος: Στον κάλαθο των αχρήστων το master plan 3 δισ. ευρώ – Η μεγάλη απάτη του Μαξίμου και η οργή Μπένου Ποιοι εισηγούνται στον Μητσοτάκη να μιλήσει για τη διαδοχή του Ζαχαριάδης κατά κυβέρνησης μετά το πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.»: «Όταν σβήσουν τα φώτα, αρχίζουν οι περικοπές»
Efsyn.gr

Εποχικοί πυροσβέστες: Βγαίνουν στους δρόμους μέσα στην αντιπυρική περίοδο – Επόμενος σταθμός το Μαξίμου

Με μαύρα περιβραχιόνια, ένδειξη τιμής και σεβασμού στη μνήμη των συναδέλφων τους που έχασαν τη ζωή τους στο καθήκον, διαδήλωσαν χθες έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Αρκαδίας στην Τρίπολη οι εποχικοί πυροσβέστες ξεκινώντας νέο κύκλο κινητοποιήσεών.
Οι πολύμορφες δράσεις τους συνεχίζονται στις 31 Αυγούστου στην Αθήνα, όπου θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική συγκέντρωση έξω από το μέγαρο Μαξίμου, ενώ η κορύφωση των κινητοποιήσεων αναμένεται στη διάρκεια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Οι εποχικοί πυροσβέστες διεκδικούν 12μηνη εργασία, αξιοπρεπείς συνθήκες απασχόλησης και ασφαλείς συνθήκες εργασίας για όλους τους πυροσβέστες.
Παράλληλα ζητούν την αύξηση του ορίου ηλικίας των 30 ετών για μονιμοποίηση όπως αυτό αποτυπώθηκε στις πρόσφατες προκηρύξεις, ώστε να μη μένουν εκτός σώματος έμπειροι πυροσβέστες. Πάντως χθες το απόγευμα το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επιφύλασσε την αναγνώριση των υπερωριών για τους εποχικούς, με το timing να προκαλεί διάφορους συνειρμούς και τους εποχικούς να τονίζουν ότι «δεν είμαστε ήρωες α λα καρτ».
Η αφίσα-κάλεσμα των εποχικών πυροσβεστών για την κινητοποίηση στο Μαξίμου
Οπως ανέφεραν συνδικαλιστές στην «Εφ.Συν.», οι φετινές καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική και τη Βοιωτία ανέδειξαν για άλλη μία φορά ότι λίγα πράγματα έχουν βελτιωθεί επί της ουσίας παρά τη διαφήμιση νέων δογμάτων, επιτυχιών και των προγραμμάτων Αιγίς και Antinero, με την πολιτική ηγεσία να κωφεύει σε άμεσα και επιτατικά αιτήματα και να παίζει με τους αριθμούς.
Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα
Στην κινητοποίηση, που διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου (ΠΟΠΥΙΔ) σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Σωματείο Συμβασιούχων Πυροσβεστών (ΠΑΣΣΥΠ), ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου, Θάνος Ψαρόπουλος, τόνισε ότι οι εποχικοί πυροσβέστες έχουν «κουραστεί να ακούν υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα», υπογραμμίζοντας παράλληλα τον καθοριστικό ρόλο που επιτελούν στις επιχειρήσεις του Πυροσβεστικού Σώματος. Παρόντες ήταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Γιαννακούρας, όπως και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νάσος Ηλιόπουλος.
Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο κ. Ψαρόπουλος χαρακτήρισε την επαναπρόσληψη και τη 12μηνη εργασία των εποχικών πυροσβεστών ως άμεση ανάγκη για το Πυροσβεστικό Σώμα. «Εχουμε το απόλυτο μηδέν. Ο υπουργός κ. Τουρνάς μάς λέει “πήρατε το 8μηνο, τι άλλο θέλετε;”» ξεκινάει να μας λέει ο Θάνος Ψαρόπουλος. Οπως μας επισημαίνει, η κινητοποίηση μέσα στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου οργανώθηκε με τρόπο ώστε να μη διαταραχθούν οι βάρδιες και οι διαθεσιμότητες των πυροσβεστών.
Πέρα όμως από τις γνωστές αρρυθμίες παρά το «ρεκόρ» των 18.000 πυροσβεστών, με αφορμή πρόσφατες καταγγελίες και δημοσιεύματα μας μιλά για σοβαρές ελλείψεις σε μέσα πυρόσβεσης. «Το ότι παίρνουμε drones και ότι θα πάρουμε σε 2-3 χρόνια τα νέα Canadair δεν δικαιολογεί να βγαίνουμε αυτή τη στιγμή με οχήματα 40-50 ετών. Τα περισσότερα οχήματα στο πεδίο είναι 30-40 ετών από την παλιά δασική υπηρεσία. Πολλά δουλεύουν με πατέντες όπως τα αυτοκίνητα στην Κούβα. Οδηγούσα στη Χαλκιδική όχημα του 1979. Οπως λέμε, θα φανεί άμα τραβάει στην ανηφόρα» συνεχίζει.
Ως προς τις συνθήκες εργασίας των πυροσβεστών κάνει λόγο για βάρδιες που φτάνουν ακόμα και το 36ωρο υπό ορισμένες συνθήκες, υπενθυμίζοντάς μας το θάνατο του εποχικού πυροσβέστη Ανδρέα Ανδρεάδη έπειτα από τροχαίο στη Θάσο το 2024.
Τελικά είναι πολύτιμοι;
Λίγες ώρες μετά την κινητοποίηση των εποχικών πυροσβεστών, χθες το απόγευμα το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε την απόφαση για την επαύξηση των ωρών απασχόλησης των εποχικών πυροσβεστών. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, με την απόφαση αυξάνονται στον κάθε εποχικό πυροσβέστη κατά 156 οι ώρες υπερωριακής απασχόλησης, κατά 60 οι ώρες εργασίας τις Κυριακές και τις εξαιρέσιμες ημέρες και κατά 204 οι ώρες νυχτερινής εργασίας. Η συνολική πρόσθετη δαπάνη που προκύπτει ανέρχεται σε 3.043.900 ευρώ. Από το ποσό αυτό 1.491.900 ευρώ αφορούν τη νυχτερινή εργασία καθώς και την εργασία κατά τις Κυριακές και τις εξαιρέσιμες ημέρες, ενώ 1.552.000 ευρώ αφορούν την υπερωριακή απασχόληση.

Η ΜΑΚΑΒΡΙΑ ΛΙΣΤΑ ΤΗΣ ΦΕΤΙΝΗΣ ΣΕΖΟΝ
Επειδή κατά καιρούς στήνονται διάφορα αφηγήματα πάνω σε νεκρούς και καμένα στρέμματα, η φετινή αντιπυρική περίοδος είναι δυστυχώς μία από τις πιο θανατηφόρες με 7 απώλειες ανθρώπινων ζωών. Οι εποχικοί πυροσβέστες ζητούν σεβασμό στη μνήμη όλων.
Πρόκειται για 2 πολίτες, πατέρας και ο 12χρονος γιος του στη φωτιά στη Λητή/Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης στις 30 Ιουνίου, 3 πυροσβέστες, δύο στο Ρέθυμνο και ένας στο Γύθειο, κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών της 29ης Ιουλίου και 2 μέλη πληρώματος πυροσβεστικού ελικοπτέρου, ένας Δανός χειριστής και ένας Ελληνας συντονιστής-μεταφραστής, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στις 2 Αυγούστου μετά τη σύγκρουση δύο ελικοπτέρων κατά τη διάρκεια επιχείρησης δασοπυρόσβεσης στην Ψάθα.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...