Τελευταία νέα
«Νιώθω δικαιωμένη για το παράσημο»: Η Ακρίτα απαντά για την άρνηση της ΝΔ να τη στηρίξει Πέμπτη ημέρα καύσωνα: Στα ύψη ο υδράργυρος, πάνω από 41°C η μέγιστη θερμοκρασία ΕΛ.Α.Σ.: Στο επίκεντρο τα κέρδη-«φωτιά» των πετρελαϊκών ομίλων Κεραμέως: “Ο κ. Τσίπρας είναι αμετανόητα θρασύς και λαϊκιστής” Μετά τη Βρετανία και οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» την οργάνωση Palestine Action ΣΥΡΙΖΑ κατά Μητσοτάκη: «Αποκαλύπτετε το πραγματικό σας πρόσωπο» Κόντρα Κεραμέως – ΕΛΑΣ για τις συντάξεις χηρείας Ο Χάρης Δούκας ζητά την άμεση κατεδάφιση του κτιρίου του Badminton – Η ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Αθηναίων Ερώτηση Μ. Κεφαλογιάννη προς την Κομισιόν για την απελευθέρωση του Οσμάν καβαλά Πνινάν Γιανάι, Ισραηλινή πρέσβης: “Μερικές φορές, η διπλωματία ξεκινά με το σπάσιμο πιάτων σε ελληνική ταβέρνα” Κιλκίς: Φωτιά σε αγροτοδασική έκταση – Επιχειρούν εναέρια μέσα Νυχτερινό μπλόκο για τους ανήλικους στα social: Τι προβλέπει ο συμβιβασμός των 17 δισ. δολαρίων της Meta
Kosmoslarissa.gr

Ιός Δυτικού Νείλου: Κρούσματα και στη Θεσσαλία – «Μία από τις δυσκολότερες περιόδους»

Η Ελλάδα διανύει μία περίοδο κυκλοφορίας έξαρσης του ιού του Δυτικού Νείλου, με την Αττική να βρίσκεται στο επίκεντρο και τις υγειονομικές αρχές να προειδοποιούν για αυξημένο αριθμό περιστατικών τις επόμενες εβδομάδες. Εώς και τις 12 Αυγούστου έχουν καταγραφεί στη χώρα 110 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 81 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και τα 29 ήπιες εκδηλώσεις. Τα περιστατικά έχουν εντοπιστεί σε 39 δήμους και 14 Περιφερειακές Ενότητες, σε Αττική, Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία και Πελοπόννησο.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 45 νέα εγχώρια κρούσματα, γεγονός που αποτυπώνει τον ταχύ ρυθμό εξάπλωσης του ιού μέσα στον Αύγουστο.

Η εξέλιξη αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς, σύμφωνα με τη συνέντευξη της Δανάης Περβανίδου, MD, MPH, προϊσταμένη του Τμήματος Νοσημάτων που Μεταδίδονται με Διαβιβαστές του ΕΟΔΥ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η φετινή περίοδος μπορεί να εξελιχθεί σε μία από τις δυσκολότερες των τελευταίων ετών, εφόσον συνεχιστεί ο σημερινός ρυθμός καταγραφής κρουσμάτων. Τα διαγνωσμένα περιστατικά δηλώνονται άμεσα στον ΕΟΔΥ από τα συνεργαζόμενα εργαστήρια, ενώ στη συνέχεια ο Οργανισμός διερευνά τα κρούσματα μέσα σε 24 έως 48 ώρες από τη διάγνωσή τους και ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές που πρέπει να αναλάβουν δράση.

Παράλληλα, Δήμοι και Περιφέρειες ενημερώνονται για τα περιστατικά και για το επίπεδο κινδύνου κάθε Δήμου, ενώ υπάρχει εθνικό Σχέδιο Δράσης που καθορίζει τις δράσεις πρόληψης και απόκρισης ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου.

Τι πρέπει να κάνουν οι Δήμοι

Το επόμενο επίπεδο της αντιμετώπισης αφορά κυρίως την τοπική αυτοδιοίκηση. Όπως εξηγεί η κ. Περβανίδου, οι δράσεις που προβλέπονται στο εθνικό Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνουν συνεχιζόμενη, συστηματική αλλά και έκτακτη αντιμετώπιση από τους Δήμους και τις Περιφέρειες, με εντατικοποίηση των δράσεων διαχείρισης των κουνουπιών και της ενημέρωσης των πολιτών.

Το μήνυμα του ΕΟΔΥ προς τους πολίτες είναι σαφές: δεν χρειάζεται πανικός, χρειάζεται όμως συνέπεια στα μέτρα προστασίας.

Ο Οργανισμός συστήνει τη χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σώματος και χώρου, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης, καθώς και τη χρήση σητών, κουνουπιέρων, κλιματιστικών και ανεμιστήρων. Ιδιαίτερα από το σούρουπο και μετά, συνιστάται η χρήση μακριών ρούχων, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Παράλληλα, οι πολίτες καλούνται να ενημερώνονται για τις περιοχές όπου έχει καταγραφεί κυκλοφορία του ιού και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διαμένουν ή επισκέπτονται αυτές τις περιοχές.

Σημαντικό κομμάτι της πρόληψης είναι και η εξάλειψη των εστιών στάσιμου νερού στους ιδιωτικούς χώρους. Αυλές, κήποι, βεράντες, ταράτσες, μπαλκόνια, χωράφια και οικόπεδα πρέπει να ελέγχονται τακτικά. Τέλος, χρειάζεται καθαρισμός υδρορροών, φρεατίων και λουκιών και κάλυψη με σήτα των αγωγών εξαερισμού.

kosmoslarissa.gr
Το άρθρο Ιός Δυτικού Νείλου: Κρούσματα και στη Θεσσαλία – «Μία από τις δυσκολότερες περιόδους» εμφανίστηκε πρώτα στο kosmoslarissa.gr.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...