Ομίχλη που κάλυψε αρκετά νησιά των Κυκλάδων, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την Κίμωλο, προκάλεσε εντύπωση στις 19 Αυγούστου, με τον μετεωρολόγο Θεόδωρο Κολυδά να εξηγεί τις συνθήκες που οδήγησαν στον σχηματισμό της.
Όπως διευκρινίζει ο κ. Κολυδάς, το φαινόμενο δεν ήταν «sea smoke», όπως αναφέρθηκε σε αρκετές δημοσιεύσεις, αλλά θαλάσσια ομίχλη μεταφοράς (advection sea fog).
Σύμφωνα με τον ίδιο, το «sea smoke» σχηματίζεται όταν ψυχρός αέρας κινείται πάνω από αισθητά θερμότερη θάλασσα. Στην περίπτωση των Κυκλάδων, όμως, συνέβη ουσιαστικά το αντίθετο.
«Πολύ υγρός και κατά τόπους θερμότερος αέρας μεταφέρθηκε πάνω από σχετικά δροσερή θάλασσα 23–24°C».
Η μικρή πρόσθετη ψύξη που προκλήθηκε από την επαφή του αέρα με τη θαλάσσια επιφάνεια ήταν αρκετή ώστε να φτάσει στο σημείο δρόσου και να σχηματιστεί ομίχλη θαλάσσιας μεταφοράς.
«Σπάνιο φαινόμενο στην καρδιά του Αυγούστου»
Στην ανάρτησή του, ο κ. Κολυδάς χαρακτήρισε την εμφάνιση της θαλάσσιας ομίχλης στις Κυκλάδες ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο για την καρδιά του Αυγούστου, εξηγώντας τις μετεωρολογικές συνθήκες που επικράτησαν στο Αιγαίο.
Όπως αναφέρει στην ανάλυσή του:
«Η ομίχλη που σκέπασε το Αιγαίο στις 19 Αυγούστου 2026. Η σημερινή εμφάνιση θαλάσσιας ομίχλης στις Κυκλάδες αποτελεί ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο για την καρδιά του Αυγούστου. Στο άρθρο αναλύουμε τις συνθήκες που οδήγησαν στον σχηματισμό της, αξιοποιώντας δεδομένα θερμοκρασίας επιφάνειας της θάλασσας από το Copernicus Marine και μετεωρολογικές παρατηρήσεις από τα νησιά.
Η θάλασσα στις περισσότερες Κυκλάδες διατηρούνταν σχετικά δροσερή, γύρω στους 23–24°C, ενώ τα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας ήταν ιδιαίτερα υγρά. Σε αρκετές περιοχές η θερμοκρασία του αέρα βρισκόταν πολύ κοντά στο σημείο δρόσου, ένδειξη σχεδόν κορεσμένης αέριας μάζας.
Καθώς ο θερμός και υγρός αέρας κινήθηκε πάνω από τη δροσερότερη θαλάσσια επιφάνεια, ψύχθηκε ελαφρά και έφθασε στον κορεσμό, προκαλώντας συμπύκνωση και σχηματισμό ομίχλης μεταφοράς. Πρόκειται για έναν χαρακτηριστικό αλλά εντυπωσιακό μηχανισμό, που θυμίζει την παραδοσιακή «ανεδοσά» της Σαντορίνης».
Efsyn.gr
