Τελευταία νέα
Απολογία Ιμάμογλου: Η κυβέρνηση προσπαθεί να εγκαθιδρύσει ολοκληρωτισμό – Η δίκη έχει πολιτικά κίνητρα Ελληνικά F-16 στην Κύπρο για την άσκηση «ΙΡΙΣ 2026» της Εθνικής Φρουράς ΕΛ.Α.Σ για «ασυλία» σε στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ: «Η κυβέρνηση αποδυναμώνει τη λογοδοσία για τις πυρκαγιές αντί να θωρακίσει την πρόληψη» Η κακοκαιρία «καθηλώνει» τα καράβια: Απαγορευτικό απόπλου σε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου 2027 στην Αθήνα: Ανακοινώθηκε η Βραχεία Λίστα από την Ακαδημία Μαρινάκης για Τσίπρα: Λογικά εκείνος που συγκυβέρνησε με Καμμένο και ΑΝΕΛ ήταν συνωνυμία Ο παλιός είναι αλλιώς ΣΥΡΙΖΑ: Προθεσμία τελεσιγράφου για ανεξαρτητοποιηθέντες βουλευτές, ζητά την παραίτηση του Κ. Ζαχαριάδη Τσίπρας: «Σίριαλ» η πόντιση του καλωδίου – «Αναδεικνύει την παταγώδη αποτυχία της εξωτερικής μας πολιτικής» Η «συμπόνοια» Αθερίδη για τη γιατρό του Μαζωνάκη και η απάντηση από την Ακρίτα [βίντεο] Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης και Κύπρου: Επανεκκινούν οι εργασίες για το καλώδιο – Το πλοίο που αναλαμβάνει και το αίτημα του Λιμενικού Παύλος Μαρινάκης για συνέντευξη Τσίπρα: Λογικά εκείνος που συγκυβέρνησε με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ ήταν συνωνυμία
Thefaq.gr

Εκεί οδήγησαν τα “ήρεμα νερά ” Μητσοτάκη – Γεραπετρίτη : Για πρώτη φορά η Τουρκία έθεσε θέμα κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο μας

“Δεν είμαστε αντίθετοι με την πόντιση υποθαλάσσιων καλωδίων αλλά άλλη φορά να μας ρωτάτε …” . Ανοιχτά θέμα κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο έθεσε για πρώτη φορά η Άγκυρα με αφορμή τα υποθαλάσσια καλώδια ηλεκτρικής διασύνδεσης των ελληνικών νησιών . Εκεί οδήγησε η υποχωρητική τακτική των “ήρεμων νερών ” που ακολουθούσε μονομερώς μόνο η Αθήνα όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Η Τουρκία επαναφέρει στο προσκήνιο τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, αυτή τη φορά με αφορμή την πόντιση υποθαλάσσιων καλωδίων. Η Άγκυρα δηλώνει ότι δεν αντιτίθεται στην ανάπτυξη διεθνών έργων συνδεσιμότητας, υποστηρίζει όμως ότι πριν από οποιαδήποτε έρευνα ή εργασία σε θαλάσσιες περιοχές που θεωρεί ότι εμπίπτουν στα κυριαρχικά της δικαιώματα, θα πρέπει να προηγείται ενημέρωση μέσω της διπλωματικής οδού.
Σύμφωνα με τουρκικούς ισχυρισμούς, η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη για τον συντονισμό των εργασιών, την αποφυγή πιθανών συγκρούσεων και την ομαλή υλοποίηση των έργων. Στην πράξη, ωστόσο, η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει την απαίτηση ως προσπάθεια της Άγκυρας να κατοχυρώσει λόγο και έλεγχο σε δραστηριότητες εντός περιοχών όπου η Τουρκία προβάλλει δικές της αξιώσεις.
Η Άγκυρα επικαλείται μάλιστα ως προηγούμενο την πόντιση οπτικής ίνας στο πλαίσιο του έργου «Blue Raman», υποστηρίζοντας ότι πραγματοποιήθηκε μετά από σχετικές συνεννοήσεις. Με αυτόν τον τρόπο, επιχειρεί να παρουσιάσει τη συγκεκριμένη πρακτική ως καθιερωμένη και συμβατή με το διεθνές δίκαιο, ζητώντας ουσιαστικά να εφαρμοστεί το ίδιο μοντέλο και σε μελλοντικά έργα στο Αιγαίο.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...