Τελευταία νέα
Μεσογειακοί Αγώνες: Ιστορικό χάλκινο μετάλλιο για τη Ματίνα Σωτηρίου στο μπάντμιντον Την Έλενα Ακρίτα επέλεξε η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση της Αντιπροέδρου της Βουλής Τα δύο ελληνικά νησιά που «ψηφίζει» η Πάρις Χίλτον για τις διακοπές της Ο ΣΥΡΙΖΑ από την ανασυγκρότηση στην πολιτική αντεπίθεση – ΔΕΘ, ψηφοδέλτια, συνεργασίες στην πρώτη γραμμή Φοιτητές: Πότε ξεκινούν οι εγγραφές των πρωτοετών στα Πανεπιστήμια – Η διαδικασία και τα δικαιολογητικά Πύλος: «Ο πατέρας μου ήξερε να χειριστεί τέλεια το σκάφος, η μητέρα μου ίσως όχι», λέει ο γιος του 66χρονου Ισπανού Επιμένει ο Γεωργιάδης κατά Τσίπρα: Όποιος παραβιάζει κανόνες για το συμφέρον του είναι παλιόπαιδο Νίκος Παππάς: «Τα νοικοκυριά πληρώνουν, η κυβέρνηση παράγει υπερπλεονάσματα» «Ανησυχώ πολύ»: Ο Μπιλ Γκέιτς δηλώνει ότι ο κόσμος χρειάζεται ένα σχέδιο για τη διαχείριση της ΑΙ Μετρό vs ΟΑΣΘ: Θα πληρώνουν τέσσερα εισιτήρια για αλέ ρετούρ Καλαμαριά – Θεσσαλονίκη Πρόταση Καλλιάνου για ειδική εισφορά στην Golden Visa: «Οι τιμές των ακινήτων έχουν αυξηθεί πολύ» ΣΥΡΙΖΑ: Η Ελενα Ακρίτα στη θέση της αντιπροέδρου της Βουλής
Kosmoslarissa.gr

«Σχολείο των ντελικάτων εραστών» στο Αρχοντικό Σβαρτς

Μα πώς ο ποιητής του Θούριου έγραψε για «ντελικάτους εραστές»; Μα, γιατί για το Ρήγα και τις ιδέες του Διαφωτισμού ο έρωτας ήταν ένα προνομιακός χώρος ριζοσπαστικής σκέψης.

Το Φεστιβάλ UNDER30 είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να παρεμβαίνει ολιστικά στον πολιτιστικό χώρο της Θεσσαλίας. Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, την Κυριακή 30 Αυγούστου στις 19.00 θα είμαστε στα Αμπελάκια σε αυτό το τόσο ξεχωριστό και υπέροχα συντηρημένο μνημείο, το Αρχοντικό Σβαρτς.

Στο ισόγειο του Αρχοντικού Σβαρτς δύο ηθοποιοί η Μαρσέλα Λένα και ο Θανάσης Ζέρβας,  με τον μουσικό Αλέξανδρο Τσιωνά παρουσιάζουν αποσπάσματα από το έργο του Ρήγα Φεραίου Σχολείο των  ντελικάτων εραστών.

Πριν ο Ρήγας Βελεστινλής επικεντρωθεί στα επαναστατικά του κείμενα (1797) εξέδωσε μια σειρά άλλων βιβλίων με στόχο τη διάδοση των φιλελεύθερων, ριζοσπαστικών ιδεών ανάμεσα στον υπόδουλο ελληνισμό. Ένα από αυτά τα βιβλία είναι και το  Σχολείον των ντελικάτων εραστών.

Το βιβλίο εκδόθηκε το 1790 στη Βιέννη και αποτελείται από έξι ερωτικά διηγήματα, τα οποία ο Ρήγα Βελεστινλής (Φεραίος) μετάφρασε από τα γαλλικά. Οι έξι ιστορίες είναι παρμένες από τη διηγηματογραφική συλλογή του Retif de la Bretonne “Les Contemporaines” (Οι Μοντέρνες). Ο Ρήγας τα διασκεύασε, βάζοντας δικές του προσθήκες και τραγούδια, ώστε να γίνουν πιο προσιτά προς το ελληνικό κοινό.

Το Σχολείον των Ντελικάτων Εραστών , ένα τολμηρό βιβλίο για την εποχή του, έγινε αμέσως πολύ δημοφιλές λόγω του θέματος του. Παρόλη τη δημοτικότητά του βιβλίου, κάποιοι συντηρητικοί κύκλοι το υποδέχθηκαν αρνητικά κατηγορώντας το ότι διαφθείρει τη νεολαία. Ο ίδιος ο Ρήγας προσπαθώντας να προλάβει τις αντιδράσεις για το βιβλίο του, χρησιμοποίησε σε αυτό τον υπότιτλο «Βιβλίον ηθικόν» ενώ στον πρόλογο του τόνιζε ότι οι ερωτικές ιστορίες τις οποίες διηγείται οδηγούν όλες σε παντρειά.

Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας.

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ  ΕΡΤ3
Το άρθρο «Σχολείο των ντελικάτων εραστών» στο Αρχοντικό Σβαρτς εμφανίστηκε πρώτα στο kosmoslarissa.gr.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...

Boogaloo

Στον καλύτερο ραδιοφωνικό σταθμό του κόσμου, ο πιτσιρίκος παρακολουθεί Μουντιάλ […]