Τελευταία νέα
Πατούλης: Οι γιατροί στο Κολωνάκι δεν άνοιξαν στους ελεγκτές – «Τι να κάνουν, να μπουν από το μπαλκόνι;» [βίντεο] Συνάντηση Μαρινάκη-Γκιλφόϊλ: Η σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ βρίσκεται στο καλύτερο σημείο της «Κλειδώνει» η επίσκεψη Ρούμπιο – Στην Αθήνα στις αρχές του Οκτώβρη ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ΥΠΕΞ σε Φιντάν: «Οξύμωρο να μιλά για “απειλή” η Τουρκία – Η Ελλάδα έχει δικαίωμα να διασφαλίζει την άμυνα και την ασφάλειά της» Αιματηρό επεισόδιο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης: Στο νοσοκομείο 21χρονος μετά από επίθεση με αιχμηρό αντικείμενο Εγκρίθηκε η έκθεση της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων – Περιλαμβάνει προτάσεις για την ύδρευση, την άρδευση, τον λαγοκέφαλο Η Fed αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια: Αψήφησε τον Τραμπ που απαιτούσε μείωση ΕΛ.Α.Σ.: Προτεραιότητα η κάλυψη των κενών και όχι η αναστάτωση στα σχολεία «Μας χτυπούν κατάμουτρα»: Ντοκουμέντα μεγάλων καταστροφών σε εγκαταστάσεις των ΗΠΑ από ιρανικά πυρά [εικόνες – βίντεο] Αρχές Οκτωβρίου αναμένεται στην Αθήνα ο Μάρκο Ρούμπιο Ο «νονός» της τεχνητής νοημοσύνης συγκρίνει τους κινδύνους της με τον κορονοϊό: Οι κυβερνήσεις θα δράσουν Γάζα: Δεκάδες νεκροί από κατάρρευση κτιρίου που δέχτηκε ισραηλινά χτυπήματα – Μεταξύ των θυμάτων 12 παιδιά
Efsyn.gr

ΥΠΕΞ σε Φιντάν: Αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας η νόμιμη άμυνα – Η Τουρκία διατηρεί το casus belli

Αστήρικτος και συνάμα οξύμωρος είναι ο τουρκικός χαρακτηρισμός της αμυντικής θωράκισης ελληνικού εδάφους ως «απειλής», τονίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στον Τούρκο ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, σχετικά με το θέμα της στρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.
Πιο αναλυτικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτης Γιαννακούλιας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ανέφερε τα εξής:
«Η Ελλάδα διαμορφώνει την εξωτερική της πολιτική κυρίαρχα και ανεξάρτητα και δεν ετεροκαθορίζεται. Iσχυρισμοί περί δήθεν εργαλειοποίησης της Ελλάδας με σκοπό την αποσταθεροποίηση της περιοχής ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Η Ελλάδα έχει αποδείξει εμπράκτως ότι εργάζεται με συνέπεια για την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και σταθερότητα και δεν αποτελεί απειλή για κανέναν»
Η Ελλάδα διασφαλίζει, όπως κάθε χώρα, την άμυνα και την ασφάλεια του συνόλου της επικράτειάς της.
Οι επαναλαμβανόμενες μονομερείς αιτιάσεις της Τουρκίας περί αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών του Αιγαίου στερούνται νομικού ερείσματος στο Διεθνές Δίκαιο και έχουν κατ’ επανάληψη απορριφθεί κατηγορηματικά  στο σύνολό τους.
Το καθεστώς των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου καθορίζεται με σαφήνεια από τις ισχύουσες διεθνείς συνθήκες. Η Ελλάδα, ως κυρίαρχο κράτος, δικαιούται πλήρως να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να διασφαλίσει ότι θα είναι σε θέση να ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμα της σε νόμιμη άμυνα.
Ο χαρακτηρισμός της αμυντικής θωράκισης ελληνικού εδάφους ως “απειλής” είναι όχι μόνο αστήρικτος αλλά και οξύμωρος, όταν, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, η Τουρκία εξακολουθεί να διατηρεί σε ισχύ απειλή πολέμου (casus belli) κατά της Ελλάδας σε περίπτωση άσκησης νόμιμου κυριαρχικού δικαιώματος.
Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις σχέσεις καλής γειτονίας και στον διάλογο, που όμως προϋποθέτουν πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και αποχή από απειλές και αβάσιμες διεκδικήσεις.».

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...