Τελευταία νέα
Ελλάδα και Αίγυπτος εντείνουν τη συνεργασία για την επέκταση της ΑΟΖ, μετά την κύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 23 Οκτωβρίου Αλέξης Τσίπρας: Περιοδεία στη Θεσσαλία με στάση στον Βόλο – «Όχι με ρακή, αλλά με τσίπουρο» Θεώνη Κουφονικολάκου (ΕΛΑΣ): Απαντήστε επιτέλους κύριε Μητσοτάκη – Έξι κρίσιμα ερωτήματα Ξανθόπουλος για το τουρκολιβυκό: «Και α και ου, τον ήπιαμε παντού» – Γέλια στη Βουλή Europa League: Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Σπάρτα, έκανε το «3 στα 3» και συνεχίζει από την κορυφή Σερβία: Σε κλίμα πόλωσης ολοκληρώθηκε η προεκλογική εκστρατεία – Μαζική η τελευταία συγκέντρωση των φοιτητών Αλήθειες….με  ή χωρίς σχόλια (2). Η επίσκεψη του Ρούμπιο – γράφει ο Θοδωρής Μαράκης Euroleague: Τα εύκολα… δύσκολα έκανε ο Παναθηναϊκός, αλλά στο τέλος υπέταξε την ουραγό Μπασκόνια Έκρηξη στον Κολωνό: Νέο βίντεο ντοκουμέντο – Στο μικροσκόπιο των αρχών ένοικος της πολυκατοικίας ΟΗΕ: Ομόφωνη έγκριση ελληνικού ψηφίσματος για την προστασία παιδιών στους πολέμους «Θα έχουν μεγάλο πρόβλημα φέτος»: Οι απειλές Μαυραγάνη για Μαρούσι, Λαύριο και Χαλκίδα
Iatro.gr

Το 1ο Workshop Ρομποτικής Χειρουργικής Ήπατος, Παγκρέατος, Χοληφόρων στην Ελλάδα

Το Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ και το Τμήμα Ήπατος, Παγκρέατος και Χοληφόρων σε συνεργασία με την ISLE Academy θέτουν ένα νέο σημείο αναφοράς για τον εγχώριο ιατρικό κλάδο, πραγματοποιώντας το 1ο Πανελλήνιο Workshop Ρομποτικής Χειρουργικής Ήπατος, Παγκρέατος, Χοληφόρων.
Καθώς η ιατρική τεχνολογία καλπάζει, η υιοθέτηση του ρομποτικού συστήματος DaVinci φέρνει επανάσταση στην αντιμετώπιση εξαιρετικά σύνθετων και υψηλής δυσκολίας περιστατικών της Γενικής Χειρουργικής. Με αφορμή τη συγκεκριμένη δράση, ο επικεφαλής του Τμήματος στο ΥΓΕΙΑ, Δρ. Γεώργιος Τζίμας, αναλύει την αδιαμφισβήτητη αξία της πρακτικής εξάσκησης για το σύνολο του χειρουργικού δυναμικού καθώς και τη σημασία της εξοικείωσης με τις προηγμένες αυτές τεχνολογικές πλατφόρμες.
Κύριε Τζίμα, το Νοσοκομείο Υγεία φιλοξενεί το 1ο Workshop Ρομποτικής Χειρουργικής Ήπατος, Παγκρέατος και Χοληφόρων. Τι επιδιώκετε ουσιαστικά μέσα από αυτή τη διοργάνωση και ποιες προοπτικές ανοίγονται πλέον για την επιστημονική κοινότητα στην Ελλάδα;
Ο στόχος μας πίσω απ’ αυτή την πρωτοβουλία είναι να εισάγουμε νεότερους αλλά και πιο έμπειρους χειρουργούς, με εμπειρία στην ανοικτή κλασική χειρουργική, στη χειρουργική Ήπατος, Παγκρέατος και Χοληφόρων με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος DaVinci, σε θεωρητικό, πρακτικό και τεχνικό επίπεδο.
Το workshop προσφέρει ζωντανή παρουσίαση περιστατικού και πρακτική εξάσκηση σε σύνθετες τεχνικές. Ποιο είναι το ουσιαστικό όφελος αυτής της βιωματικής μάθησης για τους συναδέλφους σας;
To πρόγραμμα όπως έχει δομηθεί, θα περιλαμβάνει “live demonstration” δηλαδή ζωντανή παρουσίαση περιστατικού η οποία θα γίνει στις αίθουσες του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ και κατόπιν θα υπάρχει – μαζί με τα θεωρητικά μαθήματα – και πρακτική εξάσκηση για σύνθετες αναστομώσεις σε προπλάσματα τα οποία προσομοιάζουν πάρα πολύ στον πραγματικό ιστό, στο εκπαιδευτικό κέντρο του οικοσυστήματος ISLE. 
Η σημασία αυτής της βιωματικής εκπαίδευσης είναι πάρα πολύ σημαντική γιατί δίνει μία πραγματική «hands on εμπειρία» σε κρίσιμα ζητήματα στην ρομποτική χειρουργική, όπως φερ’ ειπείν στην σωστή τοποθέτηση των trocar κατά τη διάρκεια του χειρουργείου αλλά επίσης είναι σημαντική και  η πρακτική εξάσκηση με τη χρήση της ρομποτικής κονσόλας σε αναστομώσεις, όπως η παγκρεατική ή η χολοπεπτική αναστόμωση. 
Όλοι γνωρίζουμε ότι η χειρουργική ήπατος, παγκρέατος και χοληφόρων είναι από τις πλέον απαιτητικές. Πόσο δύσκολη είναι στην πράξη η μετάβαση στη ρομποτική τεχνολογία και τι ρόλο παίζει ένα workshop στο να συντομεύσει αυτή την καμπύλη εκμάθησης;
Η Χειρουργική Ήπατος Παγκρέατος και Χοληφόρων θεωρείται από τους πιο τεχνικά απαιτητικούς κλάδους της Χειρουργικής.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η καμπύλη εκμάθησης, αυτό που στη βιβλιογραφία αποκαλείται “learning curve”, είναι αρκετά μεγάλη για την ασφαλή μετάβαση από τα ανοικτά στα ρομποτικά χειρουργεία ήπατος, παγκρέατος και χοληφόρων και σίγουρα πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι στους υπόλοιπους κλάδους της Γενικής Χειρουργικής. 
Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι η μετάβαση αυτή είναι πολύ πιο εύκολη απ’ ό,τι απ΄τα ανοιχτά στα λαπαροσκοπικά χειρουργεία. Ο λόγος για αυτό είναι γιατί η ρομποτική πλατφόρμα με τους άξονες ελευθερίας των εργαλείων και την τρισδιάστατη όραση, προσομοιάζει πολύ περισσότερο στην ανοιχτή χειρουργική απ’ ό,τι η λαπαροσκοπική.
Η συμμετοχή του διακεκριμένου Καθηγητή John Martinie δίνει αναμφίβολα διεθνή αέρα στο workshop. Ποια είναι η προστιθέμενη αξία μιας τέτοιας συνεργασίας για την εκπαίδευση της ελληνικής ιατρικής κοινότητας;
Ένα απ΄τα πιο σημαντικά στοιχεία –  θα έλεγα και συγκριτικά πλεονεκτήματα –  του ρομποτικού workshop του Τμήματός μας είναι η συμμετοχή του φίλου μου, Καθηγητή John Martinie, ο οποίος είναι ένας απ΄τους πιο έμπειρους και διάσημους ρομποτικούς χειρουργούς ήπατος, παγκρέατος και χοληφόρων παγκοσμίως και είναι χαρά μας να τον έχουμε μαζί μας. Ο Καθηγητής  John Martinie θα μεταλαμπαδεύσει τα τεχνικά “tips and tricks” για αυτή την απαιτητική χειρουργική.
Δεν υπάρχει δε καμία αμφιβολία ότι αυτή η διεθνής συνεργασία , η οποία έχει αρχίσει να επεκτείνεται και σε βιβλιογραφικό επίπεδο,  ανεβάζει πάρα πολύ τον πήχη για τη μετεκπαίδευση των ελλήνων χειρουργών. 
Τέλος, είναι σημαντικό να αναφέρω ότι ο κ. Martinie – με τον οποίο έχουμε πάρα πολύ στενή σχέση επί έτη – ήταν ο εξ΄ αποστάσεως πρόκτορας / σύμβουλος μας κατά την έναρξη του ρομποτικού προγράμματος επί πανδημίας Covid.
 Μετά από 13-14 χρόνια στην ηγεσία του Τμήματος Ήπατος-Παγκρέατος-Χοληφόρων, ποιο είναι το κυριότερο δίδαγμα ή το μήνυμα που θέλετε να μεταφέρετε στους νέους συναδέλφους σας για την αξία της διαρκούς εξέλιξης και της προσαρμογής στις νέες τεχνολογίες;
Η τεχνολογία στην Ιατρική εξελίσσεται με ιλλιγιώδεις ρυθμούς, κι αυτό συμβαίνει ακόμα και στη Χειρουργική. Γενικά θα έλεγα ότι η Ιατρική σήμερα,  είναι σε μεγάλο βαθμό αυτό που λέμε “ technology driven” , οπότε είναι πάρα πολύ σημαντικό για τις νεότερες γενιές χειρουργών αλλά ακόμα και για τους ώριμους χειρουργούς να υπάγονται σε διαδικασίες συνεχούς εκπαίδευσης και στις νέες τεχνολογίες αλλά και σε θεωρητικό επίπεδο.
Ευχαριστούμε θερμά τον Χειρουργό Ήπατος, Παγκρέατος και Χοληφόρων, Δρ. Γεώργιο Τζίμα, για τις πολύτιμες πληροφορίες που μοιράστηκε μαζί μας.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.hpb.gr ή καλέστε στο 210-6834639.
Μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε τον κ. Τζίμα σε Facebook και TikTok.
 
 
The post Το 1ο Workshop Ρομποτικής Χειρουργικής Ήπατος, Παγκρέατος, Χοληφόρων στην Ελλάδα appeared first on www.iatro.gr.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...