Εντονο αντιπολεμικό και αντιιμπεριαλιστικό χρώμα είχε η ομιλία του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, με την οποία κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις του 52ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή το περασμένο Σάββατο στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης».
Ο γραμματέας του ΚΚΕ, ενώπιον ενός κατάμεστου ακροατηρίου, άσκησε δριμύτατη κριτική στις επιλογές της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική, στηλιτεύοντας τη συμμαχία της Ελλάδας με το Ισραήλ: «Η συμμαχία με το Ισραήλ όχι απλά δεν τον προστατεύει, αλλά μπλέκει τον λαό μας όλο και πιο βαθιά στο κουβάρι των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών του Ισραήλ με την Τουρκία, που αφορούν την ηγεμονία στην περιοχή», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι αυτή η συνθήκη όχι μόνο δεν αποτελεί «ασπίδα» αλλά αντιθέτως συνιστά απειλή για τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών.
«Η εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας κατοχυρώνονται από τη στρατηγική συμμαχία με το κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του ΚΚΕ.
«Οι μόνοι που επωφελούνται από τέτοιες συμμαχίες είναι οι εκμεταλλευτές του μόχθου του ελληνικού λαού, είναι η άρχουσα τάξη, που επιδιώκει να αναβαθμίσει τη θέση της με τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό και εμπορικό κόμβο, σχέδιο που αντικειμενικά έρχεται σε σύγκρουση με τα αντίστοιχα σχέδια της τουρκικής άρχουσας τάξης», εξήγησε ο κ. Κουτσούμπας. Οπως είπε, ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός δεν έχουν στην πραγματικότητα τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους, ενώ αναφέρθηκε στην πρόσφατη κοινή ανακοίνωση του ΚΚΕ με το αδελφό Κ.Κ. Τουρκίας, με την οποία καλούνται οι λαοί των δύο χωρών να παλέψουν από κοινού απέναντι στα επικίνδυνα σχέδια των εκμεταλλευτών τους.
Τέλεια καταιγίδα
Ο γραμματέας του ΚΚΕ κάλεσε τον λαό να μεγαλώσει την αμφισβήτηση στην κυβέρνηση και να μην της δείξει εμπιστοσύνη, όπως και στα υπόλοιπα κόμματα που στηρίζουν αυτή τη στρατηγική. Εκανε λόγο για «τέλεια καταιγίδα» η οποία θα πλήξει τους λαούς. Τις προϋποθέσεις γι’ αυτή την καταιγίδα, διευκρίνισε, «τις διαμορφώνει εδώ και καιρό η τεράστια κερδοφορία τους, η κρατική πολιτική ενίσχυσης των επενδύσεων, οι μετοχές που ανεβαίνουν στα χρηματιστήρια με κάθε βόμβα που ισοπεδώνει μια πολυκατοικία στην Ουκρανία, στη Γάζα, στον Ιράν και αλλού». Ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι όπως υπάρχουν δύο πατρίδες σε καιρό ειρήνης, έτσι υπάρχουν δύο πατρίδες και σε καιρό πολέμου. «Υπάρχει η πατρίδα του κεφαλαίου, που στον πόλεμο βλέπει ευκαιρίες για περισσότερα κέρδη, για νέες αγορές, συνολικότερα για να αρπάξει το μεγαλύτερο δυνατό κομμάτι της λείας, και υπάρχει και η πατρίδα του λαού, που παλεύει για τον τόπο του, για τα σπίτια του και για τους ανθρώπους του, για μια καλύτερη ζωή για τα παιδιά του».
Διαβάστε περισσότερα
Efsyn.gr
