Τελευταία νέα
ΔΕΗ: Σταθερή η τιμή στο μπλε τιμολόγιο, αύξηση 7% στο πράσινο Εθνική Ελλάδας: Πολύτιμος βαθμός κόντρα στους Ολλανδούς, παραμένει στην κορυφή του ομίλου της Euroleague: Ήττα σε… νεκρό χρόνο για τον Ολυμπιακό στην Μπολόνια Ζαχαράκη: “Η οικονομική δυσκολία δεν πρέπει να γίνεται εμπόδιο στις σπουδές” – Διορθωτικές κινήσεις για στέγη σε φοιτητές του ΑΕΙ Πατρών Πτήση flydubai: Ο Τραμπ δεσμεύεται για ισχυρό πλήγμα στο Ιράν, σε περίπτωση που υπάρχει εμπλοκή της Τεχεράνης Μερτς: «Η ασφάλεια της Ευρώπης παίζεται στην Ουκρανία» – Το μήνυμα για τη σχέση του AfD με Ρωσία Συνάντηση Σφακιανάκη με τομεάρχες παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αμανατίδη και Λάζου Κωνσταντοπούλου: Να μας πει ο Φλωρίδης ποιος είναι τώρα «για τα μπάζα» – Είναι ψέματα ότι δε θα συνεργαστούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ΚΥΣΕΑ: Παρατείνεται η παραμονή των ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία Μάντσεστερ Σίτι: «Πρέπει να υποστεί τις συνέπειες», λέει η βρετανική κυβέρνηση – Τι θα υποστηρίξει ο σύλλογος στην έφεση Ακόμη ένα πρόβλημα σε τρένο: Καθυστέρηση 134 λεπτών σε αμαξοστοιχία που έκανε το Αθήνα – Θεσσαλονίκη “Βόμβα” Συρίγου για Κάσο: “Υποχωρήσαμε δύο φορές” – Πυρά από την αντιπολίτευση
Money-tourism.gr

ΕΡΕΥΝΑ: Ακόρεστη η επιθυμία των Γερμανών για ταξίδια, αλλά με “budget control” | Στα 3.500 ευρώ οι ταξιδιωτικές δαπάνες ανά νοικοκυριό | Η Ελλάδα “κλειδώνει” στο 10% των επιλογών

Ισχυρή παραμένει η διάθεση των Γερμανών για διακοπές, αλλά με πολύ περισσότερο “budget control”, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία νέας αντιπροσωπευτικής έρευνας του Ινστιτούτου Αγοράς της Νυρεμβέργης (Nuremberg Institute for Market Decisions – NIM). Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα διατηρεί τη σταθερή της δυναμική στη γερμανική αγορά, κερδίζοντας την προτίμηση του 10% των Γερμανών ταξιδιωτών που αναζητούν έναν συνδυασμό ασφάλειας και ποιοτικών υπηρεσιών.#money-grid-35365{list-style:none;margin:0;padding:0;overflow:hidden;}#money-grid-35365>li{float:left;width:49%;min-width:250px;list-style:none;margin:0 1% 1% 0;;padding:0;overflow:hidden;}#money-grid-35365>li.last{margin-right:0;}#money-grid-35365>li.last+li{clear:both;}@media only screen and (max-width:768px) {#money-grid-35365>li{width:100%;}}
Η ανάγκη των Γερμανών για ταξίδια παραμένει ανελαστική, αλλά η επιλογή του προορισμού γίνεται πλέον με αυστηρά οικονομικά κριτήρια. Περίπου το 80% των Γερμανών έχει ήδη πραγματοποιήσει ή προγραμματίζει ένα ταξίδι για φέτος. Ωστόσο, για τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων, η τελική τιμή αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα για την επιλογή του προορισμού τους, σύμφωνα με την έρευνα.
Για την πλειοψηφία των γερμανικών νοικοκυριών, οι διακοπές αποτελούν σταθερή προτεραιότητα του ετήσιου προγραμματισμού τους. Κατά μέσο όρο, τα ταξίδια που έχουν ήδη υλοποιηθεί ή προγραμματίζονται διαρκούν περίπου 15 ημέρες, με τη μέση δαπάνη ανά νοικοκυριό να ανέρχεται σε 3.500 ευρώ.
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η συχνότητα και η διάρκεια των διακοπών εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το εισόδημα και τις συνθήκες ζωής, με τον μέσο όρο να κυμαίνεται στα τρία με τέσσερα ταξίδια ετησίως. Σημείο αναφοράς αποτελεί η ηλικιακή διαφοροποίηση: οι νεότεροι σε ηλικία ταξιδεύουν συχνότερα αλλά για μικρότερα χρονικά διαστήματα, σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους που επιλέγουν λιγότερα αλλά μεγαλύτερης διάρκειας ταξίδια.
Το εισόδημα “κλειδί” για τη διάρκεια των διακοπών των Γερμανών
Οι διαφορές μεταξύ των εισοδηματικών ομάδων είναι εντυπωσιακές. Τα νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα άνω των 5.000 ευρώ απολαμβάνουν ή προγραμματίζουν κατά μέσο όρο 21,5 ημέρες διακοπών. Αντίθετα, για όσους ανήκουν σε χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα (μεταξύ 1.000 και 2.000 ευρώ), ο χρόνος αυτός μειώνεται σημαντικά σε μόλις 8,4 ημέρες. Εν τω μεταξύ, οι οικογένειες με παιδιά τείνουν να ταξιδεύουν πιο συχνά και για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.
Παρά το αυξανόμενο κόστος, η επιθυμία για χαλάρωση και περιποίηση κατά τη διάρκεια των διακοπών παραμένει ισχυρή. Ωστόσο, η ακρίβεια επηρεάζει την ταξιδιωτική συμπεριφορά του 36% των ερωτηθέντων, σύμφωνα με το Ινστιτούτο ΝΙΜ.
Παράλληλα, ως ανασταλτικοί παράγοντες για τον προγραμματισμό των ταξιδιών των Γερμανών αναφέρονται η γενική οικονομική αβεβαιότητα (25%), η κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή (24%), καθώς και οι αιφνίδιες απεργιακές κινητοποιήσεις, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης.
Η Γερμανία παραμένει ο σημαντικότερος προορισμός διακοπών για τους Γερμανούς | Στις κορυφαίες επιλογές η Ελλάδα
Η Γερμανία παραμένει ο νούμερο 1 ταξιδιωτικός προορισμός για τους Γερμανούς, καθώς το 55% των ερωτηθέντων επιλέγει να ταξιδέψει εντός της χώρας. Μεταξύ των διεθνών προορισμών, η Ιταλία και η Ισπανία μοιράζονται τη δεύτερη θέση, συγκεντρώνοντας ποσοστό 16% η καθεμία, με την Αυστρία να ακολουθεί με 15%. Η Γαλλία και η Ελλάδα διατηρούν σταθερή δυναμική, συγκεντρώνοντας την προτίμηση του 10% των Γερμανών ταξιδιωτών, ενώ η Τουρκία αναδεικνύεται ως η δημοφιλέστερη επιλογή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης με ποσοστό 7%.
Αναφορικά με τον τρόπο μετακίνησης, το αυτοκίνητο αποτελεί το κυρίαρχο μέσο μεταφοράς (63%), αφήνοντας στη δεύτερη θέση το αεροπλάνο (44%). Το τρένο επιλέγεται από το 25% του συνόλου των Γερμανών, ωστόσο η δημοτικότητά του εκτοξεύεται στο 33% στις ηλικίες 18 έως 29 ετών.
Στα κριτήρια επιλογής, η τιμή παραμένει το απόλυτο κριτήριο (59%), με τη χαλάρωση (52%) και το φυσικό τοπίο (46%) να ακολουθούν.
Παράλληλα, η έρευνα αποκαλύπτει ένα σαφές ηλικιακό χάσμα, με τους μεγαλύτερους σε ηλικία ταξιδιώτες να δίνουν έμφαση στην προσβασιμότητα και την ασφάλεια, ενώ οι νεότεροι αναζητούν κυρίως παραλίες και αποδράσεις σε πόλεις.
Ιδιαίτερα αυξημένη εμφανίζεται η διείσδυση της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στις νεότερες ηλικιακές ομάδες ταξιδιωτών, αναδιαμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές αναζητούν πληροφορίες για τις διακοπές τους.
Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τα ταξίδια
Σύμφωνα με τα στοιχεία του NIM, οι παραδοσιακές μηχανές αναζήτησης και οι πύλες κρατήσεων παραμένουν τα κυρίαρχα “εργαλεία” για τον προγραμματισμό διακοπών, ωστόσο το 14% του συνόλου των ερωτηθέντων χρησιμοποιεί ήδη AI chatbots.
Η χρήση της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο όρο στους νέους. Αντίθετα, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εξακολουθούν να εμπιστεύονται τις παραδοσιακές μεθόδους, αναζητώντας πληροφορίες απευθείας από ταξιδιωτικά γραφεία, ξενοδοχεία και tour operators.
Με βάση τα ευρήματα, οι ερευνητές αγοράς επισημαίνουν ότι οι τουριστικοί πάροχοι οφείλουν να προσαρμοστούν σε σαφείς απαιτήσεις, όπως η διαφανής σχέση τιμής-απόδοσης, η έγκυρη πληροφόρηση και ο ευέλικτος σχεδιασμός.
Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για εξειδικευμένες προσφορές ανά ομάδα-στόχο, καθώς οι οικογένειες, οι νέοι, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, αλλά και οι διαφορετικές εισοδηματικές κατηγορίες παρουσιάζουν αποκλίσεις στη διάρκεια του ταξιδιού, τη συμπεριφορά αναζήτησης και τα κριτήρια απόφασης.

#money-grid-34887{list-style:none;margin:0;padding:0;overflow:hidden;}#money-grid-34887>li{float:left;width:49%;min-width:250px;list-style:none;margin:0 1% 1% 0;;padding:0;overflow:hidden;}#money-grid-34887>li.last{margin-right:0;}#money-grid-34887>li.last+li{clear:both;}@media only screen and (max-width:768px) {#money-grid-34887>li{width:100%;}}The post ΕΡΕΥΝΑ: Ακόρεστη η επιθυμία των Γερμανών για ταξίδια, αλλά με “budget control” | Στα 3.500 ευρώ οι ταξιδιωτικές δαπάνες ανά νοικοκυριό | Η Ελλάδα “κλειδώνει” στο 10% των επιλογών appeared first on ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ money-tourism.gr.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...