Τελευταία νέα
Ο Κριστιάνο άργησε να καταλάβει Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει για εμάς καμία ξεχασμένη περιοχή Σάμος: Συλλήψεις μαθητών γυμνασίου επειδή έκαναν κατάληψη – Στο πλευρό τους γονείς και εκπαιδευτικοί ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναβολή στην πρώτη δίκη βουλευτή της ΝΔ – Στις 20 Νοεμβρίου η υπόθεση της Κατερίνας Παπακώστα Σέρρες: Νεκρή 85χρονη μετά από πυρκαγιά σε μονοκατοικία Χάλι Μπέρι: Ο πρώην της την κατηγορεί για κακοποίηση του 12χρονου γιου της – «Προσπάθησε να τον στραγγαλίσει» Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πιερία: Δεν υπάρχει για εμάς καμία ξεχασμένη περιοχή Βίντεο: «Όχι άλλο “πάμε κι όπου βγει”»: Διαμαρτυρία στο Σύνταγμα για τον θάνατο του 16χρονου ποδοσφαιριστή [βίντεο] Καρυστιανού: «Με έλεγξαν χθες» – Επιμένει για το μηχάνημα βιοανάδρασης και εξαπολύει πυρά σε Άδωνη και Παγώνη ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναβλήθηκε η δίκη της Παπακώστα Τσουκαλάς για ιδιωτικό χρέος: «Η κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει λύση, απλά να εξαπατήσει» Από σήμερα το αντιγριπικό εμβόλιο: Ποιοι πρέπει να το κάνουν, τι αλλάζει φέτος
Thefaq.gr

Πρωτοφανής ομολογία Συρίγου για τα επεισόδια με τουρκικά πλοία: «Υποχωρήσαμε και τις δύο φορές στην Κάσο»

Πολιτικές αντιδράσεις προκαλεί η δημόσια τοποθέτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητή Διεθνούς Δικαίου, Άγγελου Συρίγου, αναφορικά με τη διαχείριση της ελληνικής κυβέρνησης στα περιστατικά της Κάσου που σχετίζονται με την πόντιση του ηλεκτρικού καλωδίου Ελλάδας – Κύπρου.

Μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο κ. Συρίγος αναφέρθηκε στα δύο περιστατικά του 2024, κατά τα οποία τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμπόδισαν τις εργασίες του ερευνητικού σκάφους στην περιοχή. Ο βουλευτής της ΝΔ παραδέχθηκε ανοιχτά πως η ελληνική πλευρά δεν συνέχισε τις διαδικασίες, δηλώνοντας:
«Υποχωρήσαμε και στα δύο επεισόδια. Δεν προχωρήσαμε στη συνέχεια των ερευνών βυθού».
Σε διευκρινιστική ερώτηση που του υπέβαλε ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Στάθης («Υποχωρήσαμε;»), ο κ. Συρίγος επέμεινε στη θέση του, εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασης:
«Βεβαίως, διότι θεωρήσαμε ότι θα μπορούσε να επιλυθεί το θέμα μέσα από το διάλογο και τις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου, που προβλέπουν τι γίνεται για την πόντιση καλωδίων».
Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική πλευρά ανέπτυξε πέντε πολεμικά πλοία στην περιοχή της Κάσου τον Ιούλιο του 2024 με σκοπό την αναστολή των ερευνών βυθού, ενώ ένα ανάλογο επεισόδιο με την παρουσία τουρκικών ναυτικών δυνάμεων καταγράφηκε και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.
Σκληρή επίθεση από την ΕΛ.Α.Σ
Η παραδοχή του κ. Συρίγου προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης (ΕΛ.Α.Σ). Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής του κόμματος, Παυσανίας Παπαγεωργίου, εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θέτοντας το ερώτημα: «Ποιος είναι αλήθεια επιζήμιος για τη χώρα;».
Στη δήλωσή του, ο κ. Παπαγεωργίου σημείωσε:
«Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Άγγελος Συρίγος, αναδεικνύει σε εκπομπή της ΕΡΤ, την αποτυχία της κυβέρνησης στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Η άσκηση τελικά των κυριαρχικών δικαιωμάτων πόντισης του καλωδίου σύμφωνα με κανόνες διεθνούς δικαίου, απετράπη όπως μαθαίνουμε και επί του πεδίου από το τουρκικό πολεμικό Ναυτικό».
Συνεχίζοντας την κριτική του, ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ πρόσθεσε:
«Η δε κυβέρνηση όχι μόνο δεν δέσμευσε την Τουρκία σε διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου και δεν διεκδίκησε την εφαρμογή κυρώσεων για την ενεργητική αποτροπή της δραστηριότητας αλλά πολύ περισσότερο φρόντισε να διαστρεβλώσει τα γεγονότα και να αποπροσανατολίσει τους πολίτες από την πραγματικότητα».

Πρωτοφανής ομολογία του βουλευτή της ΝΔ Άγγελου Συρίγου δημιουργεί μείζον πολιτικό θέμα
Δήλωσε ότι η Ελλάδα υποχώρησε απέναντι στην Τουρκία στην Κάσο pic.twitter.com/Bq1PThXea5
— Marka2‼️ (@Marka2free) September 30, 2026

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...