Τελευταία νέα
Κυβερνητικές πηγές: Η καλύτερη απάντηση στον κ. Σαμαρά είναι η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου Γαλλία: Σκηνές σκληρής βίας στις διαδηλώσεις για την Παιδεία – Μαθητής έχασε το μάτι του [εικόνες] Τσίπρας από το Γεντί Κουλέ: Η πολιτιστική κληρονομιά δεν είναι εμπόρευμα, αλλά δημόσιο αγαθό και ιστορική μνήμη Αλέξης Τσίπρας από το Γεντί Κουλέ: «Η πολιτιστική κληρονομιά δεν είναι εμπόρευμα» Παύλος Μαρινάκης για Σαμαρά: «Ο δρόμος της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ευρώπη περνάει μέσα από την Ελλάδα» Σχολεία στο όριο: Όταν η οργή γίνεται ξυλοδαρμός, η διαπόμπευση «δικαιοσύνη» και η αυτοδικία κανονικότητα ΣΥΡΙΖΑ για Τέμπη και Πολυτεχνείο: «Δεν κρύβουμε ούτε ωραιοποιούμε την αλήθεια» Στο Γεντί Κουλέ ο Αλ. Τσίπρας: “Συλλογική νίκη η εξαίρεσή του από το συνολικό σχέδιο εμπορευματοποίησης του πολιτισμού” Παρέμβαση Σαμαρά για Φον ντερ Λάιεν και Βουλγαρία: «Σήμερα δεχτήκαμε διπλό χτύπημα – Δεν είναι αυτή η Ελλάδα» Συνάντηση Ν. Ανδρουλάκη με αλιείς: “Η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα MedSAF, η χώρα Θέλει όραμα και πολιτική σε κάθε τομέα” Καύσιμα: Έως τις 15 Οκτωβρίου τα μέτρα–Τα σενάρια για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις ΕΛΑΣ: Πόρτα πόρτα σε όλη την Ελλάδα με το βλέμμα στις κάλπες
Efsyn.gr

ΠΑΣΟΚ: Με θετική ατζέντα για ψήφο ελπίδας και ανατροπής με φόντο τις κάλπες του 2027

Τις υψηλές ταχύτητες που αναπτύσσει -με ορατά ήδη τα οφέλη- στην παραγωγή πρωτογενούς πολιτικής, στην άσκηση αντιπολίτευσης στη Ν.Δ. και στη δράση μέσα στην κοινωνία θέλει να συνεχίσει και να εντείνει ακόμη περισσότερο το ΠΑΣΟΚ.
Η πολιτική συγκυρία παραμένει ευνοϊκή για την αξιωματική αντιπολίτευση, στην οποία βλέπουν τη στρατηγική της θεσμικής προγραμματικής στάσης να δικαιώνεται, είτε με απτά αποτελέσματα είτε με υποχωρήσεις της κυβέρνησης, και τις θέσεις του Νίκου Ανδρουλάκη να βρίσκουν ευρύτερη απήχηση, ενώ και δημοσκοπικά τα ποσοστά ανεβαίνουν.
Η αντεπίθεση
«Εχουμε δρόμο ακόμη, όμως βρήκαμε ρυθμό και πάμε καλά, δίνουμε πάνω απ’ όλα μάχη αξιοπιστίας και διεκδικούμε θετική ψήφο ελπίδας και ανατροπής», τονίζουν μέσω της «Εφ.Συν.» επιτελικά στελέχη. Στο εσωκομματικό σκηνικό επικρατεί κλίμα συσπείρωσης και οργανωτικού πυρετού, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια μετάδοσης των μηνυμάτων και των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνική βάση μέσα από μια πολυεπίπεδη καμπάνια, η οποία αυτό το διάστημα δίνει έμφαση στην Αττική.
Με τη νηνεμία που δημιουργεί ακόμη καλύτερες συνθήκες για την αντεπίθεση μέχρι τις εκλογές του 2027, στη Χαριλάου Τρικούπη παρακολουθούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο και στους γαλάζιους κοινοβουλευτικούς κόλπους την κατάσταση να παραμένει άκρως προβληματική.
Οι αρρυθμίες, τα φάλτσα και η αλαζονεία δίνουν τον τόνο και ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ανήμπορος να κάνει τη φυγή μπρος τα εμπρός, ίσως διότι -όπως εκτιμούν πράσινες πηγές- «είναι αποκομμένος από την πραγματικότητα και δεν διαθέτει τη βούληση να συγκρουστεί με συγκεκριμένα συμφέροντα».
Προβληματισμό, άγχος και σπασμωδικές κινήσεις διακρίνουν επίσης και στην ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα, εκτιμώντας ότι το «ξεθώριασμα» της πρώιμης δημοσκοπικής λάμψης έφερε στην επιφάνεια τα τεράστια κενά στις προγραμματικές επεξεργασίες και ανέδειξε την έλλειψη βάθους και γείωσης. «Ισως η προσφυγή στον Θεό να συμβάλει σε κάποια λύση στα αδιέξοδα», σχολίαζαν σκωπτικά για την επίσκεψη στο Αγιον Ορος.
Κεντρική κατεύθυνση του ΠΑΣΟΚ, από όπου επισημαίνουν ότι «δεν έχουν εξαρτήσεις», αποτελεί η ανάδειξη μιας καλά επεξεργασμένης ατζέντας θεμάτων με ιδιαίτερη στόχευση στις πιο εμβληματικές θέσεις του κόμματος, οι οποίες λειτουργούν ως μαγνήτης ψήφου για μεγάλες κοινωνικές κατηγορίες.
Η κυβερνησιμότητα
Τέτοιες είναι η σταδιακή επαναφορά της 13ης σύνταξης, η επιστροφή του 13ου μισθού, η πιλοτική εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας, η προσωρινή μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα, η κατάργηση της Golden Visa, η πρόταση για το ιδιωτικό χρέος κ.ά.
Ειδικά για την τελευταία, όπως έχει προαναγγελθεί θα κατατεθεί ως πρόταση νόμου στις αρχές της εβδομάδας, με τον Κώστα Τσουκαλά να δηλώνει ότι «ο πρωθυπουργός καθυστερημένα και μετά από πιέσεις του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε 120 δόσεις αλλά και αυτό για λίγους, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης πρότεινε 120 δόσεις με κούρεμα τόκων και προσαυξήσεων για όλους τους οφειλέτες και για όλες τις οφειλές, όποτε και αν αυτές βεβαιώθηκαν ή γεννήθηκαν».
Σύμφωνα με την ηγεσία, η πρακτική να επιλέγεται η κοινοβουλευτική οδός για την παρουσίαση προτάσεων όπως οι προαναφερθείσες κρίνεται πολλαπλά πετυχημένη, καθώς το ΠΑΣΟΚ αφ’ ενός οικοδομεί την κυβερνησιμότητα που είναι απαραίτητη για να πλησιάσει τον εκλογικό του στόχο και αφ’ ετέρου πιέζει πολιτικά την κυβέρνηση να αναδιπλώνεται και να υιοθετεί κάποια αποσπασματικά μέτρα από τις δικές του θέσεις.
Επιπροσθέτως, φέρνει τον Νίκο Ανδρουλάκη αντιμέτωπο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τους υπουργούς του, σε μια αναμέτρηση ενός διπολικού σκηνικού ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ., όπως θεωρεί η Χαριλάου Τρικούπη ότι θα είναι και το μενού των επιλογών για τις εθνικές κάλπες σε ό,τι αφορά τις προτάσεις διακυβέρνησης της χώρας.
«Είτε πραγματική πολιτική αλλαγή με το ΠΑΣΟΚ που διαθέτει αντιπαραθετικό σχέδιο προς την κυβέρνηση και είναι η μοναδική εναλλακτική που δεν θα προκαλέσει περιπέτειες, αστάθεια, ούτε θα φοβίσει τον κόσμο, είτε μια από τα ίδια με τη Ν.Δ. τη διαφθορά, τα σκάνδαλα, τις κοινωνικές ανισότητες και την αναξιοπιστία», είναι το διακύβευμα που θέτουν.
Σε ό,τι αφορά το σχέδιο δράσης για την Αττική, όπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.» έχει κλειδώσει για το πρωί της Κυριακής 18 Οκτωβρίου μεγάλη συγκέντρωση στο κλειστό γυμναστήριο του Αιγάλεω, όπου με την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη θα δοθεί ουσιαστικά το έναυσμα για την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας.
Μήνυμα Ανδρουλάκη
Σε παράλληλο επίπεδο ωστόσο, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη κορυφαίων στελεχών (Κώστας Σκανδαλίδης, Γιάννης Βαρδακαστάνης, Νίκος Σαλαγιάννης, Ηρακλής Δρούλιας, Νίκος Δασκαλάκης, Δημήτρης Κατσικάρης) και των οργανωτικών υπευθύνων για τις οκτώ εκλογικές περιφέρειες της Αττικής (Α’ Αθηνών – Χρήστος Πρωτόπαπας, Β1′ Βόρειος Τομέας – Γιώργος Παπαβασιλείου, Β2′ Δυτικός Τομέας – Θόδωρος Μαργαρίτης, Β3′ Νότιος Τομέας – Γιάννης Μίχας, Α’ Πειραιώς – Νίκος Μήλης, Β’ Πειραιώς – Εφη Χαλάτση, Ανατολικής Αττικής – Ξενοφών Μανιατογιάννης και Δυτικής Αττικής – Κώστας Παπαδημητρίου), το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να βγει κυριολεκτικά στους δρόμους και να «σαρώσει» γειτονιές, πλατείες, καφενεία, δημόσιες υπηρεσίες κτλ, ενημερώνοντας για το πρόγραμμά του.
Πρωτίστως, ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε να ακουστεί η φωνή των πολιτών και να γίνει προσπάθεια να αισθανθούν ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν έχει απλά εφαρμόσιμες λύσεις, αλλά νοιάζεται για το βιοτικό επίπεδο και την κοινωνική τους ευημερία».

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...