Τελευταία νέα
Θ. Κοντογεώργης: Για το μέλλον ενός τόπου είναι αναγκαία η παραγωγή Η Ζωή Κωνσταντοπούλου τραγούδησε και χόρεψε στο φεστιβάλ της «Πλεύσης Ελευθερίας» στο Χαλάνδρι [βίντεο] Μαρία Καρυστιανού: Την Τετάρτη έγινε ο έλεγχος στο ιατρείο μου – Δεν απαγορεύεται το μηχάνημα βιοσυντονισμού Η διαδρομή του τέρατος χωρίς τα (τόσο) φανερά του ίχνη Οι μαθητές εξεγείρονται Ο ενωτικός πόλος Βασιλική Αδαμίδου στην efsyn: Το νέο Lidl House στη Στοά Αρσακείου και η ελληνική κουζίνα στην UNESCO Στα 5 χρόνια η παραγραφή φορολογικών υποθέσεων με απόφαση ΣτΕ Το Ντιβάνι της Ημέρας: Ενα νηπιαγωγείο στα Άνω Λιόσια και ο κύκλος της αλληλοτροφοδοτούμενης βίας Κ. Κυρανάκης: Η Νέα Δημοκρατία που επιθυμούμε να παραδώσουμε Η πρόταση Τασούλα στην κυβέρνηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα Τα σενάρια παραιτήσεων ανεξάρτητων βουλευτών και η πίεση του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της νέας κοινοβουλευτικής συνόδου
Efsyn.gr

Εκλογές στη Βραζιλία: Ο δεξιός Φλάβιο Μπολσονάρου διέψευσε τις δημοσκοπήσεις – Στον δεύτερο γύρο μαζί με τον Λούλα

Ανατροπή των δημοσκοπήσεων σημειώθηκε στις προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία, με τον δεξιό γερουσιαστή Φλάβιου Μπολσονάρου να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο και τον απερχόμενο πρόεδρο της κεντροαριστεράς Λούλα να ακολουθεί, με τους δύο να αναμετρώνται στον δεύτερο γύρο στις 25 Οκτωβρίου.
Με σχεδόν το 99% των ψήφων καταμετρημένο, ο 45χρονος γιος του πρώην προέδρου της άκρας δεξιάς Ζαΐχ Μπολσονάρου εξασφάλιζε λίγο πάνω από 47% των ψήφων, έναντι σχεδόν 45% του 80χρονου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα. Η διαφορά ήταν αισθητά μικρότερη όσο προχωρούσε η καταμέτρηση, καθώς στην αρχή ο υποψήφιος της δεξιάς φαινόταν να έχει σαφές προβάδισμα.
Ο Φλάβιου Μπολσονάρου δήλωσε «πολύ ικανοποιημένος» μετά την πρώτη θέση και εξέφρασε τη βεβαιότητά του για την τελική επικράτησή του στον δεύτερο γύρο.
«Είμαι πολύ ικανοποιημένος (…) και πολύ ευτυχής για την ιδέα ότι η Βραζιλία θα μπορέσει να δώσει σε τρεις εβδομάδες την οριστική απάντησή της», είπε ο γιος του πρώην προέδρου της άκρας δεξιάς Ζαΐχ Μπολσονάρου (2019-2022) κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Μπραζίλια.
«Το ματς τώρα αρχίζει», λέει ο Λούλα
Από την πλευρά του, ο Λούλα αναγνώρισε ότι το αποτέλεσμα ήταν «απροσδόκητο», εμφανίστηκε όμως βέβαιος πως θα ανατρέψει την κατάσταση στον δεύτερο γύρο.
«Το ματς τώρα αρχίζει. Είμαστε στην παράταση» και «σ’ αυτήν θα πείσουμε τον βραζιλιάνικο λαό», διαβεβαίωσε ο ογδοντάρης Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα σε ομιλία του στη Σάου Πάουλου.
Διαψεύστηκαν οι δημοσκοπήσεις
Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, που έδιναν στον πρόεδρο Λούλα μικρό προβάδισμα, διαψεύστηκαν. Όπως και το 2018, υποτίμησαν την εκλογική δύναμη της δεξιάς στη Βραζιλία.
Ο Λούλα, που διεκδικεί τέταρτη και τελευταία θητεία στην προεδρία, είχε καλέσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ να μην «αναμιχθεί» στις βραζιλιάνικες εκλογές.
Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως παρακολουθεί «πολύ στενά» την εκλογική αναμέτρηση και απέφυγε να πάρει ανοικτά θέση υπέρ του υποψηφίου της δεξιάς. Ωστόσο, δεν υπήρχε ιδιαίτερο μυστήριο για την προτίμησή του, καθώς το τελευταίο διάστημα έχει δει συμμάχους του να αναδεικνύονται στην εξουσία σε χώρες όπως η Αργεντινή, η Κολομβία και το Περού.
Η επιρροή του Ντόναλντ Τραμπ είχε γίνει αισθητή και στην προεκλογική εκστρατεία, ειδικά μετά την επιβολή τελωνειακών δασμών και κυρώσεων στη Βραζιλία, στον απόηχο της δίκης του 2025 σε βάρος του Ζαΐχ Μπολσονάρου, συμμάχου και δηλωμένου θαυμαστή του Αμερικανού προέδρου.
Ο άλλοτε συνδικαλιστής ηγέτης αρχικά έμοιαζε να κινδυνεύει να υποστεί οδυνηρή ήττα ήδη από τον πρώτο γύρο. Τα δύο φαβορί, πάντως, υποστήριζαν πως πίστευαν στη νίκη, αν και οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι απείχαν αρκετά από το 50%.
Ο Φλάβιου Μπολσονάρου ήταν μέχρι πριν από μερικούς μήνες σχετικά άγνωστος στο ευρύ κοινό, όταν ο πατέρας του τον έχρισε πολιτικό κληρονόμο του. Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου δεν έχει δικαίωμα να θέσει ξανά υποψηφιότητα για το κορυφαίο αξίωμα, καθώς εκτίει κατ’ οίκον ποινή 27 ετών κάθειρξης για απόπειρα πραξικοπήματος με σκοπό την ανατροπή του Λούλα το 2022.
Ο γιος του πρώην προέδρου, πάντως, φάνηκε εκ του αποτελέσματος να παραμένει ανεπηρέαστος από την έρευνα για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος που συνδέεται με τη χρηματοδότηση ταινίας η οποία δόξαζε τον πατέρα του.
Απογοήτευση από τους ψηφοφόρους
Μεταξύ των σχεδόν 160 εκατομμυρίων ψηφοφόρων, αρκετοί εξέφραζαν ανοικτά τη δυσαρέσκειά τους για το δίδυμο των βασικών διεκδικητών της προεδρίας, δηλώνοντας πως θα ψήφιζαν εκείνον που θεωρούσαν «το μικρότερο κακό».
«Πάντα ψήφιζα τον Λούλα αλλά μόλις έφτασα στο εκλογικό τμήμα άλλαξα γνώμη, θα ψηφίσω Μπολσονάρου. Μόνο και μόνο για να δοκιμαστεί και να δούμε τι θα κάνει», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η 62χρονη Οσκαρίνα τζι Ολιβέιρα.
Ο απερχόμενος πρόεδρος, αφού ψήφισε στην πολιτεία Σάο Πάολο, προειδοποίησε ότι ο λαός της χώρας καλείται να επιλέξει «ανάμεσα στην ενίσχυση του δημοκρατικού καθεστώτος και τη βαρβαρότητα».
Εξερχόμενος από το εκλογικό τμήμα όπου ψήφισε στο Ρίο, ο Μπολσονάρου υιός υποσχέθηκε πως θα «απελευθερώσει» τη Βραζιλία και τον «λαό της», που «χρειάζεται αλλαγή», «δεν αντέχει πια τόσα δεινά, τόσο υψηλούς φόρους, τόσες γυναίκες δολοφονημένες, τόσο πολιτικό διωγμό».
Η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων αφορά μεταξύ άλλων το αυξανόμενο κόστος ζωής και την εγκληματικότητα. Ο Λούλα εξακολουθεί να χαίρει εκτίμησης από πολλούς για τα κοινωνικά προγράμματα που έβγαλαν από τη φτώχεια εκατομμύρια Βραζιλιάνους κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεών του τη δεκαετία του 2000, αλλά και επειδή φρέναρε την καταστροφή του δάσους του Αμαζονίου.
«Είμαι πολύ ανήσυχη για την κατεύθυνση που παίρνει η χώρα, διότι θέλω να είναι ανεξάρτητη, δεν θέλω να είναι αποικία κανενός», είπε η 57χρονη Μαρία τζι Ναζαρέ Αζεβέντου, δημόσια υπάλληλος που ζει στο Ρίο και δήλωσε ψηφοφόρος της αριστεράς.
Ο Φλάβιου Μπολσονάρου υπόσχεται σιδηρά πυγμή απέναντι στο έγκλημα και πολιτικές λιτότητας
«Θα ψηφίσουμε τον Φλάβιου Μπολσονάρου για να μην ψηφίσουμε το PT. Το κόμμα αυτό είναι στην κυβέρνηση είκοσι χρόνια και δεν έχει κάνει τίποτα», είπε στην Μπραζίλια ο Χαφαέλ Μασάντου, 45χρονος δικηγόρος, αναφερόμενος στο Κόμμα Εργαζομένων του προέδρου Λούλα.
Ο Φλάβιου Μπολσονάρου υπόσχεται σιδηρά πυγμή απέναντι στο έγκλημα και πολιτικές λιτότητας, ενώ έχει δηλώσει πως θέλει επίσης να απελευθερωθεί ο πατέρας του.
Παράλληλα, η δεξιά δεν έπαψε να υπενθυμίζει ότι ο Λούλα πέρασε, την περίοδο 2018-2019, πάνω από 18 μήνες στη φυλακή για διαφθορά, προτού η καταδίκη του ακυρωθεί εξαιτίας διαδικαστικών σφαλμάτων.
Η μάχη για την προεδρία της Βραζιλίας περνά πλέον στον δεύτερο γύρο, με τους δύο υποψηφίους να επιχειρούν να προσεγγίσουν τους ψηφοφόρους που επέλεξαν άλλους υποψηφίους στον πρώτο γύρο και να διαμορφώσουν τις νέες πολιτικές συμμαχίες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα στις 25 Οκτωβρίου.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...