Με τις καταθέσεις συγγενών των θυμάτων συνεχίστηκε η 36η συνεδρίαση της δίκης για την τραγωδία των Τεμπών, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας. Οι συγγενείς αναφέρθηκαν στις συνθήκες που οδήγησαν στη φονική σύγκρουση, στις ευθύνες που αποδίδουν σε πολιτικά και υπηρεσιακά πρόσωπα, αλλά και στους χειρισμούς που ακολούθησαν το δυστύχημα.
Ο πρόεδρος του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Λυσίμαχος Παπάζογλου, πατέρας του 22χρονου Γιώργου Παπάζογλου, μιλώντας στο δικαστήριο αναφέρθηκε στην κατάσταση του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου και υποστήριξε ότι η πραγματική εικόνα για την ασφάλεια των τρένων απέχει από όσα παρουσιάζονταν δημόσια. Επικαλέστηκε μάλιστα δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη, σύμφωνα με την οποία, εάν τα τρένα δεν ήταν ασφαλή, δεν θα επιβιβαζόταν κανείς.
Στη συνέχεια της κατάθεσής του στάθηκε ιδιαίτερα στο φαινόμενο της πυρόσφαιρας που ακολούθησε τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών, αμφισβητώντας την εκδοχή ότι αυτή προκλήθηκε από τα έλαια σιλικόνης. Παράλληλα, έκανε αναφορά στον Ζαχαρία Στουρνάρα, έναν από τους κατηγορουμένους, ο οποίος είχε καταγραφεί σε βίντεο να παρεμβαίνει στον σταθμάρχη Λάρισας και να του ζητά να σταματήσει τις δηλώσεις του λίγο μετά το δυστύχημα.
Ο κ. Παπάζογλου υποστήριξε ότι ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος ενεργούσε κατόπιν εντολών και μίλησε για προσπάθεια συγκάλυψης. Όπως ανέφερε, βασικό ζητούμενο για την οικογένειά του είναι να αποσαφηνιστούν πλήρως οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο γιος του.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασής του από τον Λεωνίδα Κουμπούρα, συνήγορο της οικογένειας Πλακιά, σημειώθηκε ένταση, καθώς ο Αντώνης Ψαρόπουλος αντέδρασε στις ερωτήσεις, εκφράζοντας την ανησυχία ότι η διαδικασία οδηγείται σε αντιπαράθεση μεταξύ των ίδιων των οικογενειών των θυμάτων.
Στη συνέχεια κατέθεσε η Δέσποινα Γκανίδου, μητέρα του Γιώργου Παπάζογλου, η οποία περιέγραψε στιγμές από τη ζωή του γιου της και όσα ακολούθησαν μετά τη σύγκρουση. Ο 22χρονος βρισκόταν μαζί με τη σύντροφό του στο τρίτο βαγόνι της αμαξοστοιχίας και, τη στιγμή της σύγκρουσης, είχε μετακινηθεί προς το κυλικείο για να αγοράσει ένα μπουκάλι νερό.
Η σύντροφός του κατάφερε να βγει από το βαγόνι και στη συνέχεια προσπάθησε να τον εντοπίσει, χωρίς αποτέλεσμα. Η μητέρα του περιέγραψε το τηλεφώνημα που δέχθηκε αργά το ίδιο βράδυ ως τη στιγμή που κάθε γονιός φοβάται περισσότερο. Σύμφωνα με την κατάθεσή της, η σύντροφος του Γιώργου αναζήτησε βοήθεια στο Αστυνομικό Τμήμα Τεμπών, όπου βρήκε τις αποσκευές και τα παλτά τους, τα οποία, όπως ανέφερε, της παραδόθηκαν χωρίς να προηγηθεί έλεγχος.
Η ίδια μίλησε με ιδιαίτερα φορτισμένο τρόπο για τη διαδικασία ταυτοποίησης και τα όσα αντίκρισε όταν, αρκετούς μήνες αργότερα, αποφάσισε να δει φωτογραφικό υλικό που περιλαμβανόταν στη δικογραφία. Όπως είπε, τις πρώτες ημέρες μετά την κηδεία αισθανόταν ενοχές επειδή δεν είχε μπορέσει να ανοίξει το φέρετρο και να αποχαιρετήσει το παιδί της. Όταν τελικά βρήκε το κουράγιο να δει το σχετικό υλικό, περιέγραψε τις εικόνες ως ακραία φρικιαστικές.
Η κ. Γκανίδου άσκησε επίσης κριτική για την απουσία των περισσότερων κατηγορουμένων από τη δικαστική αίθουσα, υποστηρίζοντας ότι αρκετοί από αυτούς εξακολουθούν να συνεχίζουν κανονικά την επαγγελματική και προσωπική τους ζωή. Επικαλέστηκε μάλιστα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία κάποιοι εξακολουθούν να εργάζονται στον σιδηρόδρομο και ζήτησε από την έδρα να διατάξει την αυτοπρόσωπη παρουσία των κατηγορουμένων στη δίκη.
Αναφερόμενη στη στάση της Πολιτείας και της Δικαιοσύνης απέναντι στις οικογένειες, υποστήριξε ότι σε αρκετές περιπτώσεις αισθάνθηκαν πως βρίσκονταν αντιμέτωπες με τους ίδιους τους θεσμούς από τους οποίους περίμεναν απαντήσεις και δικαιοσύνη.
Ιδιαίτερα επικριτική ήταν και για τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, τον οποίο χαρακτήρισε βασικό πολιτικό υπεύθυνο για την κατάσταση του σιδηροδρόμου. Όπως ανέφερε, τόσο ο ίδιος όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν αναφερθεί προεκλογικά, ήδη από το 2019, στα προβλήματα και στην εγκατάλειψη του σιδηροδρομικού δικτύου. Κατά την άποψή της, ο κ. Καραμανλής θα έπρεπε να βρίσκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης και να αντιμετωπίζει κατηγορία για ανθρωποκτονία με δόλο.
Στην κατάθεσή της έκανε ακόμη αναφορά στη Hellenic Train, υποστηρίζοντας ότι προωθούσε επικοινωνιακά την εικόνα ενός σύγχρονου και ασφαλούς σιδηροδρόμου, ενώ την ίδια στιγμή ο στόλος των τρένων παρέμενε παλαιός. Έθεσε επίσης ζήτημα σχετικά με τη μετάταξη του σταθμάρχη Βασίλη Σαμαρά στον ΟΣΕ, την οποία χαρακτήρισε αποτέλεσμα ειδικής νομοθετικής ρύθμισης.
Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η αναφορά της στους χειρισμούς που ακολούθησαν στον τόπο της τραγωδίας. Χαρακτήρισε εγκληματικό τον τρόπο με τον οποίο, όπως υποστηρίζει, πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες στον χώρο του δυστυχήματος και εξέφρασε την οργή της για τη μεταχείριση των σορών και των στοιχείων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.
Η ίδια υποστήριξε ότι οι 57 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως θύματα μιας απλής αμέλειας, αποδίδοντας ευθύνες τόσο στη Hellenic Train όσο και στο αρμόδιο υπουργείο.
Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής της, οι συγγενείς των θυμάτων χειροκρότησαν την κ. Γκανίδου. Η πρόεδρος του δικαστηρίου εξέφρασε την αντίθεσή της στην αντίδραση αυτή, θέτοντας το ερώτημα εάν είναι δυνατό να χειροκροτείται μια μητέρα την ώρα που περιγράφει ενώπιον του δικαστηρίου την απώλεια του παιδιού της.
Η αντιπαράθεση μεταξύ των δικηγόρων Λεωνίδα Κουμπούρα και Αντώνη Ψαρόπουλου συνεχίστηκε και μετά το τέλος της συγκεκριμένης κατάθεσης. Στην αίθουσα βρίσκονταν τρεις από τους συνολικά 36 κατηγορουμένους, οι Παύλος Κουζής, Σπύρος Πατέρας και Δημήτρης Νικολάου.
Στη συνέχεια πήρε τον λόγο η Κατερίνα Μαριόγλου, μητέρα του 23χρονου Νικήτα Παπαθεοδώρου. Ο γιος της ταξίδευε τη μοιραία νύχτα μαζί με τη σύντροφό του, Κέλλυ Πορφυρίδου, η οποία επίσης έχασε τη ζωή της στη σύγκρουση.
Η κ. Μαριόγλου αναφέρθηκε στην απουσία βασικών συστημάτων ασφαλείας από το σιδηροδρομικό δίκτυο και εξέφρασε την απορία της για το πώς ήταν δυνατό δύο τρένα να κινούνται στην ίδια γραμμή χωρίς να αποτραπεί η σύγκρουση. Παράλληλα, έθεσε ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες δημιουργίας της πυρόσφαιρας και τις αιτίες της.
Ο πατέρας του Νικήτα, Θανάσης Καραθεοδώρου, εμφανώς συγκινημένος, μίλησε για τον γιο του και για το βάρος της απώλειας. Περιέγραψε ένα έντονο αίσθημα απογοήτευσης και παραίτησης, ενώ στη συνέχεια έθεσε και εκείνος ζήτημα σχετικά με την απουσία προσώπων που, όπως υποστήριξε, κατείχαν υψηλές θέσεις και είχαν θεσμική ευθύνη για τη λειτουργία του σιδηροδρόμου.
Η δικαστική διαδικασία συνεχίζεται με τις καταθέσεις συγγενών των θυμάτων, οι οποίοι καλούνται να περιγράψουν ενώπιον της έδρας τόσο την προσωπική διάσταση της τραγωδίας όσο και τα ερωτήματα που παραμένουν ανοιχτά σχετικά με τις συνθήκες του δυστυχήματος και τους χειρισμούς που ακολούθησαν.
Διαβάστε περισσότερα
