Νέα δεδομένα στην εγχώρια αγορά αθλητικών ειδών η οποία «τρέχει» με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης το 2026 δημιουργεί το καινούριο deal που δρομολογείται στο κλάδο. Η πρόθεση της Cosmos Sport, θυγατρικής του βρετανικού κολοσσού JD Sports Fashion να αποκτήσει τη Sport Vision βρίσκεται στα χέρια της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» και η συμφωνία ολοκληρωθεί, η «μάχη» μεταξύ των μεγάλων «παικτών» αναμένεται να αποκτήσει νέα χαρακτηριστικά.
Οι «big 3» του κλάδου όπως διαμορφώνεται έως τώρα, δηλαδή οι Cosmos-JD Sports, Intersport-Foot Locker, Zakcret Sports-SneakerCage, εκτιμάται, σύμφωνα με την ανάλυση της Convert Group πως αντιπροσωπεύουν περίπου το μισό της συνολικής αγοράς. Η αξία των πωλήσεών τους στο 8μηνο του 2026 ανέρχεται στα 344,6 εκατ. ευρώ αυξημένη κατά 16,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2025. Ανοδικά κινήθηκε και ο όγκος των πωλήσεων σε τεμάχια (+33,8%) αλλά και ο αριθμός των παραγγελιών (+10,5%). Οι Έλληνες καταναλωτές πραγματοποιούν παραγγελίες ύψους 65,9 ευρώ μεσοσταθμικά -από 63,05 ευρώ πέρσι – βάζοντας στο καλάθι τους κατά μέσο όρο 2,08 τεμάχια. Το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών κατευθύνεται στην κατηγορία των παπουτσιών (51% του τζίρου) και ακολουθούν τα ρούχα (37,4%). Η τάση του «athleisure», δηλαδή η αθλητική μόδα για καθημερινή χρήση, συνεχίζει να κερδίζει έδαφος, με τις δαπάνες για αθλητικά είδη καθημερινής χρήσης να υπερβαίνουν εκείνες για προϊόντα που προορίζονται αποκλειστικά για άθληση.
Cosmos Sport – JD Sports: Στο επίκεντρο η απόκτηση της Sport Vision
Η δυναμική της συγκεκριμένης αγοράς αποτυπώνεται και στις επενδυτικές κινήσεις των μεγάλων παικτών του κλάδου που επιδιώκουν να ενισχύσουν τη θέση τους σε ένα περιβάλλον αυξανόμενου ανταγωνισμού.
Για τη Cosmos Sport που πλέον πέρασε στον αποκλειστικό έλεγχο της JD Sports Fashion, η απόκτηση της Sport Vision θα φέρει κάτω από την ίδια «ομπρέλα» μία σειρά από ισχυρά σήματα του κλάδου. Η Cosmos Sport διαθέτει ήδη τα σήματα Cosmos Sport, JD Sports, Sneaker10, Slam Dunk και Rundome και δραστηριοποιείται σε Ελλάδα και Κύπρο μέσω περίπου 100 φυσικών καταστημάτων αλλά και του οnline καναλιού. Από την πλευρά της, η Sport Vision Ελλάδας αποτελεί μέρος του ομίλου Sport Vision με έδρα το Βελιγράδι και αναπτύσσει στην ελληνική αγορά τα Sport Vision και Buzz Sneaker Station, το concept Tike, καθώς και καταστήματα outlet. Μετά την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού μένει να φανεί και πώς θα διαμορφωθεί το δίκτυο σε επίπεδο αριθμού καταστημάτων αλλά και ως προς τη γεωγραφική τους παρουσία.
Fourlis: Νέα καταστήματα εν μέσω αναδιάρθρωσης για Intersport και Foot Locker
Για τον άλλο μεγάλο «παίκτη» της αγοράς τον όμιλο Fourlis, η δραστηριότητα στον κλάδο των αθλητικών συνεχίζεται με επιλεκτική ανάπτυξη για το σήμα Intersport και από την άλλη, με νέα σημεία για τη Foot Locker. Την ίδια στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο αναδιάρθωσης του ομίλου στο πλαίσιο του οποίου κλείνουν ζημιογόνα καταστήματα κυρίως στην αγορά της Ρουμανίας, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2026, άνοιξαν 7 συνολικά νέα καταστήματα Foot Locker καθώς και ένα της Intersport στην Ελλάδα. Στο 6μηνο του 2026 ο κλάδος αθλητικών ειδών του ομίλου Fourlis κατέγραψε πωλήσεις 109,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 14,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2025. Η ανάπτυξη υποστηρίχθηκε από την επέκταση του δικτύου Foot Locker και την ανθεκτική ζήτηση στις περισσότερες αγορές.
Zakcret: Επέκταση σε Ελλάδα και Κύπρο
Από την πλευρά της, η Zakcret ενισχύει την παρουσία της στην ελληνική αγορά δίνοντας έμφαση σε εμπορικά σημεία υψηλής επισκεψιμότητας και τη γεωγραφική διεύρυνση της δραστηριότητάς της. Παράλληλα, εντός του 2026 επεκτάθηκε και στην Κύπρο με 7 φυσικά και ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Στην Ελλάδα, το τρέχον έτος άνοιξε νέα καταστήματα στο Attica, επίσης στο εμπορικό κέντρο The Mall Athens καθώς και στη Θεσσαλονίκη. Ο σχεδιασμός της Zakcret προβλέπει την περαιτέρω επέκταση του δικτύου στην Κύπρο, καθώς και την ανάπτυξη της αλυσίδας Sneaker Cage που εστιάζει στο κομμάτι του «athleisure», τόσο μέσω φυσικών καταστημάτων όσο και μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου.
Διαβάστε περισσότερα
Efsyn.gr
