Efsyn.gr

Η «εκθρόνιση» της Κίμπερλι Γκιλφόιλ: 346 ημέρες έμεινε στην Αθήνα η πρώτη γυναίκα πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Την παραίτηση της Κίμπερλι Γκιλφόιλ ζήτησε ο Λευκός Οίκος, στον απόηχο σειράς δημοσιευμάτων περί ανάρμοστης συμπεριφοράς της Αμερικανής πρέσβεως στην Αθήνα. Η νέα εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Κέιτ Ζακάρια, στην παρθενική της εμφάνιση στην καθιερωμένη ενημέρωση, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου έκανε γνωστό ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ζητήσει ήδη την παραίτησή της.
Η πρέσβης, ανταποκρινόμενη στο αίτημα του Ντόναλντ Τραμπ, κοινοποίησε την παραίτησή της με ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο «Χ» και έγινε η πρώτη επικεφαλής της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα η οποία αποπέμφθηκε την περίοδο της Μεταπολίτευσης. «Από την πρώτη ημέρα της θητείας μου ως πρέσβης, εργάστηκα ακούραστα για την προώθηση της ατζέντας του προέδρου Tραμπ “Πρώτα η Αμερική” (America First), την ενίσχυση της στρατηγικής συμμαχίας μας με την Ελλάδα και την επίτευξη ουσιαστικών επιτυχιών προς όφελος του αμερικανικού λαού», ανέφερε η κ. Γκιλφόιλ. Η αποπεμφθείσα Αμερικανή πρέσβης τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της συνέβαλε στην εξασφάλιση ιστορικών συμφωνιών για την αύξηση των εξαγωγών αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, προωθώντας τον Κάθετο Διάδρομο με στόχο τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια. Σε δηλώσεις του ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι η Γκιλφόιλ «έκανε καλή δουλειά, αλλά δεν μας άρεσαν όσα διαβάζαμε».
Αρνείται τις κατηγορίες
Η Κ. Γκιλφόιλ χαρακτηρίζει ψευδείς τις πρόσφατες καταγγελίες σε βάρος της και δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί το όνομα, τη φήμη και την ακεραιότητά της. «Εχω αφιερώσει την επαγγελματική μου ζωή στον αγώνα για δικαιοσύνη, στην υπεράσπιση του ορθού και στην προάσπιση των αξιών που καθιστούν την Αμερική ξεχωριστή», σημείωσε στην ανάρτησή της. Δήλωσε δε ότι παραμένει πάντοτε πιστή του προέδρου Tραμπ και της αποστολής του να καταστήσει την Αμερική ξανά μεγάλη (Make America Great Again).
Οι καταγγελίες
Η είδηση της αποπομπής Γκιλφόιλ κυκλοφόρησε τάχιστα στον αμερικανικό Τύπο, ενώ σε κάποια μέσα ενημέρωσης, όπως η Wall Street Journal η οποία έφερε στο φως αποκαλυπτικά δημοσιεύματα, ήταν πρώτο θέμα. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία καταγγελία εις βάρος της, που ήρθε στο φως από την Wall Street Journal, ανέφερε ότι η Κίμπερλι Γκιλφόιλ είχε ζητήσει από τον δωρητή του Τραμπ, Ερικ Ντίτερς, να προχωρήσει στην εξόφληση ενός λογαριασμού American Express, ύψους 100.000 δολαρίων, λίγο πριν από την ακρόαση επικύρωσης του διορισμού της στη Γερουσία. Ο ίδιος ο Ντίτερς επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ, λέγοντας ωστόσο ότι δεν μετέφερε τα χρήματα στην Γκιλφόιλ, διότι δεν διέθετε τη σχετική ρευστότητα εκείνη τη στιγμή. Το προηγούμενο διάστημα η εφημερίδα είχε αποκαλύψει ότι η Γκιλφόιλ προώθησε συγκεκριμένα συμφέροντα ελληνικής κατασκευαστικής εταιρείας η οποία μετέχει στο project του Κάθετου Διαδρόμου που σκοπεύει να μεταφέρει μέσω της Ελλάδας αμερικανικό LNG στη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη. Στο ίδιο ρεπορτάζ, η Wall Street Journal ανέφερε ότι, κατά τη διάρκεια δείπνου με Ελληνες αξιωματούχους, η πρέσβης είχε αφήσει να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ελληνική κυβέρνηση, φέρνοντας ως παράδειγμα τις πολιτικές εξελίξεις στη Ρουμανία. Ο Ελληνας υπουργός Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος φέρεται να ήταν ο αποδέκτης του σχολίου, διέψευσε στη Βουλή ότι διατυπώθηκε οποιαδήποτε απειλή.
Διπλωματικές πηγές
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν προέβη επισήμως σε κανένα σχόλιο για την αποπομπή της Γκιλφόιλ. Ωστόσο, διπλωματικές πηγές ανέφεραν στην «Εφ.Συν.» ότι πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της αμερικανικής διοίκησης και πως αναμένεται η επίσημη πληροφόρηση από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Απολύτως επικριτικά ήταν τα κόμματα για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υπόθεση της Κ. Γκιλφόιλ και στα όσα δημοσιεύτηκαν το προηγούμενο διάστημα για τα υπονοούμενα της Αμερικανής πρέσβεως περί υπονόμευσης της ελληνικής κυβέρνησης, κατά το μοντέλο που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της Ρουμανίας. «Με την απόφαση αποπομπής εμμέσως γίνονται αποδεκτά τα δημοσιεύματα, τα οποία κατ’ ουσίαν επιβεβαιώνουν ένα μοντέλο συναλλακτικής διπλωματίας, μακριά από την εξωτερική πολιτική αρχών που θα όφειλε να εφαρμόζει η χώρα μας», δήλωσε ο Δημήτρης Μάντζος, υπεύθυνος ΚΤΕ Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. «Πολύ σοβαρή εξέλιξη» χαρακτήρισε η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη την παραίτηση Γκιλφόιλ. Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η υπόθεση Γκιλφόιλ «αποδεικνύει γιατί η χώρα θα πρέπει μεν να διατηρεί τις στρατηγικές τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, αλλά με σαφείς κόκκινες γραμμές, όχι με όρους δεδομένου συμμάχου αλλά στη βάση του αμοιβαίου οφέλους, κάτι που δεν είδαμε π.χ. κατά την επίσκεψη του Μάρκο Ρούμπιο».
Το ΚΚΕ σχολιάζοντας την αποπομπή της Αμερικανής πρέσβεως ανέφερε ότι η εξέλιξη εκθέτει ανεπανόρθωτα πρώτα από όλα την κυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία έπλεκε το εγκώμιό της, αλλά και όλα τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωατλαντισμού, «στελέχη των οποίων έσπευσαν να καταθέσουν τα διαπιστευτήριά τους και να “ξεπλύνουν” την επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ». Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ανέφερε ότι «οι καταγγελίες για παρεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας και πιέσεις υπέρ συγκεκριμένων αμερικανικών ενεργειακών και επιχειρηματικών συμφερόντων, σε διασύνδεση με ισχυρά εγχώρια οικονομικά συμφέροντα, εγείρουν μείζονα ζητήματα». Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης εκ μέρους της Νέας Αριστεράς σε γραπτή του δήλωση τόνισε ότι η αποπομπή της Γκιλφόιλ αποτελεί αναγνώριση της σοβαρότητας των όσων καταγγέλλονται για διαφθορά και δωροληψία, αλλά και διαπλοκή με επιχειρηματίες στην Ελλάδα. «Δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι όποιος κι αν είναι αντικαταστάτης της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα συνεχίσει να κρατάει τη χώρα μας δέσμια των ενεργειακών σχεδιασμών του Τραμπ και των ντόπιων επιχειρηματικών συμφερόντων», τόνισε ο κ. Σακελλαρίδης.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...