Efsyn.gr

Διπλή παρέμβαση για «φρένο» στο 1,60: Σήμερα οι ανακοινώσεις για πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης

Στη συνταγή «μέτρα με δόσεις» κινείται ακόμα μια φορά η κυβέρνηση, ίσως γιατί προσδοκά σε προβολή θετικών ειδήσεων όσο το δυνατόν περισσότερες ημέρες, καθώς η ακρίβεια παραμένει ο μεγάλος της «πονοκέφαλος».
Ετσι, σε συνέχεια της προαναγγελίας που είχε κάνει (17 Σεπτεμβρίου) ο πρωθυπουργόςκαι ενώ όλοι ανέμεναν τις ανακοινώσεις για το επίδομα θέρμανσης σήμερα, δηλαδή την παραμονή της έναρξης διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης για τη φετινή χειμερινή σεζόν, χθες ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε την οριζόντια αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 30%.
«Σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία, με την ενεργειακή κρίση να δοκιμάζει τις αντοχές των νοικοκυριών σε ολόκληρο τον κόσμο, προτεραιότητά μας είναι να περιορίσουμε την πίεση στις οικογένειες. Γι’ αυτό προχωρούμε σε διπλή στήριξη στο πετρέλαιο θέρμανσης, με απευθείας επιδότηση στην αντλία, η οποία θα μειώσει άμεσα την τιμή, και με αύξηση στο επίδομα θέρμανσης κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, μέτρο το οποίο αφορά εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες σε ολόκληρη την επικράτεια», δήλωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, αναχωρώντας για την Ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που διεξάγεται στην Ταϊλάνδη.
Σήμερα «κλειδώνει»
Τα μέτρα θα εξειδικευτούν αναλυτικά σήμερα από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου και από τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνο Πετραλιά.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, πέρα από την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης που ήδη ανακοινώθηκε, το βασικό σενάριο προκρίνει την ανακοίνωση διπλής επιδότησης στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης, δηλαδή από το κράτος και από τα διυλιστήρια. Το ύψος αυτής αναμένεται να «κλειδώσει» σήμερα το πρωί, με βάση την τιμή που θα διαμορφωθεί στην αγορά. Καθώς μέχρι χθες η εκτίμηση στο οικονομικό επιτελείο ήταν πως η τιμή εκκίνησης κυμαινόταν γύρω στο 1,90-2 ευρώ ανά λίτρο, το πιθανότερο σενάριο είναι πως με τη διπλή παρέμβαση που θα ανακοινωθεί σήμερα η τιμή έναρξης θα κινείται πέριξ του 1,60 ευρώ/λίτρο. Η βασική δέσμευση εξάλλου όπως είχε εξαρχής διατυπωθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν να ξεκινήσει κάτω από το 1,75 ευρώ, την τιμή δηλαδή στην οποία έκλεισε η προηγούμενη περίοδος.
Σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης οι δικαιούχοι και τα εισοδηματικά κριτήρια παραμένουν αμετάβλητα. Με βάση, πάντως, την οριζόντια αύξηση του 30%, πρακτικά αυτό σημαίνει πως κάποιο νοικοκυριό που μέχρι πέρυσι έπαιρνε το ελάχιστο ποσό των 100 ευρώ, φέτος θα δει στο λογαριασμό του 130 ευρώ, κάποιος που έπαιρνε 300 θα πάρει φέτος 390 κ.ο.κ.
Παράλληλα, αναμένεται παρέμβαση για το πετρέλαιο κίνησης, για το οποίο έχει τονιστεί πως η κατάσταση θα εξετάζεται ανά δεκαπενθήμερο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο σενάριο είναι να παραταθεί η τρέχουσα επιδότηση από το κράτος και τα διυλιστήρια, που αθροιστικά ισούται με 0,20 ευρώ ανά λίτρο.
Εκείνο που δεν φαίνεται να βρίσκεται επί του παρόντος στο τραπέζι είναι το σενάριο φορολόγησης των υπερκερδών των διυλιστηρίων. Ενδεικτική ήταν η χθεσινή παρατήρηση του κυβερνητικού εκπροσώπου (Ναυτεμπορική TV) πως «η κατά μήνα στήριξη που δίνουν τα διυλιστήρια επιπλέον των έκτακτων μέτρων της κυβέρνησης είναι πιο αποτελεσματική, αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης, από ένα μέτρο έκτακτης φορολόγησης».
Περιμένουν το «πράσινο» φως
Ανοιχτό, στο μεταξύ, άφηναν πηγές του ΥΠΕΘΟ το ενδεχόμενο να ανακοινωθεί κάποια παρέμβαση για τη βενζίνη, παρότι μέχρι τώρα με δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών το ζήτημα τίθεται σε συνάρτηση με το αν θα υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση.
Βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι πως αν δεν ανάψουν οι Βρυξέλλες το «πράσινο» φως για δημοσιονομική ευελιξία ούτως ώστε να μην προσμετρώνται στις οροφές δαπανών τυχόν νέα μέτρα από τα έσοδα της υψηλής φορολογίας στα καύσιμα, τότε δεν θα προχωρήσει σε μείωση του ΕΦΚ ή του ΦΠΑ στα καύσιμα. Η γραμμή της κυβέρνησης συμπυκνώνεται στο «όποιος από την αντιπολίτευση προτείνει και λέει στον κόσμο ότι είναι εύκολο να μειώσουμε τον έναν ή τον άλλον φόρο, ενώ είμαστε στα όρια των οροφών δαπανών, δεν λέει ποιον φόρο προτείνει να αυξήσουμε –εμείς δεν θέλουμε να αυξήσουμε κανένα φόρο– το ισοδύναμο, δηλαδή, μέτρο για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε το άλλο μέτρο», που είπε για άλλη μια φορά χθες ο Παύλος Μαρινάκης.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που επανειλημμένα τονίζει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να καθησυχάσει τον κόσμο ενόψει του δύσκολου ενεργειακά χειμώνα είναι πως υπάρχουν εφεδρείες, αλλά όχι ανεξάντλητες. Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση, έχουν εξασφαλιστεί άλλα 200 εκατ. ευρώ για το 2027. Στο διά ταύτα, όμως, ακόμα και με μια τιμή γύρω στο 1,60/λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης πρόκειται για τεράστια επιβάρυνση σε σχέση με πέρυσι τον Οκτώβριο που η τιμή διάθεσης ήταν γύρω στο 1,10 ευρώ.
Το επόμενο διήμερο η κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα στις Βρυξέλλες, όπου θα βρίσκεται ο πρωθυπουργός για τη σύνοδο κορυφής των 27 ηγετών της Ε.Ε., ενώ έχει προηγηθεί η περισσότερο συμβολικού χαρακτήρα επιστολή του στην πρόεδρο της Κομισιόν. Οπως έχει ήδη αφήσει και ο ίδιος να εννοηθεί, μέσω της συνέντευξής του στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3, οι προσδοκίες δεν είναι υψηλές για κάποια κοινή απάντηση στην εκτίναξη του ενεργειακού κόστους.
«Ασπιρίνη»
Η Νέα Αριστερά χαρακτήρισε «ασπιρίνη» την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει αύριο (σ.σ. σήμερα) πως η τιμή με την οποία θα διατεθεί το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι αυξημένη τουλάχιστον κατά 40%-45% σε σχέση με πέρυσι». Αφού επαναφέρει την πρότασή της για μείωση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ στα καύσιμα, την επιβολή πλαφόν στην κερδοφορία σε όλους κρίκους της αλυσίδας των καυσίμων και τη φορολόγηση κατά 90% των υπερκερδών των διυλιστηρίων, υπογραμμίζει ότι πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί νομοθετικό πλαφόν στην τιμή του ρεύματος και στα κέρδη του φυσικού αερίου, καθώς πολλοί θα στραφούν σε αυτές τις μορφές ενέργειας για τις ανάγκες θέρμανσης.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...