Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου πιέζει για την επανέναρξη των μεγάλης κλίμακας επιθέσεων κατά του Ιράν, με τον ισραηλινό στρατό να έχει ήδη εκπονήσει σχέδιο πολυήμερων βομβαρδισμών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την περιοχή σε νέο ολοκληρωτικό πόλεμο, σύμφωνα με τους Financial Times.
Τρεις πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση ανέφεραν ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είχαν προετοιμάσει επιχείρηση για το Σαββατοκύριακο της 10ης Οκτωβρίου, με στόχους ηλεκτροπαραγωγικές εγκαταστάσεις, άλλες πολιτικές υποδομές, πυρηνικές εγκαταστάσεις και στόχους του ιρανικού καθεστώτος.
Η επιχείρηση δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να αντιτάχθηκε στην επανέναρξη του πολέμου πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, στις 3 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι σχεδιαζόμενοι βομβαρδισμοί θα ξεπερνούσαν σε ένταση την κοινή αμερικανοϊσραηλινή επίθεση που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο.
«Ή συμφωνία ή επίθεση»
Παρά την αναβολή, Τραμπ και Νετανιάχου συνεχίζουν να απειλούν με νέα στρατιωτική επιχείρηση, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να «ολοκληρώσουν» το έργο τους εναντίον της Τεχεράνης. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός βρίσκεται, παράλληλα, αντιμέτωπος με μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση την επόμενη εβδομάδα.
Δεν έχει διευκρινιστεί αν οι ΗΠΑ επρόκειτο να συμμετάσχουν άμεσα στους νέους βομβαρδισμούς. Ωστόσο, μία από τις πηγές χαρακτήρισε «όχι παράλογο σενάριο» την επανέναρξη των επιθέσεων από το Ισραήλ και την Ουάσιγκτον τις επόμενες εβδομάδες.
«Ή θα υπάρξει συμφωνία ή επίθεση», ανέφερε η ίδια πηγή, εξηγώντας ότι η αμερικανική πλευρά επιδιώκει να πιέσει το Ιράν να αποδεχθεί τους όρους της για τα Στενά του Ορμούζ και το πυρηνικό του πρόγραμμα, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που θα τερμάτιζε οριστικά τον πόλεμο.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, επισκέφθηκε τη Δευτέρα το Ισραήλ και συναντήθηκε με τον Νετανιάχου και άλλους ανώτατους αξιωματούχους. Σύμφωνα με πηγή, Ισραηλινοί αξιωματούχοι παρουσίασαν επικαιροποιημένο κατάλογο στόχων, βασισμένο σε νέες πληροφορίες και με υποδομές που δεν είχαν πληγεί στις προηγούμενες επιθέσεις.
Άλλη πηγή εκτίμησε ότι ο σχεδιασμός της επιχείρησης μπορεί να αποσκοπούσε στην «άσκηση πίεσης στο Ιράν» στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας ότι η τελική απόφαση ανήκει στον Αμερικανό πρόεδρο.
«Το Ιράν βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση»
Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Άννα Κέλι, δήλωσε στους Financial Times ότι «το Ιράν βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση, τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά». Υποστήριξε επίσης ότι ο αποκλεισμός των ιρανικών λιμανιών και οι προσπάθειες για τη διευκόλυνση των εξαγωγών πετρελαίου από τον Κόλπο μέσω των Στενών αποδίδουν, προσθέτοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να επιτεθούν στο Ιράν οποιαδήποτε στιγμή πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές».
Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα εδώ και εβδομάδες, έχοντας ακυρώσει τις άδειες όλων των στρατιωτικών από την Πέμπτη έως τις βουλευτικές εκλογές της 27ης Οκτωβρίου.
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Εγιάλ Ζαμίρ, δήλωσε ότι το μέτρο λαμβάνεται «στο να καταστεί δυνατή η ασφαλής διεξαγωγή των δημοκρατικών εκλογών σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα». Το γραφείο του Νετανιάχου δεν απάντησε στα αιτήματα των FT για σχόλιο, ενώ ο στρατός αρνήθηκε να τοποθετηθεί.
Το Axios είχε μεταδώσει ότι Τραμπ και Νετανιάχου συζήτησαν την επανέναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων πριν από τις εκλογές στις δύο χώρες. Αμερικανός αξιωματούχος, ωστόσο, διέψευσε ότι πραγματοποιήθηκε τέτοια συνομιλία.
Μια νέα επίθεση θα μπορούσε να παρασύρει σε πόλεμο τις αμερικανικές δυνάμεις και τα αραβικά κράτη του Κόλπου, πέρα από το Ισραήλ, ενώ θα ενίσχυε την πίεση στις διεθνείς τιμές της ενέργειας. Το ενδεχόμενο αυτό προκαλεί ανησυχία στην Ουάσιγκτον, καθώς ο Τραμπ δέχεται πιέσεις να μειώσει το κόστος των καυσίμων πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές.
Παρά την εκεχειρία του Απριλίου, η οποία έβαλε τέλος στους σφοδρότερους βομβαρδισμούς, ΗΠΑ και Ιράν έχουν έκτοτε ανταλλάξει πλήγματα στην περιοχή, με επίκεντρο τον έλεγχο των Στενών του Ορμούζ.
«Ντόναλντ, είπες ότι έχουμε ένα έργο να ολοκληρώσουμε και θα το ολοκληρώσουμε μαζί»
Την Κυριακή, ο Τραμπ εξέφρασε δημόσια τη στήριξή του στον Νετανιάχου ενόψει των ισραηλινών εκλογών, γράφοντας στο Truth Social: «Αν το Ισραήλ έχει λάθος ηγέτη, δηλαδή οποιονδήποτε άλλον εκτός από τον Μπίμπι», οι ΗΠΑ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μόνες τους την Ισλαμική Δημοκρατία — «και δεν έχω καμία διάθεση να το κάνω».
Ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε επίσης με νέα πλήγματα, δηλώνοντας ότι «αν [το Ιράν] δεν αλλάξει γρήγορα πορεία», οι δύο σύμμαχοι θα «ολοκληρώσουν σύντομα το έργο».
Σε βίντεο που δημοσίευσε τη Δευτέρα από ισραηλινή αεροπορική βάση, ο Νετανιάχου εμφανίζεται να συνομιλεί με τον Τραμπ μπροστά από πολεμικό αεροσκάφος.
«Ντόναλντ, είπες ότι έχουμε ένα έργο να ολοκληρώσουμε και θα το ολοκληρώσουμε μαζί», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
«Είσαι ένας σπουδαίος πολεμιστής και θα το αποδείξουμε αυτό πολύ σύντομα», απάντησε ο Τραμπ μέσω ανοιχτής ακρόασης. «Είσαι ο άνθρωπος που θέλω στο πλευρό μου».
Δύσκολη η εκλογική μάχη του Νετανιάχου
Η εκλογική μάχη του Νετανιάχου θεωρείται δύσκολη, καθώς οι περισσότερες ισραηλινές δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το μπλοκ της αντιπολίτευσης να προηγείται οριακά του ακροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού, χωρίς κανένα στρατόπεδο να εξασφαλίζει σαφή πλειοψηφία.
Νυν και πρώην αξιωματούχοι ασφαλείας φοβούνται ότι μια νέα πολεμική επιχείρηση τόσο κοντά στις εκλογές θα μπορούσε να επηρεάσει τη δημοκρατική διαδικασία, ακόμη και αν πραγματοποιηθεί μετά την ψηφοφορία. Ο σχηματισμός κυβέρνησης ενδέχεται να διαρκέσει εβδομάδες, διάστημα κατά το οποίο ο Νετανιάχου θα παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός και θα διατηρεί τη νομική δυνατότητα να διατάξει επίθεση, ακόμη και αν ηττηθεί.
Παράλληλα, παραμένει ασαφές πώς θα αντιδρούσαν οι επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας σε μια νέα επιχείρηση πλήρους κλίμακας. Πιστοί στον Νετανιάχου έχουν αναλάβει την ηγεσία της Σιν Μπετ και της Μοσάντ, ενώ το κύρος της στρατιωτικής ηγεσίας έχει υποχωρήσει μετά τις αποτυχίες που συνδέθηκαν με την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 και τις επικρίσεις από δεξιά μέσα ενημέρωσης.
«Όλα είναι στο τραπέζι» όσον αφορά την κυβέρνηση, δήλωσε μία από τις πηγές που γνωρίζουν τα σχέδια για επίθεση στο Ιράν. «Τίποτα δεν θα με εξέπληττε».
Διαβάστε περισσότερα
