Τελευταία νέα
Παλλήνη: Συνελήφθη 43χρονος μετά από καταδίωξη – Δεν σταμάτησε σε έλεγχο και επιχείρησε να εμβολίσει αστυνομικούς Ο Δήμος Αθηναίων στηρίζει τους μαθητές των φυλακών Αυλώνα: «Το δικαίωμα στη γνώση δεν σταματά πίσω από κανέναν τοίχο» (Αν)ασφάλεια στα τρένα με… μπαγιάτικο σύστημα αυτόματου φρένου 20ετίας Εμβόλιο mRNA μειώνει τον κίνδυνο θανάτου ή υποτροπής από μελάνωμα: «Θεμελιώδης αλλαγή» στην προσέγγιση του καρκίνου ΕΛ.Α.Σ: Αχτσιόγλου, Τεμπονέρας και Νεφελούδη συναντήθηκαν με εργαζόμενους της MotorOil Ν. Παππάς: Εξεταστική επιτροπή για τον «Ηρακλή» – Η αντιπολίτευση να στηρίξει την πρόταση των δανειοληπτών της «Δικαίωσης» Γερουλάνος: “Δεν είναι δήλωση σοβαρού ΥΠΕΞ το “τι να κάνουμε τώρα” Ηράκλειο: Έτοιμο το αναβαθμισμένο Ελληνικό FBI Κρήτης παρουσία Μ. Χρυσοχοΐδη Στη Γκράβα ο Αλέξης Τσίπρας μετά το πόρισμα-σοκ του ΤΕΕ για ακατάλληλες εγκαταστάσεις Νέος διαγωνισμός 3,74 εκατ. ευρώ για το Κτηματολόγιο – Τι καταγγέλλει η ΕΛΑΣ Παππάς: Εξεταστική επιτροπή για τα κόκκινα δάνεια – Να στηρίξει την πρόταση η αντιπολίτευση Καρυστιανού vs Λιάγκα: «Επιστημονική φαντασία και λασπολογία» – «Δεν είναι πολίτης ανώτερης κατηγορίας»
Efsyn.gr

Αλγοριθμική διαφάνεια ζητούν οι διανομείς

Με δυναμικές κινητοποιήσεις συνεχίζουν οι διανομείς την άσκηση πίεσης στο υπουργείο Εργασίας με στόχο την υιοθέτηση κρίσιμων αλλαγών στον κλάδο τους μέσω του υπό διαμόρφωση νομοσχεδίου, που αναμένεται να κατατεθεί τον επόμενο μήνα στο Κοινοβούλιο.
Συνάντηση με εκπροσώπους του υπουργείου είχε χθες κλιμάκιο από 14 σωματεία, τα οποία έχουν καταθέσει υπόμνημα με τις προτάσεις τους διεκδικώντας σειρά προστατευτικών ρυθμίσεων σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα της κοινοτικής οδηγίας 2024/2831, που θα ενσωματώσει το σχέδιο νόμου (βλ. «Τι ζητούν οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες», 22.10.2026).
Προηγήθηκε συγκέντρωση με την οποία ζήτησαν να ακουστεί η φωνή των διανομέων και όλων των εργαζομένων οδηγών, προκειμένου να τεθούν σαφή μέτρα για ουσιαστική προστασία της εργασίας στις πλατφόρμες.
Η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου συμμετείχε επίσης στη διαμαρτυρία στο πλαίσιο της οποίας το Σωματείο Eργαζομένων στην Efood Περιφέρειας Αττικής προχώρησε σε τετράωρη στάση εργασίας με σύνθημα «Λέμε STOP στην ασυδοσία των εταιρειών πλατφόρμας» και στόχο η νέα νομοθεσία να βάλει «επιτέλους όρια στις πλατφόρμες και να αναγνωρίσει τα δικαιώματά τους».
«Σε έναν κλάδο που έχει αλλάξει δραματικά τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, δεν μπορεί η ευελιξία να σημαίνει απουσία κανόνων και προστασίας. Οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από τη μορφή της σύμβασής τους, χρειάζονται ξεκάθαρα εργασιακά πλαίσια, δίκαιους όρους, ασφάλεια και σεβασμό στα δικαιώματά τους» τονίζει σε ανακοίνωσή του το σωματείο. Τα συνδικάτα θέτουν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα ως βασικές προτεραιότητες.

Αλγοριθμική διαφάνεια «για να γνωρίζουμε πώς πληρωνόμαστε, πώς αξιολογούμαστε, πως παίρνουμε παραγγελίες».
Περιορισμό των εργολάβων για να μην «αφήνονται οι εταιρείες πλατφόρμας να αποποιούνται τις ευθύνες τους όταν ο εργολάβος που έχουν προσλάβει αυθαιρετεί και μας στερεί τα δικαιώματά μας».
Δίκαιο μισθό, μέτρα προστασίας και δικαιώματα στους freelances με «ελάχιστη αμοιβή ανά ώρα που να καλύπτει όλη τη βάρδια. Πρέπει επίσης η καθαρή αμοιβή να είναι σαφής και χωριστή από τη χιλιομετρική αποζημίωση. Σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος πρέπει η πλατφόρμα να αναλαμβάνει την ευθύνη της ενώ οφείλει να αποδίδει και μέσα προστασίας».

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...