Τελευταία νέα
Τασούλας για 28η Οκτωβρίου: «Η Ελλάδα έχει και πάλι όλες τις δυνατότητες να αποτρέπει κάθε απειλή» Βραζιλία: Ο Μπολσονάρο «αναζητείται» – Οι πληροφορίες για άφιξη στις ΗΠΑ, αλλά και για πτήση προς Ισημερινό Ανδρουλάκης: Δημοκρατία και εθνική αξιοπρέπεια, δύο όψεις της ίδιας ευθύνης Eurovision: Ανακοινώθηκε ο κατάλογος των συμμετοχών – Ολλανδία, Ιρλανδία απέχουν λόγω Ισραήλ Υπουργείο Εξωτερικών: Συλλυπητήρια για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ισπανία Εφιάλτης στην Ισπανία: Ξεπέρασαν τους 60 οι νεκροί – Πώς έγινε η φονική σύγκρουση των δύο τρένων [εικόνες – βίντεο] ΥΠΕΞ: Συλλυπητήρια για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ισπανία Basketgate: Ο Φασούλας θα είναι ξανά υποψήφιος στις εκλογές της ΕΟΚ – «Πρέπει “να σπάσουν αυγά”» Πότε το γέλιο μας σταμάτησε να τους φοβίζει; Ν. Χαρδαλιάς: Η εθνική ενότητα είναι θεμέλιο για την ειρήνη και την ανεξαρτησία Η Ντόρα Μπακογιάννη στα Χάνια για την 28η Οκτωβρίου: «Οφείλουμε να θυμόμαστε τα “όχι” των Ελλήνων» Στη ρωγμή του Παπάζογλου
Indicator.gr

Πρέσβης Ισραήλ Π. Γιανάι: Ετήσια πρωτοβουλία για την 28η Οκτωβρίου – Φέτος δωρεά σε σχολείο της Ξάνθης

Η Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Πνινάτ Γιανάι, ανακοίνωσε μια νέα ετήσια πρωτοβουλία, στο πλαίσιο της οποίας η Πρεσβεία του Ισραήλ θα απονέμει κάθε χρόνο, ανήμερα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, τιμητική διάκριση και θα προσφέρει δωρεά σε ένα ελληνικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, μια κοινότητα ή μια κοινωνική πρωτοβουλία «που ενσαρκώνει τις αξίες του θάρρους, της ανδρείας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα, η πρωτοβουλία της πρέσβειρας, Πνινάτ Γιανάι, έχει ως στόχο να καθιερώσει μια ετήσια παράδοση έκφρασης της εκτίμησης του Ισραήλ προς τον ελληνικό λαό, συνδέοντας την ηρωική παρακαταθήκη του παρελθόντος με την επένδυση στις μελλοντικές γενιές.
Για το 2026, η Πρεσβεία του Ισραήλ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας, θα δωρίσει σύγχρονα μέσα εκπαιδευτικής τεχνολογίας και εξοπλισμό στο Πρότυπο Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ξάνθης, με στόχο την ενίσχυση των εκπαιδευτικών ευκαιριών για τους μαθητές της περιοχής.
«Η Ξάνθη είναι μια περιοχή που υπέφερε βαθύτατα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 28 Οκτωβρίου 1940, ο ελληνικός λαός είπε “ΟΧΙ” στο τελεσίγραφο της φασιστικής Ιταλίας. Εκείνη η θαρραλέα στάση απέναντι σε έναν στρατιωτικά ισχυρότερο αντίπαλο έγινε εθνικό σύμβολο αποφασιστικότητας, θυσίας και αγάπης για την πατρίδα», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.
Η Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Πνινάτ Γιανάι, υπογράμμισε ότι η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί έκφραση της βαθιάς φιλίας «ανάμεσα στους λαούς μας και των αξιών που μοιραζόμαστε».
Ανέφερε ότι, πριν από ογδόντα έξι χρόνια, η γενιά των παππούδων των σημερινών παιδιών αγωνίστηκε για την ελευθερία της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι σήμερα το Κράτος του Ισραήλ επιθυμεί να προσφέρει στη γενιά των εγγονών τους τα εφόδια για να χτίσει το μέλλον της.
Τόνισε ότι η αληθινή φιλία ανάμεσα στα έθνη μετριέται όχι μόνο με συμφωνίες και διπλωματικές συναντήσεις, αλλά και με πράξεις μνήμης, ευγνωμοσύνης και αμοιβαίας ευθύνης.
Επισήμανε, επίσης, ότι ο ελληνικός λαός δίδαξε στον κόσμο πως, ορισμένες φορές, η πιο γενναία λέξη είναι το «ΟΧΙ». Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι, μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, επιθυμούν να μετατρέψουν την εκτίμησή τους για εκείνη την ιστορική δήλωση σε ένα ηχηρό «ΝΑΙ» στο μέλλον των παιδιών της Ελλάδας.
«Υπάρχουν στιγμές στην ιστορία κατά τις οποίες ένα ολόκληρο έθνος καλείται να πει μία και μόνο λέξη που αλλάζει τη μοίρα του. Στις 28 Οκτωβρίου 1940, ο ελληνικός λαός είπε ΟΧΙ. Όχι στην υποταγή, όχι στις απειλές, όχι στην εγκατάλειψη της ελευθερίας του. Ως Ισραηλινή και ως εκπρόσωπος ενός έθνους που γεννήθηκε μέσα από τον αγώνα για το δικαίωμα ενός λαού να ζει ελεύθερος και ασφαλής στην πατρίδα του, αισθάνομαι βαθύ θαυμασμό για το θάρρος του ελληνικού λαού», είπε, μεταξύ άλλων, η κ. Γιανάι, αναφερόμενη στην πρωτοβουλία της.
«Αποφάσισα να καθιερώσω μια ετήσια παράδοση, μέσα από την οποία το Κράτος του Ισραήλ όχι μόνο θα αποτίει φόρο τιμής στους ήρωες του παρελθόντος της Ελλάδας, αλλά και θα επενδύει στο μέλλον της», τόνισε.
Στην ίδια ανακοίνωση της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα επισημαίνεται ότι, για το Κράτος του Ισραήλ, η ιστορία του ελληνικού θάρρους έχει ιδιαίτερα βαθιά σημασία, όχι μόνο λόγω της αντίστασης και του αγώνα για την ελευθερία, αλλά και επειδή Έλληνες προστάτευσαν και διέσωσαν Εβραίους κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.
«Είναι η ιστορία ενός έθνους που αρνήθηκε να υποκύψει στις απειλές, επέλεξε να αγωνιστεί για την ανεξαρτησία και την ελευθερία του και του οποίου οι πολίτες ήταν πρόθυμοι να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους και το μέλλον των παιδιών τους. Οι αξίες αυτές είναι βαθιά ριζωμένες στην εθνική συνείδηση του Ισραήλ και στην ιστορία του εβραϊκού λαού. Ο αγώνας της Ελλάδας εναντίον των δυνάμεων του ‘Αξονα αποτελεί επίσης ένα σημαντικό κεφάλαιο στην κοινή ιστορία της Ελλάδας και του εβραϊκού λαού. Η θαρραλέα αντίσταση της Ελλάδας και, στη συνέχεια, οι εξαιρετικές πράξεις γενναιότητας Ελλήνων που προστάτευσαν και διέσωσαν Εβραίους κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος αποτελούν μαρτυρία των βαθιών ανθρώπινων και ηθικών δεσμών ανάμεσα στα δύο έθνη μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ίδια ανακοίνωση.
Πρεσβεία Ισραήλ για 28η Οκτωβρίου: Η Ελλάδα στη σωστή πλευρά της ιστορίας
Η πρεσβεία του Ισραήλ σε ανάρτησή της στο Χ αναφέρεται στην Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και στον αγώνα των Ελλήνων ενάντια στο φασισμό.
«Χρόνια πολλά, Ελλάδα. Σήμερα τιμούμε τον αγώνα των Ελλήνων που στάθηκαν με αξιοπρέπεια και ήθος για την ελευθερία ενάντια στις δυνάμεις του φασισμού. Η Ελλάδα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας,» αναφέρει η πρεσβεία του Ισραήλ.
The post Πρέσβης Ισραήλ Π. Γιανάι: Ετήσια πρωτοβουλία για την 28η Οκτωβρίου – Φέτος δωρεά σε σχολείο της Ξάνθης appeared first on The Indicator.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...